O moleculă bizară a fost descoperită în atmosfera lui Titan! Nu a mai fost găsită niciodată într-o altă atmosferă

O moleculă bizară a fost descoperită în atmosfera lui Titan! Nu a mai fost găsită niciodată într-o altă atmosferă

Titan, satelitul lui Saturn, tocmai s-a dovedit a fi și mai bizar. Astronomii au descoperit cyclopropenylidene (C3H2) în atmosfera sa, o moleculă de carbon extrem de rară care este atât de reactivă încât poate exista pe Pământ doar în condiții de laborator.

De fapt, molecula este atât de rară încât nu a fost niciodată descoperită în atmosferă, în sistemul solar sau în altă parte. Singurul loc în care rămâne stabilă este vidul rece al spațiului interstelar. Însă molecula ar putea fi doar punctul de plecare pentru multe alte molecule organice complexe care ar putea duce într-o bună zi la apariția vieții, arată Science Alert.

ADVERTISING

„Ne gândim la Titan ca la un laborator în care putem vedea procese chimice similare cu cele ale Pământului antic, atunci când viața abia începea. Vom căuta și alte molecule în afară de C3H2, dar trebuie să aflăm ce se întâmplă în atmosferă pentru a înțelege reacțiile chimice care duc la formarea de molecule organice complexe care ajung sub formă de ploaie pe suprafața planetei”, a explicat Melissa Trainer, din cadrul Goddard Space Flight Center, aparținând NASA.

Cyclopropenylidene, descrisă de cercetătorii NASA drept o „moleculă mică și foarte ciudată”, nu are tendința să reziste în condiții atmosferice, pentru că reacționează foarte rapid și ușor cu alte molecule, formând astfel alți compuși.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Citește și Astronomii tocmai au anunțat câte planete asemănătoare cu Pământul sunt în Calea Lactee

Titan este foarte diferit în comparație cu spațiul interstelar. Este umed, are lacuri și nori de hidrocarbură, precum și o atmosferă bogată predominant în nitrogen, cu puțin gaz metan. Atmosfera este de patru ori mai densă decât cea a Pământului, care este de asemenea dominată de nitrogen. Sub suprafață, oamenii de știință cred că s-ar putea ascunde un ocean imens de apă sărată.

Vezi și Oamenii de știință au căutat viață extraterestră în peste 10,3 milioane de stele. Iată și concluzia

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇