În urma discuțiilor telefonice dintre Donald Trump și Vladimir Putin, analiștii de la Bloomberg au publicat trei scenarii despre cum s-ar putea încheia războiul.
Calea către pace rămâne foarte nesigură, întrucât Putin nu dă niciun semn că vrea să facă compromisuri. Însă cadrele largi ale unui acord referitor la soarta Ucrainei par să prindă contur, scrie Bloomberg.
Publicația americană avansează trei posibilități privind încheierea războiului:
Scenariul de bază și cel mai probabil
Teritoriile ucrainene ocupate în prezent de Rusia rămân sub controlul de facto al Moscovei. Sunt posibile unele schimburi teritoriale care implică părți din regiunea Kursk a Rusiei ocupate în prezent de forțele ucrainene.
Ucraina primește anumite garanții de securitate, majoritatea negocierilor concentrându-se pe cât de solide ar fi acestea, deși apartenența la NATO este probabil exclusă.
Europa încearcă să convingă SUA să mențină sprijinul pentru Ucraina, în timp ce țările UE își consolidează propriile armate.
Cel mai bun scenariu, "ideal" pentru Kiev
Statele Unite și țările UE se angajează să intervină, dacă Rusia încalcă termenii unui acord de pace. Cu toate acestea, Bloomberg notează că până și cei mai convinși susținători ai Ucrainei se tem de riscul unei confruntări directe cu Rusia.
În schimb, aliații Kievului s-ar putea angaja să sporească ajutorul militar pentru Ucraina, să reimpună sau să întărească sancțiunile împotriva Rusiei, să ajute la dezvoltarea industriei de apărare a Ucrainei și să reformeze forțele armate ale acesteia.
Acest scenariu ar putea deschide ușa pentru aderarea Ucrainei la UE în termen de un deceniu, în acest proces fiind inclusă și întărirea flancului estic al blocului european.
Scenariul de coșmar pentru Ucraina
În această variantă, Trump își pierde interesul pentru viitorul Ucrainei înainte de semnarea vreunui acord, taie ajutorul militar și financiar acordat de Statele Unite și lasă Europa să se descurce pe cont propriu.
Este, totuși, un scenariu aproape imposibil, dat fiind că președintele american a declarat în repetate rânduri că va pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina cât mai repede posibil, poziționându-se încă de anul trecut, înainte de a fi ales în funcție, ca un pacificator hotărât să încheie conflictul.
Șeful Pentagonului, Pete Hegseth, le-a cerut aliaților Ucrainei, miercuri, la Bruxelles,, să recunoască faptul că revenirea țării la granițele de dinainte de 2014 este un "obiectiv iluzoriu".
Hegseth a subliniat, de asemenea, poziția SUA cu privire la problema aderării Ucrainei la NATO, pe care o urmărește Kievul. Potrivit acestuia, SUA nu consideră acest lucru "un rezultat realist al unui acord negociat". În schimb, "orice garanție de securitate trebuie să fie susținută de forțe europene și non-europene capabile", a spus secretarul american al Apărării.
În aceeași zi, Donald Trump l-a sunat pe Vladimir Putin, iar apoi pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Trump a anunțat ulterior că începe negocierile pentru a pune capăt războiului.