„Ca român, eu pot să fiu neliniștit, dar și în această criză întrevăd o oportunitate: în sfârșit, s-a terminat acest nesfârșit șir de incantații ale politicienilor români, care spun că nu e mare nevoie de consolidare a apărării naționale, pentru că suntem membru NATO”.
Kremlinul continuă să vorbească despre înlăturarea cauzelor primare ale războiului din Ucraina, și anume extinderea NATO, și cere restrângerea și desființarea facilităților militare NATO din țările nou intrate după căderea regimurilor comuniste. Și asta este o temă de negociere, spune istoricul Cosmin Popa, invitat la podcastul Punctul pe știri de la Rock Fm.
![Cosmin Popa](https://spotmedia.ro/wp-content/uploads/2024/08/Cosmin-Popa.jpg)
Lucrurile nu se vor desfășura așa cum planifică Putin, pentru că aproape niciodată nu s-au petrecut așa cum au planificat dictatorii evenimentele din politica internațională, chiar dacă pe termen scurt părea că au câștig de cauză, adaugă istoricul, specializat în spațiul ex-sovietic.
Miza pentru Rusia și cum se aude la București
Moscova își ascunde cu greu satisfacția reluării contactelor directe bilaterale între cele două țări, a făcut publică invitația adresată președintelui american de a fi prezent la sărbătorirea Zilei Victoriei, explică istoricul:
"Acesta este orizontul de timp în care rușii vor să termine războiul din Ucraina cu maxime câștiguri. Lucrurile nu se vor desfășura așa cum planifică Putin, pentru că aproape niciodată nu s-au petrecut așa cum au planificat dictatorii evenimentele din politica internațională, chiar dacă pe termen scurt lucrurile sau evenimente păreau că le dau câștig de cauză. Asistăm la o criză indusă, la o încercare, repet, de detonare controlată a sistemului internațional, care cere în primul rând de la liderii europeni inteligență și curaj".
"Kremlinul continuă să vorbească despre înlăturarea cauzelor primare ale războiului în Ucraina, și anume extinderea NATO, ceea ce cere în continuare restrângerea și desființarea facilităților militare NATO din țările nou intrate după căderea regimurilor comuniste. Și asta este o temă de negociere. Sigur, din perspectiva mea ca român, eu pot să fiu neliniștit, dar și în această criză întrevăd o oportunitate: în sfârșit, s-a terminat acest nesfârșit șir de incantații ale politicienilor români, care spun că nu e mare nevoie de consolidare a apărării naționale, pentru că suntem membru NATO", argumentează Cosmin Popa.
Ce vrea, totuși, Donald Trump - responsabilizarea militară a Europei
Este riscant să te aștepți la o politică externă rațională din partea unui stat, a unei administrații care se comportă aparent irațional în politica internă, atrage atenția Cosmin Popa.
"Însă trebuie să vedem tabloul și să spunem că ceea ce face în aceste zile administrația Trump, sigur că s-ar putea să nu ne convină, ar putea să nu ne placă, dar trebuie să avem în vedere că președintele american, în stilul său bizar, pur și simplu, eliberează politica externă de constrângeri morale.
Inițiativele lui vizează responsabilizarea militară a Europei și, pe cale de consecință, eliberarea americană de o povară pe care o consideră contraproductivă sau nu atât contraproductivă, cât ineficientă în raport cu amenințările care vin din Europa.
Ceea ce a spus Trump seamănă cu o invitație adresată lui Putin de a înainta către Europa, știind că Rusia și Putin nu au capacitatea și nici forța să înainteze în Europa, așa cum ar fi sperat Putin și această încercare a Moscovei de a prezenta discuțiile pe care le-a avut cu administrația americană ca fiind o nouă împărțire a lumii arată că, de fapt, Rusia are nevoie de un partener major internațional pentru a duce o politică externă semnificativă din punctul de vedere al sistemului internațional, al arhitecturii sistemului internaţional.
Asta nu înseamnă că, în cele din urmă, la sfârșitul acestei perioade, nu vom avea o nouă organizație, de exemplu, de securitate în Europa, care să înlocuiască NATO. Dar asta ține de schimbările sistemice care se petrec în această perioadă.
Ceea ce mai vizează președintele Trump și, de aceea, spuneam că este un cântec de sirenă, este inducerea de tensiuni în acest parteneriat strategic care s-a format între China și Rusia. Pentru că este foarte ușor din perspectiva americană să disloci Rusia din acest parteneriat, pentru că interesele sale sunt limitate. Sigur că pe noi ne ne liniștesc, dar dacă ne uităm la scară planetară, vom vedea totuși că interesele Rusiei sunt limitate, sunt specifice mai degrabă unei puteri regionale.
Pentru Rusia este foarte simplu, cere în primul și în primul rând ridicarea sancțiunilor".
Deci, în momentul de față, adaugă Cosmin Popa, "asistăm la o încercare de detonare controlată a ordinii internaționale pe care o întreprinde administrația Trump, care sigur comportă riscuri, dar care, trecând peste tot balastul declarativ, dă niște direcții strategice, ceea ce nu înseamnă că lucrurile se vor întâmpla ca atare.
Dar există niște direcții strategice pe care administrația americană caută să le pună în aplicare cu mijloace riscante și într-o manieră inovativă, asta, ca să mă exprim elegant".
Poate Europa să atenueze Pax americana?
Prima cea mai importantă chestiune s-a petrecut deja și este un lucru foarte bun: Ucraina a fost asigurată de sprijinul politic și militar pe mai departe al țărilor europene, explică istoricul.
"Asta este, dacă vreți, o contrabalansare absolut necesară a acestor eforturi americane, pentru că aceste eforturi vizând efecte la scară planetară, sigur, sunt mai puțin preocupate de efectele regionale.
Dacă ne întoarcem la politica administrației Trump, vom vedea totuși că în spatele acestei capitulari, în spatele acestei cedări și în spatele acestei neglijențe, în felul în care este tratată problema ucraineană, vom vedea și aici niște demersuri foarte consistente, și anume acordul economic pe cale să se încheie între Kiev și Washington, care consfințește interesul american pentru exploatarea pământurilor rare în Ucraina, arată că Statele Unite caută să -și fixeze un pilon destul de important și aici. (...)
Dacă nu înțelegem demersurile de politică externă americană în conexiune cu ceea ce se întâmplă în politica internă, unde sunt puse sub semnul întrebării cam toate cutumele și instituțiile care au reglementat și au consolidat democrația americană de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace, riscăm să nu înțelegem mare lucru".
"Norocul lui Trump este că democrații nu au un lider pe măsura a ceea ce întreprinde administrația Trump. Dar sigur că natura nu suportă vid și acest lider va apărea în curând, dar și acolo va avea loc o radicalizare.
Din acest punct de vedere, cred că asistăm la o criză indusă, la o încercare, repet, de detonare controlată a sistemului internațional, care cere în primul rând de la liderii europeni inteligență și curaj. Pentru că, spre deosebire de toate celelalte perioade istorice, când puterile, când imperiile s-au înțeles peste capul diverselor țări, în momentul de față Europa are și potențialul, și capacitatea să reziste și să se opună, astfel încât să obțină de la aceste înțelegeri niște termeni care să-i reprezinte", adaugă Popa.
România, iar în istoria greșită
Din păcate, toate aceste schimbări surprind România în cel mai prost moment al său și aici nu vorbesc doar despre interimatul de la vârful statului, adaugă Cosmin Popa:
"În momentul de față, România, pur și simplu, nu poate propune lumii un interlocutor politic credibil ca să ia parte la aceste discuții din varii motive, nu pentru că nu există astfel de persoane, ci pentru că partidele politice s-au îngrijit prin felul în care și-au făcut selecția liderilor, prin felul în care au funcționat, să nu existe persoane curajoase, energice, independente intelectual.
Or, asta sigur că le-a asigurat un confort, dar a fragilizat semnificativ situația internațională a țării și a și slăbit capacitatea acestor partide de a se lupta cu intruziunea rusă și, cu, dacă vreți, demersurile politice ale conservatorismului local care, la un moment dat sau altul, s-a aliat cu intruziunea rusă".
Transcriptul interviului a fost realizat cu aplicația Vatis Tech