Intervenția umană asupra climei în SUA ar spori valurile de căldură în Europa: Ce îi îngrijorează cel mai mult pe cercetători

Intervenția umană asupra climei în SUA ar spori valurile de căldură în Europa: Ce îi îngrijorează cel mai mult pe cercetători

O tehnică de geoinginerie menită să reducă temperaturile ridicate din California ar putea intensifica valurile de căldură în Europa, potrivit unui studiu care evaluează consecințele nedorite ale intervenției umane asupra climei. Cercetătorii sunt îngrijorați că nimic nu împiedică acum această intervenție.

Studiul arată că intervențiile țintite pentru scăderea temperaturilor într-o zonă pentru un anotimp ar putea avea beneficii temporare pentru unele populații, dar ar putea declanșa efecte secundare în alte părți ale lumii, relatează The Guardian.

Tehnica de scădere a temperaturilor într-o zonă, denumită iluminarea norilor marini, constă în pulverizarea de aerosoli reflectorizanți (de obicei sub formă de sare de mare sau apă de mare) în norii stratocumulus de deasupra oceanului pentru a reflecta mai mult razele solare în spațiu.

ADVERTISING

Creșterea temperaturilor globale din ultimii ani a determinat unele instituții de cercetare și organizații private să se angajeze în cercetări de geoinginerie care înainte erau practic tabu.

În Australia, oamenii de știință au încercat strategii de iluminare a norilor marini timp de cel puțin patru ani pentru a încerca să răcească Marea Barieră de Corali și să-i încetinească procesul de albire.

La începutul acestui an, oamenii de știință de la Universitatea din Washington au pulverizat particule de sare de mare pe puntea de zbor a unui portavion dezafectat, USS Hornet, ancorat în Alameda, în Golful San Francisco. Experimentul a fost oprit de autoritățile locale pentru a se verifica dacă spray-ul conține substanțe chimice care ar putea prezenta un risc pentru sănătatea oamenilor sau a animalelor din zona golfului, potrivit The New York Times.

ADVERTISING

Ce au observat oamenii de știință

Consecințele unei intervenții asupra climei ar putea fi mult mai extinse și mai greu de prezis, arată noul studiu publicat vineri în Nature Climate Change, primul care demonstrează că efectele de iluminare a norilor se pot diminua sau inversa pe măsură ce condițiile climatice se schimbă din cauza impactului uman al arderii combustibililor fosili și pădurilor.

Folosind modele computerizate ale climei din sistemul Pământului în 2010 și 2050, cercetătorii au simulat impactul a două operațiuni de iluminare a norilor efectuate în diferite regiuni din nord-estul Oceanului Pacific, una în zonele subtropicale de lângă California și una la latitudinile mijlocii, lângă Alaska. Ambele au fost concepute pentru a reduce riscul de căldură extremă în regiunea țintă - coasta de vest a Statelor Unite.

ADVERTISING

Simularea din 2010 a indicat că operațiunea de lângă Alaska ar reduce riscul expunerii la căldură periculoasă în regiunea țintă cu 55%, în timp ce testul subtropical mai apropiat ar provoca câștiguri mai mici, dar încă semnificative, de 16%.

În simulările climatului mai perturbat din 2050, aceleași două operațiuni au produs rezultate foarte diferite, deoarece au existat mai puțini nori, temperaturi de bază mai ridicate și o încetinire a circulației de răsturnare a Atlanticului meridional (Amoc), principalul sistem de curent oceanic din Oceanul Atlantic de Sud și Nord.

În aceste condiții de la mijlocul secolului, operațiunea de lângă Alaska ar avea un efect drastic redus asupra atenuării stresului termic în vestul SUA, în timp ce operațiunea subtropicală ar ridica temperaturile mai mult - opusul rezultatului dorit.

Așadar, clima este un sistem complex, cu elemente strâns legate, iar intervenția umană alterează negativ funcționarea normală a acestuia. Altfel spus, arunci cu apă într-o parte a lumii, dar arde în alta.

Descoperiri înfricoșătoare

Autorii studiului spun că descoperirile lor sunt "înfricoșătoare", deoarece nu există suficiente reglementări în vigoare pentru a preveni aplicarea regională a acestei tehnici. Prin urmare, nu există mijloace de a împiedica sau trage la răspundere țările, orașele, companiile sau chiar indivizii bogați care ar încerca să-și modifice climatul local, dacă acest lucru e în detrimentul oamenilor care trăiesc în altă parte, ceea ce poate duce la o competiție nocivă și la conflicte.

„Studiul nostru este foarte specific. Arată că iluminarea norilor marini poate fi foarte eficientă pentru coasta de vest a SUA dacă se face acum, dar ar putea fi ineficientă acolo în viitor și ar putea provoca valuri de căldură în Europa", a spus Jessica Wan, membră a echipei de cercetare condusă de Instituția Scripps de Oceanografie din UC San Diego.

„Nu există chiar nicio reglementare în geoingineria solară în acest moment. Asta e înfricoșător. Știința și politica trebuie să se dezvolte împreună. Nu vrem să ajungem în situația în care o regiune este nevoită să facă geoinginerie pentru a combate ceea ce a făcut o altă parte a lumii pentru a răspunde secetei și valurilor de căldură", a subliniat ea.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇