Un nou tip de mineral a fost descoperit într-un vulcan din Rusia

Un nou tip de mineral a fost descoperit într-un vulcan din Rusia

În zona vulcanilor din peninsula Kamceatka, considerată ca fiind un areal unic pentru diversitatea mineralelor care se găsesc aici, a fost descoperit un nou mineral, botezat petrovit.

Mineralul s-ar fi format în urma unor erupţii majore ale vulcanului Tolbachik, în 1975 şi 1976, respectiv 2012 şi 2013, spun cercetătorii ruși, citați de Live Science.

În ultimii ani, oamenii de ştiinţă au descoperit în zonă mai multe minerale noi, multe dintre ele neregăsindu-se decât aici. Petrovitul, care are formula chimică Na10CaCu2(SO4)8, este unul dintre mineralele proaspăt descoperite, formându-se ca globuri albăstrui de cristale, cu incluziuni gazoase.

ADVERTISING

Citește și Un meteorit cu totul deosebit s-a prăbușit în America, în 2018. Ce-l face atât de special

Mineralul este format din atomi de oxigen, sulfură de sodiu şi cupru, iar micile găuri din mineral sunt conectate de canale prin care se mişcă atomii de sodiu. În plus, mineralul și-ar putea găsi și aplicabilitatea în lumea noastră, el putând fi folosit drept catod în bateriile de tip sodiu-ion.

Noi minerale au fost descoperite, în perioada 2008-2017, și în peninsula Kola, deşertul Negev, Grecia, Tanzania, Africa de Sud sau Iordania.

ADVERTISING

Vezi și Gheața de pe Europa, luna lui Jupiter, chiar strălucește în întuneric! Iată și explicația


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇