Tinerii europeni sunt dispuși să renunțe la mașini și să aibă mai puțini copii ca să salveze planeta

Tinerii europeni sunt dispuși să renunțe la mașini și să aibă mai puțini copii ca să salveze planeta
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Tinerii europeni sunt mai înclinaţi decât generaţiile anterioare să facă schimbări majore ale stilului de viață, cum ar fi să renunțe la șofat, să adopte regimul vegan și să-și întemeieze familii mai mici pentru a combate criza climatică, dar generaţia Z e mai puțin dispusă la alte opțiuni, precum renunțarea la plasticul de unică folosință și creșterea mai multor plante, arată un sondaj de opinie recent.

Criza climatică și recesiunea economică afectează speranțele pentru viitor ale tinerilor europeni, arată un sondaj comandat de The Guardian.

Sondajul YouGov, realizat în august în Marea Britanie, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Spania și Suedia, arată că mai mult de jumătate din tinerii din generația Z, cei cu vârsta între 18 și 24 de ani, sunt dispuși să facă schimbări majore în stilul de viață.

În schimb, sunt mai puțin convinși decât alte generații de micile gesturi care ar contribui la acest efort, de exemplu, să renunțe la plasticul de unică folosință.

ADVERTISING

Totodată, peste jumătate din membrii generației Z au simțit că problemele economice îi pot împiedica să-și întemeieze o familie.

Iată ce sacrificii majore sunt dispuși să facă tinerii pentru a lupta împotriva încălzirii globale, în comparație cu generațiile anterioare:

să aibă mai puțini copii:
- 28% din tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani;
- 30% din segmentul 25-34 de ani;
- 13-19% din generațiile anterioare.

să renunțe la mașini pentru a merge pe jos sau cu transportul în comun:
- 54% din tinerii de 18-24 de ani;
- 45% din persoanele de peste 65 de ani.

să renunțe la mașinile cu motor termic pentru cele electrice:
- 41% din tinerii de 18-24 de ani;
- 21% din persoanele de peste 65 de ani.

să renunțe la carne și lactate:
- 21% din tinerii de 18-24 de ani;
- 17% din persoanele de 55-64 de ani;
- 13% din persoanele de peste 65 de ani.

sunt de acord cu scumpirea zborurilor cu avionul:
- 30% din tinerii de 18-24 de ani;
- 22% din persoanele de peste 55 de ani.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

să cumpere doar haine second hand:
- 35% din tinerii de 18-24 de ani;
- 38% din tinerii de 25-34 de ani;
- 26% din persoanele de peste 65 de ani.

În privința micilor schimbări pentru un stil de viață mai prietenos cu mediul, cum ar fi crearea unui spațiu verde acasă, consumul produselor alimentare de sezon sau renunțarea la folosirea produselor de unică folosință din plastic, grupurile mai în vârstă au fost mai dispuse să le adopte sau le aplică deja decât generațiile mai tinere.

În schimb, generațiile mai tinere sprijină mai mult decât cele anterioare măsurile radicale ale guvernelor în politici cheie:

susțin interzicerea producției și vânzării de mașini cu motor pe benzină și motorină:
- 46% din tinerii de 18-24 de ani;
- 42% din tinerii de 25-34 de ani;
- 28% din persoanele de 55-64 de ani;
- 22% din persoanele de peste 65 de ani.

sunt de acord cu impunerea unei limite de consum de carne și lactate:
- 43% din tinerii de 18-24 de ani;
- 25% din persoanele de peste 65 de ani.

ADVERTISING

Tinerii susțin mai mult o taxă mai mare pe combustibil, iar măsuri precum restricții guvernamentale asupra producției de ambalaje, plantarea mai multor copaci, o taxă pentru cei care zboară frecvent și decizii mai stricte pentru creșterea eficienței energetice a locuințelor sunt susținute în mod relativ egal de toate grupurile de vârstă, cu o ușoară diferență în plus la grupurile mai în vârstă.

Studiul mai arată că peste 70% din toate categoriile de vârstă sunt foarte îngrijorate de criza climatică și efectele sale, iar între 64% și 72% din fiecare grup consideră că schimbarea climatică e rezultatul activității umane. Însă tinerii de 18-24 de ani sunt mai înclinați să spună că acest fenomen nu este generat de activitatea umană.

Aproximativ 43% din tineri de 18-24 de ani de pe continent sunt îngrijorați că situația economică actuală i-ar putea împiedica să se mute din locuința familiei. 56% spun că s-ar putea să nu-și permită să cumpere o casă, iar 38% să aibă copii.

Indiferent de vârstă sau de țară, europenii consideră că UE ar trebui să ia decizii pentru a combate criza climatică în numele țărilor membre, în loc ca statele să ia independent decizii.

Cercetarea mai arată că italienii, spaniolii și britanicii sunt mai dispuși să-și schimbe stilul de viață pentru a lupta cu urgența climatică, în timp ce la polul opus se situează germanii. De altfel, un sfert din aceștia cred că încălzirea globală nu e rezultatul activității umane.

În toate categoriile de vârstă micile schimbări ale stilului de viață sunt cele mai populare. Crearea unui mic spațiu verde acasă e cea mai susținută, de la 79% din britanici până la 66% din germani.

Aproximativ două treimi din subiecți ar fi dispuși să consume legume și fructe de sezon sau o fac deja, în timp ce renunțarea totală la carne și lactate a fost schimbarea cea mai nepopulară, italienii fiind cei mai refractari - doar 27% ar face asta.

În schimb, renunțarea la mașini nu e o povară pentru europeni. 58% din francezi, 57% din italieni și 56% din germani ar fi dispuși să meargă pe jos, cu bicicleta sau cu mijloace de transport în comun. Proporția scade în Marea Britanie (40%) și, surprinzător, în două țări în care alternativele la mașina personală sunt foarte populare, precum Suedia (39%), și Danemarca (35%).

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇