O echipă de astrofizicieni a finalizat cea mai amplă căutare de până acum a civilizațiilor extraterestre, scanând aproximativ 10,3 milioane de stele cu ajutorul unui radiotelescop din Australia, însă nu a găsit niciun semnal de la acestea până acum.
Conform Science Alert, cercetătorii australieni s-au folosit de telescopul Murchison Widefield Array (MWA), aflat în Australia, pentru a căuta așa-numitele „tehnosemnături”, semnale de comunicații care pot proveni de la ființe extraterestre inteligente.
Ei au căutat emisiile radio de frecvență joasă de la stelele din constelația Vela.
„Nu este o surpriză că nu am găsit ceva. Există încă atât de multe variabile necunoscute”, a declarat astrofizicianul Chenoa Tremblay, de la departamentul de astronomie și științe spațiale al Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO).
Potrivit lui Tremblay, căutarea vieții în afara Sistemului Solar este o mare provocare. „Nu știm când, cum, unde sau ce tip de semnal putem primi pentru a obține un indiciu că nu suntem singuri în galaxie”, a adăugat el.
Deși cercetarea a fost de 100 de ori mai mai amplă decât anterior, adevărul e că a implicat un număr mic de stele în termeni cosmici, după cum explică și astrofizicianul Steven Tingay, de la Universitatea Curtin din Australia și Centrul Internațional de Cercetări Radioastronomice.
„Zece milioane de stele par foarte multe. Cu toate acestea, cea mai bună evaluare a noastră arată că există aproximativ 100 de miliarde de stele (în Calea Lactee - n. red.). Astfel, ne-am uitat doar la aproximativ 0,001% din galaxia noastră”, a spus Tremblay.
„Presupunând că oceanele ar conține doar 30 de pești, am încercat să-i căutăm testând o zonă de dimensiunea unei piscine din curtea din spate. Șansele de a găsi unul dintre acești pești ar fi fost mici”, a explicat el.
MWA este precursorul unui alt radiotelescop, Square Kilometer Array (SKA), care va fi folosit în viitorul apropiat, în speranța că va avea rezultate mai bune în căutarea tehnosemnăturilor.
Citește și Astronomii tocmai au anunțat câte planete asemănătoare cu Pământul sunt în Calea Lactee