Ciolacu spune că războiul de la graniță e motiv ca UE să finanțeze voucherele pentru mâncare: Eu şi Ciucă ne urcăm în tren sau avion și mergem la Bruxelles

Ciolacu spune că războiul de la graniță e motiv ca UE să finanțeze voucherele pentru mâncare: Eu şi Ciucă ne urcăm în tren sau avion și mergem la Bruxelles

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, joi, despre plata voucherelor pentru populaţie din fonduri europene, că dacă se impune, atât el cât şi Ciucă se urcă în tren sau în avion, vor merge la Bruxelles şi vor lămuri Comisia că acum, când suntem statul cu cea mai lungă frontieră cu zona de conflict, avem nevoie de ajutor.

”Comisia ne-a atras atenţia că nu mai avem timp să implementăm pe anumite capitole. Boloş o să vină cu lucrurile punctuale, am avut discuţii cu comisarii europeni, pentru că altă şansă să nu pierdem aceşti bani nu avem decât dacă îi redirecţionăm către zona socială şi numai”, a spus liderul PSD la DC News, arătând că acesta e planul făcut în coaliţie.

ADVERTISING

”Nu modificăm mecanismul şi am anticipat aceste lucruri. Am vorbit pe aceeaşi voce cu comisarii europeni. Dacă se impune, sunt convins că atât eu, cât şi Ciucă ne urcăm în tren sau în avion, vom merge la Bruxelles şi vom lămuri Comisia că acum, când suntem statul cu cea mai lungă frontieră cu zona de conflict, avem nevoie de ajutor”, a mai spus preşedintele PSD. 

Marcel Ciolacu a mai spus că banii pot merge ca scheme de ajutor de stat.

”Repet, dacă nu ne propunem lucruri îndrăzneţe, degeaba ai majoritate confortabilă în Parlament. În acest moment, trebuie să facem lucruri îndrăzneţe, să rupem ritmul”, a completat el. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Întrebat de declarațiile lui Ciolacu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a afirmat că România poartă discuţii cu Comisia Europeană în legătură cu decontarea fondurilor pentru voucherele de 50 de euro, precizând că dialogul are loc pentru a se vedea cum sunt accesate fondurile europene şi cum se implementează concret aceste măsuri.

"Avem un cadru general de discuţii care există la acest moment, este deschis deja la nivel european şi care vizează flexibilizarea utilizării fondurilor europene în statele membre, mai ales în contextul în care unele dintre ele, este şi cazul României sunt afectate, nu doar de agresiunea militară rusă din Ucraina, dar şi de crizele multiple pe care mai multe state europene le au de gestionat în această perioadă, unele generate de creşterile preţurilor la energie, la gaze naturale, efectele, din punct de vedere economic ale pandemiei care a durat doi ani de zile”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului.   

ADVERTISING

El a explicat că toate statele europene au început discuţii pentru a vedea cum accesează fondurile europene.   

"Există o deschidere la nivel european, anunţată şi, ca atare, statele membre, inclusiv România, au demarat discuţiile necesare pentru a vedea cum implementează în mod concret aceste măsuri, cum accesează fondurile europene aflate deja la dispoziţie sau poate altele la care se poată lucra. Ceea ce pot să vă spun este că aşa cum la finalul şedinţei de coaliţie, unde au fost anunţate practic toate măsurile care fac parte din pachetul de protejare a populaţiei şi a economiei Sprijin pentru România, toate au în spate un calcul financiar, resurse mixte de la bugetul naţional şi din bugetul european.

Ca atare de îndată ce aceste discuţii avansează şi sunt clarificate toate aspectele procedurale ale modului în care sunt accesaţi aceşti bani, vom anunţa public acest lucru. Acest pachet are în spate toată finanţarea necesară pentru a fi implementat. Primele măsuri, după cum vedeţi, încep deja să fie anunţate”, a mai transmis Dan Cărbunaru.

Deja voucherele ajung cu o lună mai târziu decât a anunțat Guvernul luni

În paralel cu Ciolacu, Ministrul Muncii, Marius Budăi, explica, de la Timişoara, că voucherele de 50 de euro care fac parte din pachetul de sprijin anunţat de coaliţia de guvernare vor fi acordate de la 1 iunie, iar cu ele se vor putea achiziţiona şase produse de bază. Budăi a precizat că primele tichete vor fi finanţate de la bugetul de stat.

"Procedura de distribuire va fi similară cu ceea ce se întâmplă cu tichetele de masă, iar procedura de decontare va fi la fel. Se vor putea achiziţiona 6 alimente de bază pe aceste vochere. În primele discuţii avem pâine, cartofi, ulei, orez, carne de pui şi ouă. Acestea sunt în prima discuţie, pe primul pachet. Până luni ne-am propus să mai discutăm o dată cu ministrul Agriculturii”, a declarat Marius Budăi.  

Tichetele vor fi distribuite prin Poşta Română.  

"Vor ajunge prin Poşta Română. Cei care au pensia pe card primesc cuponul acasă prin Poşta Română şi vor primi şi tichetul. Mai avem persoanele cu dizabilităţi, acolo probabil ne vom îndrepta către DGASPC şi evident, tot prin Poşta Română pentru ceilalţi. Elevii exact cum primesc bursa socială vor primi şi tichetele”, a afirmat Budăi.  

Întrebat când va începe distribuirea tichetelor, Budăi a explicat că la 1 iunie, cel mai probabil.  

"Nu cred că vom putea avea avizarea interministerială ca să începem cu 1 mai, dar cu siguranţă cu 1 iunie vom începe. (...) Nu există un acord pentru finanţare, dar există un acord verbal prealabil. Prima tură probabil o vom finanţa de la bugetul de stat”, a declarat Budăi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇