Gheața de pe Europa, luna lui Jupiter, chiar strălucește în întuneric! Iată și explicația

Gheața de pe Europa, luna lui Jupiter, chiar strălucește în întuneric! Iată și explicația

Oamenii de știință americani au descoperit cu surprindere că gheața de pe Europa, una dintre lunile lui Jupiter, probabil și cea mai interesantă pentru că aici se fac descoperiri uimitoare de câțiva ani, are proprietatea de a străluci în întuneric.

Descoperirea a fost făcută de o echipă condusă de fizicianul Murthy Gudipati de la Caltech și Laboratorul de propulsie cu jet al NASA. Potrivit acesteia, radiațiile din câmpul magnetic al lui Jupiter ar putea induce strălucirea pe suprafața înghețată a Europei, în contextul reacțiilor cu gheața, arată ScienceAlert.

ADVERTISING

„Suprafața Europei are de-a face continuu cu fluxuri mari de particule încărcate, datorită prezenței câmpului magnetic puternic al lui Jupiter. Aceste particule încărcate cu energie, inclusiv electroni, interacționează cu suprafața bogată în gheață și sare, rezultând procese fizice și chimice complexe”, explică cercetătorii într-un raport publicat de Nature Astronomy.

Satelitul lui Jupiter era oricum extrem de interesant, dat fiind faptul că sub suprafața sa oamenii de știință spun că există un ocean uriaș: un vast rezervor de apă care ar putea reprezenta una dintre cele mai bune șanse de a găsi viață în sistemul solar. Este și motivul pentru care Europa se află de câțiva ani sub lupa cercetătorilor.

ADVERTISING

Citește și Oamenii de știință au căutat viață extraterestră în peste 10,3 milioane de stele. Iată și concluzia

Vom afla mai multe despre această lume enigmatică în următorul deceniu, când nava spațială Europa Clipper a NASA va aseleniza aici.

Vezi și O moleculă bizară a fost descoperită în atmosfera lui Titan! Nu a mai fost găsită niciodată într-o altă atmosferă

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇