"Elita" care îndreaptă planeta spre distrugere: 1% cei mai bogați oameni de pe Terra poluează mai mult decât 66% cei mai săraci

"Elita" care îndreaptă planeta spre distrugere: 1% cei mai bogați oameni de pe Terra poluează mai mult decât 66% cei mai săraci
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

O așa-numită „elită poluantă” împinge Pământul către dezastru, în timp ce stilul său de viață generează consecințe dramatice pentru cele mai vulnerabile comunități, arată un raport recent.

Cei mai bogați oameni din lume, reprezentând 1% din populația globului, poluează mai mult decât 66% – cei mai săraci locuitori ai planetei, arată un studiu asupra inegalității climatice globale, potrivit The Guardian.

Acest grup de elită, constituit din 77 de milioane de oameni, printre care se numără miliardari, milionari și persoane cu venituri de peste 140.000 de dolari (peste 128.000 euro) pe an, a produs 16% din totalul emisiilor de dioxid de carbon în 2019 - suficient pentru a provoca peste un milion de decese în plus din cauza căldurii extreme, arată raportul întocmit de Oxfam, Stockholm Environment Institut și alți experți.

ADVERTISING

Investigația specială a descoperit că, în timp ce grupul de 1% format din cei mai bogați oameni din lume tinde să beneficieze de cele mai bune soluții de protejare împotriva climei extreme, emisiile sale de gaze cu efect de seră (5,9 miliarde de tone în 2019) provoacă o suferință imensă.

Autorii raportului au folosit în calculele lor "costul mortalității" - formulă utilizată de Agenția de Protecție a Mediului din Statele Unite - de 226 de decese în exces la nivel mondial pentru fiecare milion de tone de CO2, precum și alți indicatori.

Cercetătorii au determinat astfel că doar emisiile poluante ale 1% dintre pământeni ar fi suficiente pentru a provoca decesul din cauza căldurii a 1,3 milioane de oameni în următoarele decenii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Între anii 1990 și 2019, emisiile cumulate ale celor din grupul de 1% au fost echivalente cu distrugerea recoltelor de anul trecut de porumb din UE, a celor de grâu din SUA, a celor orez din Bangladesh și de boabe de soia chinezești.

Suferința se răsfrânge disproporționat asupra persoanelor care trăiesc în sărăcie, asupra comunităților etnice marginalizate, migranți, femei și fete, care trăiesc și lucrează în afara sau în case vulnerabile la vreme extremă, arată studiul. Aceste grupuri au mai puține șanse să aibă economii, asigurări sau protecție socială, ceea ce le expune mai mult din punct de vedere financiar, dar și fizic, la inundații, secetă, valuri de căldură și incendii forestiere.

ADVERTISING

Potrivit ONU, țările în curs de dezvoltare înregistrează 91% din decesele cauzate de vremea extremă.

Raportul Oxfam a mai descoperit că ar fi nevoie de 1.500 de ani pentru ca o persoană din restul de 99% din populația planetei să producă la fel de mult dioxid de carbon cât generează cei din "elita poluantă" într-un an.

Totodată, în 2019, cel mai recent an pentru care există toate datele, țările dezvoltate (în special din emisfera nordică) au produs 40% din emisiile globale de CO2. Africa, unde trăiește aproape unul din șase pământeni, a produs doar 4% din emisiile poluante din toată lumea.

Documentul aduce vești proaste pe mai multe niveluri, notează ziarul citat. Amprenta de carbon a "elitei poluante" care folosește superiahturi, avioane private, mașini scumpe și alte dotări de lux este de 77 de ori mai mare decât nivelul superior necesar pentru ca încălzirea globală să urce cu 1,5 grade Celsius.

În plus, acțiunile corporative ale celor foarte bogați sunt extrem de poluante. Această elită deține, totodată, o enormă putere politică crescândă, prin organizații media și rețele sociale, angajând agenții de publicitate și PR și de lobby și combinându-se social cu politicieni de rang înalt, care de multe ori fac parte din cei mai bogați 1%, subliniază raportul.

În SUA, de exemplu, unul din patru membri ai Congresului deține acțiuni la companii de combustibili fosili, cu o valoare totală între 33 și 93 de milioane de dolari. Acest lucru poate explica de ce emisiile globale continuă să crească și de ce în 2020 guvernele din nordul global au oferit 1,8 miliarde de dolari pentru a subvenționa industria combustibililor fosili, contrar angajamentelor lor internaționale de a elimina treptat emisiile de carbon.

Pe baza acestor descoperiri, Oxfam cere impunerea de impozite mari asupra averii pentru cei foarte bogați și taxe excepționale pentru companiile de combustibili fosili, pentru a-i sprijini pe cei mai afectați, pentru a reduce inegalitatea și pentru a finanța tranziția către energia regenerabilă.

Un impozit de 60% pe veniturile celor mai bogați 1% dintre pământeni ar contribui la colectarea a 6,4 miliarde de dolari pe an și ar putea reduce emisiile cu 695 de milioane de tone, mai mult decât amprenta de carbon a Marii Britanii în 2019.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇