UE ar putea da undă verde în decembrie vaccinurilor Moderna şi Pfizer, anunță Ursula von der Leyen

UE ar putea da undă verde în decembrie vaccinurilor Moderna şi Pfizer, anunță Ursula von der Leyen

Uniunea Europeană ar putea da undă verde la mijlocul lui decembrie vaccinurilor dezvoltate de companiile Moderna şi Pfizer/BioNTech, a anunţat joi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după un summit în care cei 27 au discutat despre o coordonare a măsurilor lor de luptă împotriva pandemiei, în contextul apropierii sărbătorilor de sfârşit de an.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) se află "în discuţii zilnice" cu instituţia americană omoloagă, FDA, pentru "sincronizarea evaluărilor lor asupra vaccinurilor" anti-COVID-19, a declarat Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

"Dacă toate procedurile se vor derula fără probleme", EMA ar putea "să dea vaccinurilor de la Pfizer/BioNTech şi de la Moderna autorizaţia condiţionată de punere pe piaţă începând din a doua jumătate a lui decembrie", a afirmat şefa Executivului UE, transmite AFP.

Șeful BioNTech spune că e posibil ca vaccinul Pfizer să fie distribuit chiar din acest an

Ce spune despre vaccinul Rusiei

Întrebată despre o posibilă recurgere în UE la vaccinul dezvoltat în Rusia, de care este tentată în special Ungaria, ea s-a arătat foarte prudentă: "Orice vaccin va trebui să fie supus autorizării de către EMA, cu o transparenţă deplină".

Comisia Europeană a semnat până acum cinci contracte de precomandă pentru eventuale vaccinuri, cu companiile AstraZenaca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Pfizer/BioNTech şi CureVac.

După un protocol de acord încheiat în august cu compania americană de biotehnologie Moderna, "continuăm negocierile şi suntem, de asemenea, în discuţii cu (compania americană) Novavax", a precizat Ursula von der Leyen.

Vaccinul anti-COVID dezvoltat de Pfizer va fi mai ieftin în Uniunea Europeană decât în SUA

Despre ce au mai vorbit cei 27

La summit-ul de joi prin videoconferinţă, şefii de stat şi de guvern din UE au mai discutat şi despre modul de a relaxa măsurile restrictive odată cu apropierea sărbătorilor de sfârşit de an, fără o relaxare excesivă care ar conduce la "un al treilea val" de contaminări, a indicat o sursă diplomatică.

Potrivit acesteia, liderii au evocat "presiunea (cetăţenilor) pentru a se reuni, a se deplasa, a merge la sporturi de iarnă şi a permite sectorului de distribuţie să-şi facă cifra de afaceri"în această perioadă crucială, şi nevoia de "a ţine cont de aceste aspiraţii fără relaxare".

Trebuie găsit un echilibru, au insistat cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron, conform aceleiaşi surse.

"Trebuie să învăţăm lecţiile trecutului. Orice relaxare va trebui să fie graduală. Vrem să ţinem sărbătorile de sfârşit de an, dar în siguranţă", a afirmat pentru presă Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

Deşi Bruxelles-ul cheamă insistent la o coordonare sporită a măsurilor de combatere a pandemiei, eforturile de armonizare a regulilor de carantină sau de recunoaştere reciprocă a testelor de depistare a coronavirusului rămân complicate. "Nu am ajuns încă acolo", a admis o sursă europeană.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!