Până acum, Putin nu a obținut nimic în războiul care-i poartă numele. Chiar nimic. La trei ani de la marea invazie, Ucraina rezistă eroic și se îndreaptă spre o victorie strategică uriașă, cu adevărat istorică, în fața invadatorilor de la răsărit. Acesta este Războiul de independență a Ucrainei față de Imperiul Rus și de occidentalizare definitivă a statului și națiunii ucrainene.
20% din teritoriu, pe care vor rămâne probabil trupele ruse, deși o pierdere nedreaptă și dureroasă, înseamnă un preț mult mai mic decât beneficiile importante pentru viitorul Ucrainei independente, democratice, dezvoltate, orientată cu fața spre Vest.
Generațiile viitoare de ucraineni vor trăi într-o țară europeană, liberă, mult mai dezvoltată (deja este) decât dictatura înapoiată și mizerabilă a Rusiei, având o viață mai fericită și oportunități mai mari decât rușii din imperiul-închisoare al Russkyi Mir, care cad de la ferestre, sunt otrăviți în pușcării sau împușcați pe poduri, dacă îndrăznesc să deschidă gura și să spună ce gândesc despre Conducătorul lor.
Chiar și din acest teritoriu ocupat, mai mult de jumătate (Crimeea și o parte din Donbas) fuseseră, de fapt, pierdute din 2014, atunci când nu îmi amintesc ca politicienii din administrația Obama să își fi rupt hainele de pe ei ca să apere Ucraina de raptul teritorial rusesc și nimeni din Europa de Vest, cu Franța și Germania în frunte, nu arăta disperare și mânie ca acum, când unii joacă, de fapt, doar partitura antiamericanismului, la fel de populistă și ea ca partitura trumpismului.
După februarie 2022, cu ajutorul armamentului american și european și cu vitejia soldaților ei, Ucraina s-a apărat cu succes în fața Rusiei și a rezistat.
A fost, așadar, un război de eliberare față de dominația Moscovei, războiul câștigat pentru consacrarea identității naționale și statale, precum și a orientării occidentale a Kievului, adică exact marele coșmar al Kremlinului.
Îl vedem acum pe spionul-șef de la Moscova cum se tot agită cu hărți în care propune descompunerea Ucrainei și „desființarea statalității ucrainene”, semn că asta și-au dorit de la început și realizează că vor eșua.
Doar câțiva idioți utili dar marginali din țările vecine (vai, printre ei și un penibil din vechea generație de securiști de la Departamentul de Externe din România, cu o morgă gravă de „înțelept” și pantaloni roșii) mai cad în capcana Kremlinului, visând revizionism și teritorii ucrainene. Nu funcționează nici acest ultim și disperat apel al Moscovei la dezmembrarea Ucrainei.
Kievul a provocat pierderi imense mașinăriei de război rusești, în care apar semnele epuizării de resurse. Imaginile cu măgari care transportă saci printre liniile rusești, tancurile sovietice ruginite, de 50-60 ani, scoase din depozitele prăfuite ale fostei URSS, camioanele și vapoarele militare vechi, care iau foc chiar și fără să fie bombardate, hoardele de nord-coreeni care atacă „ca gândacii” (cum bine spun ofițerii ucraineni), furturile invadatorilor de prin casele mult mai înstărite ale ucrainenilor, comunitățile de buriați săraci care „prosperă cu primele de 4.000 de dolari oferite de Kremlin pe cap de mort”, toate acestea arată starea mizerabilă a Rusiei lui Putin.
Dacă Trump ar mai fi avut răbdare 2-3 ani, ținând Rusia în război de uzură și intensificând sancțiunile economice, șandramaua rusească s-ar fi prăbușit. Dar să nu ne grăbim cu concluziile, încă nu există un acord de încheiere a războiului, iar europenii ar putea ajuta Ucraina să toace în continuare trupele ruse și să nu semneze nimic.
Ceea ce vedem acum nu sunt negocierile propriu-zise pentru încheierea războiului. Acestea pot fi eventual doar discuțiile Trump-Putin despre cum văd cei doi încheierea războiului, dar nu negocierile efective.
Pentru că negocierile pentru încheierea războiului din Ucraina și noua ordine de securitate europeană nu pot avea loc fără ucraineni și fără europeni. Pace dorește și Ucraina, nu asta este problema. Și europenii. Dar nu orice fel de pace, ci una dreaptă, corectă.
Acest război a avut un agresor (Rusia) și o victimă (Ucraina), iar aranjamentele de pace trebuie să reflecte această responsabilitate a invaziei.
- Cum vede Kremlinul negocierile de pace cu Ucraina: Va fi un joc la cacealma, ce a luat Rusia așa să rămână
Miza esențială a viitoarelor negocieri, cele reale, nu show-ul de televiziune al lui Donald Trump pentru publicul MAGA care mănâncă popcorn în fața televizorului și așteaptă să vadă America great again, o vor constitui garanțiile de securitate pentru Ucraina. Nu teritoriile sunt cele mai importante, așa cum ar crede mulți, ci garanțiile de securitate. Acestea sunt mult mai importante decât teritoriile, pentru că vorbesc despre viitorul Ucrainei. Vorbesc despre perspectivele regiunii și ale Europei.
Asta înțelege, de fapt, și președintele Trump când vorbește despre „o pace durabilă”. Să nu uităm că Acordurile de la Minsk (2014 și 2015), intermediate de Franța și Germania în epoca Merkel-Hollande, au fost un eșec tocmai pentru că nu au furnizat Ucrainei garanții de securitate.
Garanțiile de securitate cele mai credibile ar fi (fost), fără îndoială, primirea Ucrainei în NATO. Bun, știm că nu va fi posibil acum, pe termen scurt cel puțin. Și nu din cauza lui Trump, să nu fim ipocriți.
Ucraina a avut interzis la primirea în NATO în toți acești ani, tocmai din cauza războiului. Administrația Biden a exclus primirea Ucrainei. Guvernul Olaf Scholz a exclus primirea Ucrainei. Președintele Macron a exclus primirea Ucrainei în NATO împotriva voinței Rusiei, vorbind despre o „ordine de securitate europeană care să țină cont de interesele Rusiei”, deși acum face pe viteazul antiamerican, că așa dă bine acum în Europa.
Singura susținerea reală pe această temă, desigur insuficientă, a venit de pe Flancul Estic al NATO.
Citeşte integral analiza Ucraina câștigă războiul. Nu 20% din teritoriul Ucrainei postsovietice, ci ruperea relațiilor transatlantice ar putea fi succesul lui Putin scrisă de Valentin Naumescu pe centrulpolitic.ro.