Un român vinde purificatoare de aer saline de peste un milion de euro, mai ales la export. Crede că în vremuri neobișnuite se ascund și oportunități, nu doar probleme

În prezent, producem 4 modele de aparate, cu vânzări anuale de peste 100.000 de dispozitive, în numeroase țări din Europa și Asia. Vânzările se extind și la nivelul SUA și Australiei.
Un român vinde purificatoare de aer saline de peste un milion de euro, mai ales la export. Crede că în vremuri neobișnuite se ascund și oportunități, nu doar probleme

O companie 100% româneasca vinde în multe țări din lume aparate ambientale și medicale pe bază de microparticule de aer salin. Acestea sunt brevetate și certificate, fiind apreciate pentru că ajută la prevenirea și tratarea diverselor afecțiuni ale aparatului respirator.

Este vorba despre dispozitivele Salin, recomandate în special persoanelor cu imunitate scăzută, copiilor și bătrânilor. Iar pe fondul pandemiei de COVID-19, care a provocat o cerere mai mare de dispozitive de acest gen, cifra de afaceri a companiei va depăși 1.5 milioane de euro în 2021. 

Antreprenorul care se află în spatele acestei afaceri este Constantin Pascu, care ne-a spus că aproape 80% din cifra de afaceri a companiei provine din exporturi ȋn state precum Marea Britanie, Irlanda, Australia, SUA, Germania, Cehia, Ungaria, Israel sau Japonia.

Românul care a alergat 30 de semimaratoane în 30 de zile: Provocările scot la suprafață cea mai bună versiune a ta!

Deși are succes la nivel global, fabrica unde se produc aceste dispozitive se află în zona Buzăului, locul de baștină al antreprenorului.

În interviul pe care l-a acordat SpotMedia.ro ne-a vorbit despre începuturile și evoluția afacerii, cum funcționează tehnologia, care este planul promovării în România, ce tip de lider este și cum se raportează la eșec, printre altele.

Iată cele mai importante declarații ale lui Constantin Pascu:

  • Toate se întâmplă la timpul cuvenit – e un mister pe care am învățat să îl accept. 
  • Într-o anumită măsură, am dezvoltat această fabrică pentru că viața m-a adus acolo.
  • De câțiva ani, vânzările anuale sunt estimate la un milion de euro, iar în acest an, datorită creșterii majore a cererilor, în special a exporturilor, estimăm că vânzările vor urca până la 1,5 milioane euro.
  • Inspirarea aerului salin realizează o îmbunătățire generală a funcționării sistemului respirator, care se simte în ameliorarea multor afecțiuni.
  • Cred că, pe piața din România, pătrunderea acestor produse nu este atât de consistentă (...) pentru că sunt legate în mentalul colectiv de metode tradiționale „folosite de bunica”.
  • În vremuri neobișnuite se ascund și oportunități, nu numai probleme.
  • Am trecut prin experiențe grave ca societate, iar încrederea în cooperarea cu ceilalți este foarte grav afectată. Lucrurile totuși se schimbă.
  • Am căutat permanent să responsabilizez colegii în ceea ce fac prin libertate și încredere.

Vă invităm acum să parcurgeți tot interviul pe care Constantin Pascu, fondatorul Salin, l-a acordat SpotMedia.ro:

Spuneți-ne câteva cuvinte despre Constantin Pascu - antreprenorul și Constantin Pascu - omul.

Am o anumită vârstă și am trecut prin experiențe importante, interesante, transformatoare. Prima jumătate din viață în comunism, iar acum, aproape după tot atâția ani, un adept hotărât al responsabilității personale în profesie și în viață.  

Recunosc că înțelepciunea pe care am adunat-o în tot acest timp mi-ar fi fost de mare folos la începuturile profesiei mele, când nu aveam deloc experiență, doar idei și pasiunea de a le pune în practică.

Acum compensez transmițând echipei mele ceea ce am învățat în acești 40 de ani de suișuri și coborâșuri. Toate se întâmplă însă la timpul cuvenit – e un mister pe care am învățat să îl accept. 

Cum ați sumariza modul în care vă conduceți afacerea - și viața?

Îmi place să mă ocup de lucruri la care mă pricep, care sunt valoroase și pe care le fac cu plăcere. Dacă reușesc astfel să fiu și de folos celorlalți, cu atât mai bine.

Atunci când încep să mă ocup de un proiect, am o dorință profundă de a-l face să fie cât mai stabil, cât mai funcțional, cât mai legat la nivel organic.

Cum v-a venit ideea purificatoarelor de aer saline? Ce aveați în minte în momentele de început? Cum a fost ideea vs. ce s-a petrecut în realitate? 

Prin anii ‘95, inițial ca un hobby, am lucrat la niște amenajări de tipul fântânilor arteziene decorative de interior, care să imite structuri calcaroase, așa cum văzusem la Pamukkale, în Turcia.

În zona Buzăului există la Meledic, pe valea Slănicului, un carst în sare, rezervație naturală,  unde sunt straturi de sare și de pământ erodate de apă. Apa foarte sărată a izvoarelor depune vara, pe pietre sau pe fire de iarbă, structuri extrem de bogate de sare, cu aspect de corali.

Inspirat de aceste locuri, am folosit atunci în fântânile decorative apă foarte sărată care a început să depună pe structura fântânii cristale frumoase și foarte bogate de sare. Atunci am realizat și piese decorative de dimensiuni mici pe lângă fântânile cu soluții de sare. Aveam un mic spațiu unde realizam astfel de piese prin cristalizarea sării.

După mai bine de doi ani de lucru, în primăvara lui 1999, am realizat că nu mai răcisem în acei ani. Am făcut atunci legătură cu ce se știa pe la noi de lumea care merge la salină. Am discutat cu o doamnă doctor pediatru despre ce observasem și mi-a confirmat că poate fi un efect benefic pentru respirație. 

Pentru o primă verificare a efectului observat, am construit câteva aparate, realizate din carcase de tablă, ventilatoare de baie și plăcute pe care sarea să poată fi cristalizată controlat, pe care apoi le-am oferit unor cunoștințe, pentru a le testa.

Am căutat printre cunoscuți circa zece persoane cu probleme respiratorii semnificative și le-am dat aparatele. Rezultatele au venit imediat, pentru că au realizat diferențe consistente în privința stării de sănătate și au remarcat o stare de bine. Cu aceste prime rezultate am reușit să atrag un investitor și am înființat o firmă în martie 2000.

Care a fost primul obstacol în demararea afacerii și cum l-ați depășit?

Cea mai complicată perioadă o consider aceea de început în care am căutat colaboratori care să se implice și să investească în aplicarea ideii.

Au fost mai multe luni de căutări și de eșecuri, dar până la urmă un bun prieten a găsit o persoană căreia i-a plăcut ideea și a avut 5.000 dolari necesari pentru începerea activității.

Ce v-a dat încredere să continuați?

În momentele dificile, îndeosebi în perioada de început a firmei, faptul că atât de mulți utilizatori erau mulțumiți sau foarte mulțumiți de rezultatele obținute în tratarea problemelor lor respiratorii a fost extrem de important.

Când părea că lucrurile s-au blocat, că nu reușim să depășim greutățile de început, îmi spuneam că este un produs mult prea bun, mult prea apreciat de utilizatori, ca să nu avem până la urmă succes.

De ce ați decis să faceți o fabrică în România? De ce ați ales să produceți local? Și cum a evoluat în ultimii ani capacitatea de producție?

Într-o anumită măsură, am dezvoltat această fabrică pentru că viața m-a adus acolo. Cumva din aproape în aproape, pentru a avea un control asupra vieții mele, am ajuns să fac această firmă.

Pentru că o idee mai veche nu a dus la o colaborare funcțională într-o primă firmă privată, am ajuns la varianta în care am înființat pentru aparatele cu aer salin o firmă nouă. Până la urmă, în acea evoluție gradată am ajuns să pun bazele firmei, în zona Buzăului, locul unde m-am născut.

Firma s-a dezvoltat constant în primii 10 ani de activitate, s-a consolidat baza științifică, tehnică și tehnologică, iar producția și vânzările au crescut gradual spre 500.000 de euro pe an.

De câțiva ani, vânzările anuale sunt estimate la un milion de euro, iar în acest an, datorită creșterii majore a cererilor, în special a exporturilor, estimăm că vânzările vor urca până la 1,5 milioane euro.

În prezent, producem 4 modele de aparate, cu vânzări anuale de peste 100.000 de dispozitive, în numeroase țări din Europa și Asia. Vânzările se extind și la nivelul SUA și Australiei.

Explicați-ne principiul tehnologiei pe care o folosiți la aparatele dvs. și de ce e superioară altor produse similare de pe piață. De asemenea, și ce beneficii poate avea asupra sănătății.

Tehnologia utilizată în aparatele noastre valorifică metoda terapeutică denumită haloterapie, terapia medicală complementară prin expunere la aer conținând aerosoli salini. Aerosolii salini pot fi umezi, obținuți din nebulizarea soluțiilor saline, sau uscați.

Aerosolii umezi nu pot fi utilizați ambiental și nici inhalati pe termen lung. Aerosolii salini uscați sunt întâlniți natural și utilizați terapeutic în salinele din minele de sare. Aerosolii salini uscați se pot obține artificial cu dispozitive  mecanice, din granule de săruri și utilizate în camerele de sare, sau prin procedeul tehnologic din sistemele Salin.

Față de alte procedee de obținere artificială a aerosolilor salini uscați, procedeul utilizat în sistemele Salin, dezvoltat din modul de acțiune al structurilor coraliforme de sare, are un avantaj major, acela al concentrațiilor constante, dar relativ mici de sare în aer.

Aceste concentrații nu creează probleme ambientale, dar sunt eficiente în cazul problemelor respiratorii ale utilizatorilor, fără efecte adverse. Inhalația de cantități mici, dar pe termene lungi, este recunoscută ca fiind cea mai eficientă metodă de inhalare în scop terapeutic.

Ideea principală care stă la baza invenției este recircularea aerului ambiental printr-un filtru special realizat prin recristalizarea controlată a sării naturale de o compoziție anume, filtru cu o structură extrem de bogată de sare. În contactul cu această structură de sare, aerul este purificat de diverși poluanți și este îmbogățit cu particule micronice de sare.

Aerul salin obținut în aparatele noastre are efecte deosebit de benefice asupra aparatului respirator într-o gamă largă de probleme respiratorii precum astmul, alergiile respiratorii, sinuzitele, rinitele, BPOC și nu numai.

Inspirarea aerului salin realizează o îmbunătățire generală a funcționării sistemului respirator, care se simte în ameliorarea multor afecțiuni. Efecte favorabile au fost urmărite medical și în probleme severe de sănătate cum este mucoviscidoză.

Variante ale aparatelor de cameră au fost dezvoltate ca inhalatoare de uz individual cu specializări medicale. Inhalatoarele ce utilizează acest principiu sunt denumite SaltMed și sunt utilizate curent în Terapii de urgență în crizele de astm, în asistență postoperatorie la ventilatoarele mecanice. Utilizarea la Spitalul Marie Curie pentru copiii prematuri a dus la rezultate spectaculoase.

Care este motivul pentru care, până de curând, vindeați mai mult în export? De ce nu au prins la români mai demult aceste purificatoare? Și ce strategii de promovare aveți pentru România?

Peste 80% din producție merge la export, în primul rând, pentru că am reușit să pătrundem pe multe piețe internaționale. Problemele de sănătate ale oamenilor sunt aceleași și, atunci când au nevoie, sunt deschiși la soluții naturale, complementare, despre care află că sunt eficiente.

Aparatele noastre oferă soluții complementare foarte eficiente și extrem de comode în utilizare la probleme medicale care afectează major starea de bine a oamenilor și pentru care medicina alopată curentă nu are soluții suficient de mulțumitoare.

Cred că, pe piața din România, pătrunderea acestor produse nu este atât de consistentă, cât ar merita aceste produse, ținând cont de eficiența lor, pentru că sunt legate în mentalul colectiv de metode tradiționale „folosite de bunica”.

În zona de alimentație e un val de acceptare a tradiției care este legată de sănătos, însă în zona medicală se merge în extrema cealaltă în care, așa cum se referea de curând dr. pneumolog Radu Crișan, doctor în haloterapie, nu sunt dorite tratamentele prea simple, trebuie să sune complicat, eventual cu o injecție.

Cum v-a mers afacerea în pandemie? Ce schimbări ați făcut sau vreți să faceți după un 2020 atipic? Aveți de gând să vă extindeți? 

După prima perioadă de blocaj general, din martie 2020, care ne-a afectat la modul că am avut probleme de distribuție sau nu am putut lucra, din cauza restricțiilor, am avut cea mai intensă perioadă de activitate de producție de până acum. 

Care e cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o în 2020?

Aș spune de o reconfirmare majoră a faptului că oricând pot să apară dezvoltări neașteptate, că este foarte important să fii permanent deschis și atent la ce se întâmplă ca să poți merge pe firul lucrurilor.

În vremuri neobișnuite se ascund și oportunități, nu numai probleme.

Explicați-ne cum vă raportați în fața eșecului și care e strategia dvs. de a transforma un eșec aparent în oportunitate.

Pe parcursul activității mele profesionale am avut câteva momente de schimbare radicală față de ce se întâmplase până atunci.

Unele din aceste momente au fost foarte dificile, însă ce am reușit să fac a fost să abordez momentele respective ca pe o nouă linie de start. Am evaluat ce am reușit să fac, ce am învățat din experiența respectivă și care să îmi fie util mai departe.

Învaţă să şi pierzi. Cum să abordăm nereușitele într-un mod sănătos

Care sunt cele mai importante probleme cu care se confruntă, la modul general, mediul de afaceri românesc? Și cum le-am putea depăși? Ar fi cazul ca actorii implicați să coopereze mai mult și mai bine?

Cred că problema cooperării este una extrem de dificilă și doar timpul o va putea rezolva. Am trecut prin experiențe grave ca societate, iar încrederea în cooperarea cu ceilalți este foarte grav afectată.

Lucrurile totuși se schimbă, poate prea încet pentru cum am dori noi, însă ele sunt cert diferite față de unde erau acum 30 de ani.

Care e principiul de leadership după care lucrați cu echipa dvs.?

Nu suntem o firmă foarte mare, iar obiectivele pe care le avem sunt, de cele mai multe ori, destul de bine definite. Activitatea este foarte flexibilă și am căutat permanent să responsabilizez colegii în ceea ce fac prin libertate și încredere.

Fiecare pe zona lui este cel mai bun în ceea ce are de făcut. Rolul meu este, de regulă,  limitat la câteva zone cu decizii majore, care au importanță pe termen lung. Arareori este nevoie să mă ocup direct de probleme punctuale, neașteptate, care nu și-au găsit rezolvarea directă între cei implicați. 

Ce doriți să adăugați și nu v-am întrebat?

Aici aș dori să spun că am încredere în valoarea deosebită a sistemelor cu aer salin, pentru sănătatea generală a oamenilor, și îmi doresc să devină cât mai repede cunoscute și apreciate la adevărata lor valoare - inclusiv ca un ajutor de mare valoare în aceste timpuri atât de complicate din punct de vedere sanitar.