Ciolacu a fost azi la Kiev cu Ciucă, Cîțu a stat acasă. Șeful PSD acuză Rusia de genocid (Galerie foto & video)

Ciolacu a fost azi la Kiev cu Ciucă, Cîțu a stat acasă. Șeful PSD acuză Rusia de genocid (Galerie foto & video)

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și premierul Nicolae Ciucă au fost marți într-o vizită oficială la Kiev.

Ei au avut întrevederi cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu premierul Denis Șmihal, și președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.

Întâlnirea premierului Nicolae Ciucă și a lui Marcel Ciolacu cu Volodimir Zelenski, la Kiev

Înainte de Paște, Ciolacu și Cîțu anunțaseră că vor merge împreună, pe 27 aprilie. De fapt, primul care a anunțat vizita a fost chiar Florin Cîțu, el spunând că a fost invitat de Ruslan Stefanciuk.

Marți dimineață, președintele Senatului chiar fusese întrebat când va face vizita și a dat un răspuns enigmatic: „Aşa cum am spus şi acum o săptămână, vă spun şi acum, vom da detaliile atunci când le avem. Este o vizită care va fi la un moment dat”.

ADVERTISING

Ce au promis Ciucă și Ciolacu în numele României

Atât Ciolacu, cât și partenerul său de coaliție, Nicolae Ciucă, au făcut anunțul vizitei seara, pe rețelele de socializare.

Într-un comunicat transmis de Guvern, Ciucă spune că l-a asigurat pe Zelenski de tot sprijinul României.

„Am fost onorat să îl întâlnesc astăzi, la Kiev, pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. L-am asigurat de sprijinul deplin al Românei în eforturile de a opri agresiunea ilegală și imorală a Rusiei, atrocitățile umane și distrugerile materiale suferite de această țară. L-am asigurat pe președintele Zelenski că România sprijină, în aceste momente dificile, derularea unei investigații internaționale care să tragă la răspundere pe cei vinovați de comiterea de crime internaționale, inclusiv prin contribuția financiară voluntară recentă, decisă de Guvernul României, către Fondul fiduciar al Curții Penale Internaționale.

ADVERTISING

Comunitatea română din Ucraina și cea ucraineană din România sunt veritabile punți de legătură între societățile noastre. Etnicii români sunt buni cetățeni ai Ucrainei. Asigurarea deplină a respectării drepturilor identitare ale etnicilor români, inclusiv a celor lingvistice, va face ca societatea ucraineană să devină mai puternică. Totodată, am transmis președintelui Zelenski că sprijinim aspirațiile Ucrainei de integrare în Uniunea Europeană și l-am felicitat pentru transmiterea răspunsului la prima parte a chestionarului de aderare”, e citat Ciucă.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă: Am fost onorat să îl întâlnesc astăzi, la Kiev, pe președintele Ucrainei, Volodimir...

Publicată de Guvernul României pe Marţi, 26 aprilie 2022

La rândul său, Ciolacu a scris că a fost la Kiev în a treia zi de Paște pentru a-și arăta „solidaritatea cu un popor, din care fac parte și numeroși etnici români, un popor greu încercat, care nu a cunoscut liniștea nici măcar cu ocazia celei mai importante sărbători a creștinității”.

ADVERTISING

„În cadrul discuțiilor cu oficialii ucraineni, am transmis două mesaje majore:

  1. România vrea să fie principalul hub de stabilitate și securitate în regiune și, astfel, să ne implicăm activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei, după război, atât la nivel guvernamental, cât și cu firme românești. Mai mult, Porturile Constanța și Galați trebuie să fie principalele puncte strategice de legătură între cele două țări, între Ucraina și Europa, dar și cu restul lumii.
  2. Am susținut că, în procesul de aderare a Ucrainei la UE, comunitatea de români din această țară trebuie să ajungă să beneficieze de toate drepturile de care se bucură minoritățile din statele membre ale Uniunii și din România – acesta fiind un proces firesc pe care l-a parcurs orice stat în procesul de aderare”, a scris și Ciolacu.

Într-un comunicat remis de camera Deputaților, se arată că Ciolacu a folosit cuvântul genocid pentru a descrie ce se întâmplă în Ucraina.

”Sunt astăzi aici pentru a-mi exprima solidaritatea cu un popor care nu a cunoscut alinarea nici măcar cu ocazia celei mai importante sărbători a creştinătăţii. Sunt aici să vă spun că bombele nu vor opri niciodată triumful Binelui asupra Răului! Adresez condoleanţe familiilor victimelor acestui război ilegal şi nejustificat. Prin atrocităţile comise, Rusia lui Putin a contestat însăşi temelia civilizaţiei şi democraţiei europene şi occidentale.  

În faţa dumneavoastră, nu mă feresc de cuvinte: trebuie spus clar şi răspicat că ce se întâmplă acum în multe locuri din Ucraina este un genocid. Gloanţele şi bombele lui Putin urmăresc uciderea sistematică a unei naţiuni. Aceste crime nu pot rămâne nepedepsite şi comunitatea internaţională trebuie să se asigure că se va face dreptate pentru Ucraina”, a transmis Ciolacu, după întâlnirea cu Zelenski.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇