Vîlceanu face două gafe din prima zi. Analist economic: A greşit într-un mod nepermis pentru un ministru de Finanţe

Vîlceanu face două gafe din prima zi. Analist economic: A greşit într-un mod nepermis pentru un ministru de Finanţe

După ce Dan Vîlceanu a declarat că inflaţia nu este la nivel record şi nici nu este de 5%, contrazicând datele oficiale ale INS, analistul economic Emilian Duca spune că acesta a greşit într-un mod nepermis pentru un ministru de Finanţe doar pentru a da senzația că stăpânește domeniul.

Dan Vîlceanu a făcut, joi, primele declaraţii după numirea în funcţia de ministru al Finanţelor, ocazie cu care au venit şi primele gafe, despre inflaţie şi creştere economică.

„Inflaţia nu este la nivel record şi nici nu e 5%. 5% e o estimare a Băncii Naţionale. Din punctul meu de vedere, lucrul acesta trebuie discutat în primul rând cu titularul problemei, care este Banca Naţională.

ADVERTISING

Guvernul României nu a mai luat măsuri care să genereze inflaţie anul acesta, nu am majorat venituri ale angajaţilor şi toate măsurile luate au fost în direcţia reducerii inflaţiei, nicidecum a creşterii”, a spus Dan Vîlceanu, fără să ţină cont de faptul că informaţiile statistice oficiale, publicate recent, arată o inflaţie de 5%.

Cum stăm, de fapt, la capitolul inflație

Potrivit datelor publicate luna aceasta de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei a urcat la 5% în luna iulie 2021, de la 3,9% în iunie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,64%, serviciile cu 2,74%, iar mărfurile alimentare cu 2,33%.

ADVERTISING

Totodată, România este printre ţările UE cu cele mai mari scumpiri şi în iulie, potrivit Eurostat.

Într-adevăr şi BNR a anunţat, recent, că a majorat la 5,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi la 3,4% pentru sfârşitul anului viitor.

Deflaţie şi creştere economică

Deşi România a înregistrat, în doi ani consecutivi, creşteri economice cu inflaţie negativă, noul ministru de Finanţe a insistat că „nu există o creştere economică. În lume nu s-a inventat, fără să aibă şi un puseu inflaţionist”.

ADVERTISING

Asta în condițiile în care România a avut creștere economică în doi ani consecutivi cu inflație negativă. În 2015, creșterea a fost de 3,9%, iar anul următor de 4,8%.

Analist: Sper că e o scăpare

Analistul economic Emilian Duca a spus la Aleph News că speră ca aceste declaraţii eronate ale noului ministru de Finanţe să nu reprezinte decât „o scăpare”.

„Sperăm că este o scăpare, nu o eroare fundamentală de gândire din partea ministrului Finanţelor. Sper cu alte ocazii să fie mult mai atent şi să verifice cifrele. Cifrele statistice sunt cele care sunt. Ne sunt independente de voinţa oricărui politician.

Ne-am dori cu toţii să fie o inflaţie redusă şi creşterea economică generoasă, dar nu se poate întâmpla acest lucru decât dacă ai nişte politici economice înţelepte”, a comentat Emilian Duca.

Întrebat dacă declaraţiie ministrului Vîlceanu inspiră încredere, analistul economic a răspuns că „este vorba de o scăpare şi mai puţin de o înţelegere a fenomenelor economice”.

„Cred că a vrut să dea senzaţia că stăpâneşte bine domeniul şi a greşit într-un mod nepermis pentru un ministru de Finanţe”, subliniază Emilian Duca.

Vezi și Cîţu nu ştie cât costă pâinea, pentru că… nu o mănâncă

Citeşte şi analiza Spot Vine valul scumpirilor. Românii riscă dublarea facturilor la gaze, dar și alte majorări de preţ, de la curent la supermarket. Ce soluții urgente există


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇