Ciucă, după vizita în Ucraina: Am fost afectați de ceea ce am văzut în Borodianka și Irpin. Guvernul a dat 100 de mii de euro Curții Penale Internaționale

Ciucă, după vizita în Ucraina: Am fost afectați de ceea ce am văzut în Borodianka și Irpin. Guvernul a dat 100 de mii de euro Curții Penale Internaționale

Premierul Nicolae Ciucă a prezentat miercuri detalii despre vizita pe care a efectuat-o marți în Ucraina, împreună cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Ciucă a spus că a mers în Borodianka și Irpin, două orășele asediate, unde și-au pierdut viața oameni nevinovați și unde au fost distruse locuințe, școli, spitale.

”Doresc să menționez că vizita a avut două obiective. Primul a fost acela de a continua să exprimăm solidaritatea cu poporul ucrainean și să condamnăm ferm și deschis această invazie neprovocată și nejustificată.

Al doilea obiectiv a fost acela de a continua discuțiile privind sprijinul acordat Ucrainei și relațiile bilaterale pe care urmează să le consolidăm.

ADVERTISING

Vreau să exprim din nou cât de afectați am fost față de ceea ce am văzut în Borodianka și Irpin, două localități lovite fără să se țină cont de absolut nimic, unde și-au pierdut viața oameni nevinovați, au fost distruse locuințe, școli, spitale, am văzut cum autoritățile locale depun eforturi pentru a reda o revenire la o așa-zisă normalitate”, a spus Ciucă.

România a dat 100.000 de euro Curții Penale Internaționale

Premierul a subliniat că Guvernul României sprijină demersurile la nivel internațional pentru identificarea celor care au comis atrocități în Ucraina. În acest sens, spune Ciucă, țara noastră a dat Curții Penale Internaționale 100 de mii de euro pentru a putea să-și desfășoare activitatea în teren.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Am discutat despre eforturile privind reabilitarea rețelelor de curent electric, alimentarea cu apă, asigurarea serviciilor medicale, continuarea cursurilor în școli.

Am discutat și despre măsurile luate pentru a putea fi identificați cei care au produs aceste atrocități, am exprimat susținerea Guvernului României pentru aceste demersuri la nivel internațional.

Guvernul României a alocat 100.000 de euro pentru Curtea Penală Internațională, ca să își poată desfășura activitatea în teren, țara noastră poate participa cu experți, dacă e nevoie. Considerăm că este inadminisibil să fie atacate obiective civile, în care își pierd viața oameni nevinovați”, a precizat Nicolae Ciucă.

ADVERTISING

Noi puncte de trecere a frontierei

În același timp, premierul Nicolae Ciucă a precizat că este posibil să fie deschise noi puncte de trecere a frontierei între Ucraina și România.

”Am subliniat efortul pe care l-a facut Guvernul României si poporul român, este vorba de solidaritatea pe care noi am arătat-o încă din primul moment, empatia pe care poporul român a arătat-o, măsurile luate la nivel guvernamental ca refugiații să poată să beneficieze de sprijin, pentru a trece de aceste momente de groază.

Am analizat posibilitatea să deschidem si alte puncte de trecere a frontierei, există în analiză, vom anunța deciziile pe care le vom lua”, a punctat Ciucă.

Totodată, România va ajuta Ucraina și în exporturile de cereale.

”Discutăm despre sprijin pentru limitarea efectelor războiului asupra economiei ucrainene, încercăm să vedem cum putem facilita transportul de cereale din Ucraina către România sau alte state.

Prelungim segmentul de cale ferată de la Galați spre portul Constanța, poate fi finalizat în 3 luni de zile, trenurile ajung direct în portul Constanța.

Vom analiza și modalitățile prin care România va participa la procesul de reconstrucție a Ucrainei. Am propus ca parte din companiile ucrainene să poate să se reloce temporar pe teritoriul României”, a precizat premierul.

Trimitem arme?

Întrebat dacă România va trimite arme Ucrainei, Nicolae Ciucă a spus că ”am asigurat transfer de echipament de protecție și muniție, analizăm solicitările Ucrainei și vom lua o decizie”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇