5 milioane de pensii vor fi recalculate, inclusiv cele speciale. Turcan: Vrem să asigurăm un echilibru între contributitivitate și factorii favorizanți

5 milioane de pensii vor fi recalculate, inclusiv cele speciale. Turcan: Vrem să asigurăm un echilibru între contributitivitate și factorii favorizanți

5 milioane de pensii vor fi recalculate în următorul an și jumătate, a anunțat joi ministrul Muncii, Raluca Turcan, într-o conferință de presă.

Ea a precizat că vor fi înlăturate astfel situațiile când la muncă egală, pregătire egală și contribuție egală pensiile sunt considerabil diferite.

Potrivit ministrului Muncii, vor fi analizate și pensiile speciale.

”Astăzi am emis ordinul de ministru prin care vom începe evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii din România. Această procedură trebuia demarată din octombrie 2019. Ultima mare recalculare a fost făcută în 2005-2010 și a cuprins aproximatim 1 milion de dosare. Am stabilit o perioadă de 18 luni pentru evaluarea a 5 milioane de dosare.

ADVERTISING

Recalcularea aduce echitate pentru milioane de oameni. Vor fi înlăturate situațiile când la muncă egală, pregătire egală și contribuție egală pensiile sunt considerabil diferite.

Pensiile speciale intră și ele în analiza noastră, suntem în căutarea unei formule să asigurăm un echilibru între contributitivitate și factorii favorizanți pentru pensiile speciale”, a declarat Raluca Turcan.

ADVERTISING

Nicio pensie din sectorul public nu va scădea

Ministrul Muncii a ținut să precizeze că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării.

”Nicio pensie din sectorul public nu va scădea. Toate cele care ar putea ieși după noua formulă la o valoare mai mică vor rămâne la același plafon. Cele care vor crește în urma recalculării vor fi majorate”, a subliniat Raluca Turcan.

În ceea ce privește banii necesari pentru implementarea procesului de recalculare, Raluca Turcan a spus că aceștia vor obținuți prin fonduri europene.

ADVERTISING

”Pentru resursele suplimentare, vom finaliza evaluarea necesarului de echipamente și vom întocmi un dosar de atragere de fonduri europene. Cheltuielile pentru implementarea recalculării de pensii sunt deductibile”, a declarat ministrul.

Referitor la o posibilă majorare a pensiilor în acest an, ministrul Muncii a spus că se așteaptă finalizarea bugetului pe 2021.

”Așa cum am menționat, pensiile vor fi plătite în baza legii și după ce primim bugetul pe 2021 vom stabili cu cât vor putea fi indexate”, a punctat Turcan.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇