Pentagon Leaks: Armata chineză lucrează la drone spion hipersonice și de mare altitudine

Pentagon Leaks: Armata chineză lucrează la drone spion hipersonice și de mare altitudine

Armata chineză ar putea desfășura în curând o dronă spion de mare altitudine, care s-ar deplasa de cel puțin trei ori mai repede decât sunetul, potrivit unei evaluări militare americane, se arată într-un document scurs de la Pentagon.

Documentul secret de la National Geospatial-Intelligence Agency arată că armata chineză face progrese tehnologice care ar putea să o ajute să atace navele de război americane în jurul Taiwanului și bazele militare din regiune, scrie Washington Post.

Documentul conține imagini din satelit datate 9 august, care arată două drone de recunoaștere WZ-8 la o bază aeriană din estul Chinei. Dronele au un sistem de supraveghere de ultimă generație care ar putea ajuta China să adune date cartografice în timp real pentru a observa strategia posibililor inamici sau pentru a efectua lovituri cu rachete într-un conflict viitor.

ADVERTISING

Evaluarea arată că Armata Populară de Eliberare (PLA) și-a înființat „aproape sigur” prima unitate de vehicule aeriene fără pilot la baza respectivă, care se află în subordinea Comandamentului Teatrului de Est, filiala armatei chineze responsabilă de respectarea revendicărilor de suveranitate ale Beijingului asupra Taiwanului.

Washington Post a obținut evaluarea programului WZ-8 dintr-un set de imagini din fișierele clasificate postate pe Discord de un membru al Gărzii Naționale Aeriene din Massachusetts, care a fost arestat săptămâna trecută.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pentagonul a refuzat să comenteze aceste informații. Nici Ministerul Apărării din China nu a răspuns.

Alte documente detaliază o serie de dezvăluiri despre spionajul chinez și modernizarea militară, inclusiv informații care arată existența unor baloane spion chineze și o evaluare potrivit căreia Taiwanul nu este pregătit pentru a preveni un atac aerian al Chinei.

Această ultimă dezvăluire vine în timp ce intensificarea agresiunii militare în jurul Taiwanului a sporit îngrijorarea cu privire la o invazie a Chinei.

ADVERTISING

Directorul CIA, William J. Burns, a declarat că liderul chinez Xi Jinping dorește ca PLA să poată pune mâna pe Taiwan până în 2027.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇