Lupta cu căldura: Străzi care te răcoresc la Viena, coridoare de ventilație în Frankfurt și alte soluții

Lupta cu căldura: Străzi care te răcoresc la Viena, coridoare de ventilație în Frankfurt și alte soluții
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Regiuni din sud-estul Europei, inclusiv România, sunt lovite de valuri mistuitoare de căldură.

Astfel de fenomene extreme devin tot mai intense și mai frecvente și ne arată cât de înspăimântător se anunță a fi viitorul, notează Euronews, într-un material în care ne prezintă ce măsuri iau unele orașe pentru a se adapta la noua realitate adusă de schimbările climatice.

Străzi care te răcoresc în Viena

Viena este orașul în care se trăiește cele mai bine din întreaga lume, conform Global Liveability Index realizat de Economist Intelligence Unit, inclusiv datorită măsurilor luate pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice.

ADVERTISING

Capitala Austriei a creat un plan climatic încă din 1999, iar în 2018 a devenit primul oraș din Europa care a lansat o strategie pentru a identifica și combate căldura urbană.

În zilele caniculare, locuitorii se pot plimba pe străzi prevăzute cu ”dușuri de ceață” pentru a se răcori.

În plus, autoritățile au introdus o nouă rețea de piste pentru biciclete și s-a angajat să planteze 4.500 de copaci anul viitor. Ajută și faptul că orașul are deja peste 1.000 de fântâni publice și numeroase piscine municipale construite încă din anii 1920.

Coridoare de ventilație în Frankfurt

Câștigător al titlului de ”Oraș european al copacilor” în trecut, Frankfurt are  în jur de 200.000 de arbori în spații publice, ceea ce ajută mult la reducerea temperaturii aerului urban.

ADVERTISING

Mai există aici niște coridoare de ventilație, așa-numitele ”Luftleitbahnen”, porțiuni de teren unde nu există clădiri înalte, pentru a atrage aer mai rece din zonele înconjurătoare. Un astfel de coridor se află pe râul Nidda, de exemplu, prin care circulă un flux de 40.000 de metri cubi de aer rece pe secundă prin oraș în nopțile de vară.

De asemenea, anumite clădiri noi trebuie să aibă acoperișuri verzi, acoperite cu plante, în Frankfurt. Astfel de acoperișuri contribuie la menținerea unor temperaturi mai scăzute în interior, filtrează praful fin și atenuează zgomotele și efectele precipitațiilor abundente.

ADVERTISING

Adăposturi climatice în Madrid

La Madrid, unde temperaturile extreme îi afectează în special pe cei mai vulnerabili dintre locuitori, cum sunt cei din zonele defavorizate, cu locuințe prost izolate și acces limitat la spații verzi, au fost deschise adăposturi climatice în spații publice cu aer condiționat precum biblioteci și centre comunitare și a fost creată o aplicație pentru facilita accesul la piscinele municipale.

În plus, în cadrul unui plan din 2019, se construiește o „centură verde” de pădure lungă de 75 km în jurul capitalei, iar imagini termografice din zonele din apropiere arătau în 2022 că temperaturile au fost deja reduse cu 2 grade Celsius la nivelul solului.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇