AVC-urile, în strânsă legătură cu schimbările climatice. Tendința observată de oamenii de știință

AVC-urile, în strânsă legătură cu schimbările climatice. Tendința observată de oamenii de știință

Un studiu recent leagă creșterea numărului de accidente vasculare cerebrale care duc la deces și invaliditate de temperaturile extreme, începând din 1990.

Deși studiul publicat în revista Neurology nu stabilește în mod definitiv o relație directă de tip cauză – efect între schimbările climatice și accidentele vasculare cerebrale, acesta este primul care investighează asocierea dintre cele două.

Conform cercetării, peste 500.000 de decese cauzate de accidente vasculare cerebrale din 2023 au fost legate de temperaturi care nu sunt din sfera celor normale, optime. Bărbații au fost ușor mai afectați decât femeile, iar această tendință a fost observată la toate grupele de vârstă.

ADVERTISING

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor au raportat că numărul tot mai mare de accidente vasculare cerebrale reprezintă principala cauză de deces în SUA. Rata de deces din cauza accidentelor vasculare cerebrale a crescut de la 38,8 la 100.000 în 2020 la 41,1 la 100.000 în 2021.

Numărul deceselor cauzate de accidentele vasculare cerebrale cauzate de căldură a crescut rapid, iar proiecțiile indică o tendință de agravare pe măsură ce temperaturile continuă să crească, scrie Futurism.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Anul trecut a fost cel mai cald înregistrat vreodată, iar un număr semnificativ de decese cauzate de accidentele vasculare cerebrale cauzate de căldură a fost înregistrat în Africa.

Asia Centrală a înregistrat cea mai mare rată a deceselor cauzate de accidentele vasculare cerebrale cauzate de căldură, cu 18 decese la 100.000 de persoane.

Însă autorii studiului, oameni de știință de la Spitalul Universitar Central de Sud Xiangya, din China, atrag atenția că și temperaturile scăzute, extreme, pot declanșa, de asemenea, accidente vasculare cerebrale prin constricția vaselor de sânge și prin creșterea tensiunii arteriale, un factor de risc critic pentru accidentele vasculare cerebrale. Iar în ultimii ani, fenomenele meteo extreme s-au îndesit, iar tendința nu se va schimba.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇