Înainte de a desluși spre ce soluție de deblocare se îndreaptă democrația franceză după o vară agitată, se cuvin câteva scurte clarificări și explicații asupra unor aspecte specifice legate de sistemul constituțional,…
Un milion de americani centriști vor decide viitorul politic al lumii
Raportat la o națiune de circa 340 de milioane, cu 240 de milioane de potențiali votanți, titlul de mai sus pare desigur o extrapolare excesiv de reducționistă. Dar nu este.…
Contraofensiva. Cât timp are Ucraina la dispoziție. Planul B
Oficial, la Kiev nu poate exista decât un singur plan, susținut de „teoria victoriei totale”. Aceasta înseamnă eliberarea integrală a teritoriilor ocupate, din 2014 încoace, de armata rusă invadatoare. Indiferent…
De ce nu a căzut Erdoğan nici la aceste alegeri
Multă lume din Turcia și din Occident se aștepta ca, în fine, longevivul lider politic de la Ankara să fie învins acum, după 20 de ani de putere. Ultimii cinci…
Relația China-Rusia. La rece
Nu am dorit să scriu despre relația sino-rusă în timpul întâlnirii celor doi președinți. Aș fi avut, probabil, beneficiul unui număr crescut de cititori ocazionali, atrași de mediatizarea intensă a…
Marele curent contestatar și confruntarea care se apropie. Unde se întâlnesc războiul extern și războiul intern
Pornit insidios, cu ani în urmă, dintr-un cumul de idiosincrazii, aversiuni istorice și percepții negative, în aparență foarte diferite unele de altele, de la un spațiu cultural la altul (antiamericane,…
15 ani de război. Ulciorul lui Putin a mers de prea multe ori la apă
Tocmai am trecut cu toții printr-o falsă „aniversare”, intens mediatizată. Nu numai la noi, ci peste tot în lumea democratică s-a vorbit, greșit, de marcarea unui an de la războiul…
Balonul de încercare
Pe cerul politicii mondiale zboară „baloane de încercare” și se testează limite. Nu există putere fără dovada capacității de a o exercita. Nimic nu e mai eficient într-o strategie combativă…
Vechiul clivaj european Est-Vest: atenuat sau adâncit de Războiul lui Putin?
O uriașă falie, combinând dimensiunile politică, economică, de dezvoltare și infrastructură, de nivel de viață, culturală, tehnologică, educațională și de mentalitate, despărțea în decembrie 1989 Europa, la sfârșitul Războiului Rece,…
Vine Marele Război al acestui secol? De ce următorii ani nu vor fi liniștiți
1. Scurtă retrospectivă asupra precedentului Mare Război În vara lui 1914, când a început, cam toată lumea se gândea că „se termină până la Crăciun”, că se va reveni curând…
„Cetățenii Reichului”, tensiunile latente ale „lumii germane” suprapuse peste delirul „lumii ruse” și viitorul complicat al Europei
Să nu trecem așa ușor peste o temă de acum câteva zile, uluitoare ca mesaj, jenantă ca imagine a celei mai mari democrații liberale din UE și totodată semnificativă ca…
Ultimul imperiu: viitorul imprevizibil al Rusiei și soluția pentru Europa de Est
Idei-cheie: Tragedia istorică a Europei de Est, care a ținut captivă această regiune de graniță într-o subdezvoltare cronică față de Europa de Vest, s-a născut din îndelungatele ocupații teritoriale și…
Trei fronturi. Bătăliile decisive ale Americii până la sfârșitul deceniului
Acestea trei: războiul ideologic intern, războiul finalului imperialismului rusesc și războiul întoarcerii imperialismului chinezesc provoacă SUA să ofere un răspuns paradigmatic, cu relevanță istorică. Ne place sau nu, Europa se…
Halloween cu Putin pe coada de rachetă. De ce viziunea lui asupra ordinii mondiale va eșua
După ce la Beijing tocmai s-a încheiat carnavalul roșu, intens mediatizat în Occident, liderul Rusiei a dorit și el să iasă public cu „tezele din octombrie”. Acum câteva zile, Vladimir…
Tăcerea dezamăgitoare a Sudului Global în Războiul lui Putin. Ce ar trebui să le transmită Occidentul acum
„Sudul Global”, încorporând terminologic America Latină, Africa, Asia și Oceania, este un concept care s-a impus relativ recent, în deceniile post-Război Rece, prin transferul treptat al accentelor analitice dinspre aspectele…
Rusia lui Putin trăiește, la un secol distanță, delirul imperialist al Germaniei naziste. Ce poate urma
Deși majoritatea comparațiilor făcute în media occidentale după declanșarea invaziei rusești au făcut referire la Stalin și la Uniunea Sovietică, devine tot mai evident, la o privire atentă, că modelul…
Viktor Orbán și revizionismul antioccidental. De la detractarea Trianonului la speranțele legate de victoria lui Putin
Chiar dacă a câștigat confortabil alegerile din primăvară, pe fondul slăbiciunii opoziției de la Budapesta, nu ne este clar dacă Orbán Viktor înseamnă cu adevărat și integral Ungaria și nici…
Ce înseamnă victorie și ce înseamnă înfrângere în războiul declanșat de Rusia?
Aproape toți discutăm despre războiul din Ucraina și este normal să fie așa. Mulți facem predicții despre cum și când se va încheia. Formulăm diverse scenarii și anticipăm „victorii” sau…
Chestiunea istorică a Europei de Est, a treia moarte a Imperiului Rus și noua ordine mondială
Europa de Est, în sensul cel mai larg și cuprinzător al acestui concept atât de dinamic și al diferitelor sale versiuni istorice cu geometrie variabilă, al constructelor ideologice, geopolitice, culturale…
Atunci când iluziile se sfârșesc: noul NATO în noua lume a confruntării
Timp de câteva decenii, gândirea politică progresistă occidentală, coruptă sau nu de business-ul cu hidrocarburi rusești, s-a străduit să ne convingă că Europa este un spațiu al păcii definitive și…