Cod roșu de caniculă, inclusiv la București (Hărți termice de la ANM) UPDATE Plus alt val de praf saharian, furtuni și grindină

Cod roșu de caniculă, inclusiv la București (Hărți termice de la ANM) <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Plus alt val de praf saharian, furtuni și grindină

Se anunţă un weekend de foc. Meteorologii au emis vineri dimineaţă opt alerte meteo, inclusiv două avertizări de tip cod roșu de caniculă. În plus, sâmbătă dimineața, ANM a anunțat că vine și un nou val de praf saharian peste România, care se va deplasa de duminică până luni după amiază dinspre vest-nord-vest către est-sud-est. Dar și că va fi instabilitate atmosferică

Dar să le luăm pe rând.

Sâmbătă avem primul cod roşu.

În județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș, valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a patra zi consecutiv.

Temperaturile maxime vor fi de 38...39 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale).

Codul portocaliu de sâmbătă este valabil în Banat, sudul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Oltenia și Muntenia, unde se vor înregistra temperaturi cu mult mai ridicate pentru această dată.

ADVERTISING

Maximele se vor situa în general între 34 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Codul galben este în vigoare sâmbătă în Maramureș, nordul Crișanei, nordul Transilvaniei, dar se va extinde și în Moldova, estul Munteniei și Dobrogea continentală, regiuni unde se vor înregistra temperaturi maxime în general între 32 și 34 de grade.

image-28
Foto: ANM

Duminică, se extinde codul roşu.

În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, precum și în București, valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a cincea zi consecutiv.

În aceste zone de cod roşu temperaturile maxime vor fi de 38...39 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale).

ADVERTISING

Tot duminică avem şi cod portocaliu în cea mai mare parte a Munteniei, în sudul Moldovei și local în Oltenia, regiuni în care se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată.

Maximele se vor situa în general între 34 și 37 de grade.

De asemenea, codul galben de duminică arată că valul de căldură se va diminua ca intensitate în Banat, sudul Transilvaniei, centrul Moldovei, dar se extinde în Dobrogea continentală.

În aceste regiuni se vor înregistra temperaturi maxime în general între 31 și 33 de grade.

image-29
Foto: ANM

Un nou val de praf saharian ajunge în România

În plus, un nou val de praf saharian ajunge sâmbătă în România. Până luni, masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa dinspre vest-nord-vest către est-sud-est.

„În perioada 22 iunie ora 12:00 - 24 iunie ora 12:00, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei și deasupra României”, informează ANM.

ADVERTISING

Depunerile de praf vor putea fi observate îndeosebi în zonele și în intervalele în care va ploua.

ANM mai spune că pe parcursul zilelor de sâmbătă, duminică și luni, 22 - 24 iunie, masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa dinspre vest-nord-vest către est-sud-est.

Din a doua parte a zilei de luni, 24 iunie, masa de aer cu praf saharian se va îndepărta de țară.

Furtuni, vijelii, grindină

ANM a mai emis sâmbătă avertizări de instabilitate atmosferică - furtuni, vijelii, grindină -, începând de sâmbătă și cu fenomene accentuate duminică.

  • O avertizare cod galben de instabilitate atmosferică este valabilă pentru intervalul 22 iunie, ora 15:00 – 23 iunie, ora 10:00.

În intervalul menţionat, în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, precum şi în jumătatea de nord a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50...70 km/h), vijelii, grindină şi descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 15...25 l/mp şi izolat de peste 30...40 l/mp, precizează ANM.

  • O avertizare cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată este valabilă din 22 iunie, ora 15:00 până în 23 iunie, ora 6:00.

În intervalul menţionat, în Crişana, Maramureş, local în Banat şi Transilvania, precum şi în nord-vestul Moldovei vor fi perioade cu vijelii puternice, cu viteze la rafală în general de 70...90 km/h, grindină de medii şi mari dimensiuni, averse torenţiale şi descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25...40 l/mp şi izolat peste 50 l/mp, anunţă metrorologii.

Potrivit ANM, sunt vizate de avertizările Cod portocaliu şi Cod Galben judeţele: Alba, Botoşani, Hunedoara, Neamţ, Timiş, Arad, Braşov, Harghita, Sibiu, Bacău, Cluj, Iaşi, Sălaj, Bihor, Caraş-Severin, Maramureş, Satu-Mare, Bistriţa-Năsăud, Covasna, Mureş, Suceava.

Prognoza specială pentru Bucureşti

Valul de căldură va fi intens și persistent, iar vremea va fi caniculară, cu disconfort termic accentuat și indice temperatură umezeală (ITU) de peste 80 de unități, potrivit prognozei speciale emisă de ANM, valabilă până luni, la ora 10:00.

Astfel, în intervalul sâmbătă, 22 iunie, ora 10:00, - duminică, 23 iunie, ora 10:00, valul de căldură se va intensifica. Vremea va fi caniculară, cu disconfort termic accentuat și indice temperatură umezeală (ITU) de peste 80 de unități. Cerul va fi mai mult senin, cu înnorări trecătoare seara și la începutul nopții.

Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 36...37 de grade, iar cea minimă de 17...19 grade.

De duminică, 23 iunie, ora 10:00 până luni, 24 iunie, ora 10:00, valul de căldură va fi intens și persistent. Vremea va fi caniculară, cu disconfort termic accentuat și indice temperatură umezeală (ITU) de peste 80 de unități.

Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineața și noaptea. Vântul va sufla slab și moderat.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 38 de grade, iar cea minimă va fi de 18...20 de grade.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇