În esență, a venit vremea să dovedim că România nu este doar suma artificială, lipsită de credibilitate și relevanță internațională, între o populație dezbinată, în interiorul căreia colcăie ura și dorința de…
Cele trei Românii politice au cuvântul. Alegerea ne va influența pentru o generație
În primele zile din ianuarie, am vorbit despre „cele trei Românii politice” și despre semnificațiile paradigmatice ale acestor opțiuni electorale clar conturate din 2025, pentru viitorul țării. Alegerile de acum sunt comparabile ca…
„Închis pentru revizie generală”. Trump II răscolește lumea
Revizionismul avansează rapid și demolează ordinea mondială (Pax Americana) de unde ne-am fi așteptat cel mai puțin. Exact urmașii celor care au construit după 1918 (începând cu Fourteen Points Speech al lui Woodrow Wilson),…
În Rusia lui Putin nu avem încredere. America lui Trump se îndepărtează de Europa. Ce ne va spune finalul războiului din Ucraina
Lucrurile nu arată bine, trebuie să fim lucizi și realiști. Dincolo de optimismul și triumfalismul declarațiilor Administrației Trump II, care ne tot anunță cât de „bine merg discuțiile” și că…
Ce ar înseamna o alianță SUA-Rusia pentru Europa: 4 scenarii
Iată că a venit și vremea să discutăm lucrurile care păreau până mai ieri de neconceput. Imposibilul a devenit posibil. SUA preferă relația cu Rusia celei cu Europa. Președintele Zelenski și…
România după Iohannis. În vârtejul marilor schimbări (sau En attendant Godot, în varianta românească)
A plecat. Este primul președinte al României care demisionează. În plină furtună prin care trece țara, președintele a spus sec „La revedere!” și a plecat. Auster, nemțește, fără lacrimi, fără pupat…
Ucraina câștigă războiul. Nu 20% din teritoriul Ucrainei postsovietice, ci ruperea relațiilor transatlantice ar putea fi succesul lui Putin
Până acum, Putin nu a obținut nimic în războiul care-i poartă numele. Chiar nimic. La trei ani de la marea invazie, Ucraina rezistă eroic și se îndreaptă spre o victorie strategică uriașă, cu adevărat…
Europa de Est 2025. Între amenințarea Rusiei, iluziile bine intenționate ale UE și schimbarea Americii
Între Marea Baltică și Marea Neagră, „istmul de 800 mile” al periferiei geopolitice inter-imperiale de care vorbea Halford J. Mackinder în 1904, în faimoasa sa teorie a „pivotului geografic al…
Cele trei Românii politice. Ce poate rezulta din lupta lor
Nu mai avem în prezent „două Românii politice”, așa cum se spunea acum 20 ani, pe vremea lui Adrian Năstase, ci trei. Am vorbit pe scurt, acum câteva zile, despre „cele…
„Puneți-vă centurile!”... Asta n-a fost tot. Vine 2024+1
Îndemnul din titlu este, de fapt, o reluare a titlului unui articol pe care l-am publicat cu trei zile înainte de șocul alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie anul trecut, pe…
Al Treilea Război Mondial se apropie de sfârșit. Ce poate urma dacă Vestul pierde capacitatea de a reglementa lumea. România vulnerabilă
În timp ce noi discutam aprins, de ani buni, dacă și când sau cum ar putea începe, am început să observăm, ca atunci când ceața se ridică încet de pe…
Interregnum în America și nu numai. Spasme politice de iarnă, în așteptarea lui Trump
În interregnum, se sting și se aprind lumini, se preling umbre schimbătoare, se recompun tablouri din secvențe vechi și pânze noi. Se amestecă moșteniri ale trecutului cu străpungeri ale unui posibil, dar nesigur viitor. Se relevă…
Războiul cultural profund al României, alimentat de Rusia
La prima vedere, pare o competiție electorală obișnuită, așa cum se întâmplă la fiecare patru, respectiv cinci ani, pentru noile mandate. Nimic deosebit. Am mai trecut prin asta, se poate…
A treia generație politică, la start. Ce va aduce în istoria României?
Astăzi, mergem la vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale. Vom mai merge încă două duminici consecutive, pentru alegerile parlamentare și, respectiv, pentru turul al doilea, decisiv. Dincolo de observația…
Puneți-vă centurile! Aterizăm, la finalul Erei Iohannis. Ce facem când ajungem la sol, în decembrie?
Se încheie în tonuri politice, economice și sociale mohorâte o eră ce începuse însorit, ca una a marilor speranțe. Ieșirea pe „ușa laterală” a istoriei, în tăcere și discreție jenantă,…
20 octombrie. Votați masiv Maia Sandu și Da la referendum!
Acest text trebuie să fie simplu și clar. Nu este o analiză geopolitică sofisticată, în limbaj academic. Nu le mai explicăm astăzi cititorilor noștri care sunt opțiunile în dispută, căci…
Nicio „surpriză de proporții”, niciun „cutremur”. Era clar demult că FPŐ va câștiga alegerile în Austria. Paradoxal, vom intra curând în Schengen
Jurnaliști captivi în clișeele de lemn ale limbajului standard al presei, lăsați prostiile și puneți mâna pe carte, citiți, documentați-vă înainte să vă luați unii după alții și să puneți…
Politica din România, intrată în zodia lipsei de soluții. Vom mai ieși curând din lehamitea finalului epocii Iohannis?
Cel mai rău nu este neapărat să ai o conducere politică de care ești nemulțumit sau care ți-a trădat valorile și principiile pentru care ai votat-o, deși evident că asta…
Ce ne spune lunga criză politică franceză și ce înseamnă „a câștiga alegerile”
Înainte de a desluși spre ce soluție de deblocare se îndreaptă democrația franceză după o vară agitată, se cuvin câteva scurte clarificări și explicații asupra unor aspecte specifice legate de sistemul constituțional,…
Un milion de americani centriști vor decide viitorul politic al lumii
Raportat la o națiune de circa 340 de milioane, cu 240 de milioane de potențiali votanți, titlul de mai sus pare desigur o extrapolare excesiv de reducționistă. Dar nu este.…