Planeta devine tot mai fierbinte. A fost depășit un nou record de temperatură la nivel global

Planeta devine tot mai fierbinte. A fost depășit un nou record de temperatură la nivel global
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Vineri, 17 noiembrie, a fost „probabil” prima zi în care temperatura medie globală a depășit pragul de +2 grade Celsius față de epoca preindustrială, a anunțat Serviciul Copernicus privind schimbările climatice (C3S).

Temperatura medie la nivel global a urcat vineri, 17 noiembrie la 14,5 Celsius, aceasta fiind cea mai mare înregistrată vreodată într-o zi de 17 noiembrie, cu +1,17 grade peste media înregistrată în această zi în peroada 1991-2020, și cu +2,06 grade Celsius peste perioada preindustrială (1850-1900), înainte ca oamenii să înceapă să ardă combustibili fosili pe scară largă, relatează CNN.

ADVERTISING

Pragul a fost depășit doar temporar și nu înseamnă că lumea se află într-o încălzire permanentă cu peste două grade Celsius, dar reprezintă un simptom că planeta devine tot mai fierbinte și se îndreaptă spre o situație pe termen lung în care efectele crizei climatice vor fi dificile și în unele cazuri imposibil de oprit.

Depășirea cu două grade de vineri a fost înregistrată cu două săptămâni înaintea conferinței COP28 organizată de ONU în Dubai, unde țările participante vor face bilanțul progresului lor față de angajamentul asumat prin Acordul de la Paris privind clima - limitarea încălzirii globale la 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, cu o ambiție de a o limita la 1,5 grade.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Nivelul de vineri nu înseamnă că Acordul de la Paris a fost încălcat, dar scoate în evidență cum ne apropiem de aceste limite acceptate internațional. Ne putem aștepta să vedem o creștere a frecvenței depășirii cu 1,5 și 2 grade în lunile și în anii următori", a declarat Samantha Burgess, director adjunct al serviciului european Copernicus.

Datele măsurate sunt preliminae și va fi nevoie de mai multe săptămâni pentru a fi confirmate.

Lumea pare deja pe cale să depășească 1,5 grade de încălzire în următorii câțiva ani, un prag dincolo de care specialiștii spun că oamenii și ecosistemele se vor lupta să se adapteze.

ADVERTISING

Deși 1,5 grade Celsius în plus nu reprezintă un nivel critic pentru Pământ, cu fiecare fracțiune de grad de încălzire în plus impactul va fi dur. Încălzirea cu două grade expune mai multă populație la riscul vremii extreme cu efect mortal și crește probabilitatea ca planeta să atingă niveluri ireversibile, precum topirea straturilor de gheață polare și moartea în masă a recifurilor de corali.

Potrivit unui raport ONU publicat luni, chiar și în situația în care țările și-ar îndeplini angajamentele actuale de reducere a emisiilor poluante, lumea tot ar ajunge la o încălzire între 2,5 și 2,9 grade Celsius în acest secol.

Datele înregistrate de Copernicus survin după cele mai calde 12 luni înregistrate și după un an de evenimente de vreme extremă, alimentate de criza climatică, inclusiv incendii în Hawaii, inundații în Africa și furtuni în Mediterană, soldate cu numeroase victime.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇