China a mobilizat avioane cu muniții reale pentru a simula încercuirea Taiwanului. Americanii au trimis un distrugător

China a mobilizat avioane cu muniții reale pentru a simula încercuirea Taiwanului. Americanii au trimis un distrugător

China a anunţat luni că a mobilizat avioane de vânătoare ce „transportă muniţii reale” pentru a întreprinde „lovituri simulate” lângă Taiwan, precum şi port-avionul său Shandong.

„Mai multe grupuri de avioane de vânătoare H-6K ce transportă muniţii reale au efectuat mai multe valuri de lovituri simulate asupra unor ţinte importante ale insulei Taiwan”, a anunţat televiziunea de stat CCTV.

Comandamentul teatrului de operaţiuni Est al armatei chineze a precizat că portavionul Shandong de asemenea „a participat la exerciţiul zilei".

ADVERTISING

SUA și Taiwanul reacționează

Ministerul Apărării al Taiwanului a anunţat că a detectat luni 11 nave de război şi 59 de avioane chineze în jurul insulei.

Armata chineză „continuă să conducă exerciţii militare în jurul Taiwanului", a anunţat ministerul, precizând că avioane de luptă şi bombardiere se numără printre aparatele reperate în jurul orelor locale 10:00 (02:00 GMT).

Au reacționat și americanii. Distrugătorul american USS Milius a întreprins luni o „operaţiune de libertate a navigaţiei" într-un sector al Chinei de Sud revendicat de Beijing.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Această operaţiune de libertate de navigaţie a respectat drepturile, libertăţile şi utilizările legale ale mării", a declarat marina americană într-un comunicat, precizând că nava a trecut în apropiere de insulele Spratly.

Nava a trecut la mai puţin de 12 mile nautice (22 de km) de reciful Mischief, revendicat de China şi de alte ţări din regiune, adaugă comunicatul.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇