Iuliana Scântei (PNL), reacţie la poziţia Comisiei de la Veneţia: În cel mai scurt timp, coaliţia va convoca o sesiune extraordinară la Senat, pentru ca SIIJ să fie desfiinţată

Iuliana Scântei (PNL), reacţie la poziţia Comisiei de la Veneţia:  În cel mai scurt timp, coaliţia va convoca o sesiune extraordinară la Senat, pentru ca SIIJ să fie desfiinţată

Preşedintele Comisiei Juridice a Senatului, Iuliana Scântei, susţine că răspunsul Comisiei de la Veneţia arată că demersul PNL a fost unul corect, prin proiectul de lege care vizează desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie şi eliminarea superimunităţilor acordate magistraţilor prin forma propunerii legislative adoptată de Camera Deputaţilor.

„Răspunsul Comisiei de la Veneţia confirmă că demersul meu, ca preşedinte al Comisiei Juridice a Senatului, şi al colegilor mei senatori PNL a fost corect, propunând eliminarea superimunităţilor acordate magistraţilor prin forma legii adoptate de Camera Deputaţilor.

ADVERTISING

Avizul acordat de deputaţi în favoarea CSM, la trimiterea în judecată a procurorilor sau judecătorilor pentru orice fapte penale, inclusiv cele de corupţie, nu este conform cu standardele europene în materia răspunderii magistraţilor.   

Am încredere că în cel mai scurt timp coaliţia parlamentară va convoca o sesiune parlamentară extraordinară la Senat, pentru ca SIIJ să fie desfiinţată cât mai curând.   

Fac, în acelaşi timp, apel la colegii de coaliţie pentru găsirea grabnică a unui punct de vedere comun, astfel ca toate recomandările Comisiei de la Veneţia să fie incluse în formula pe care o vom adopta la Senat. Sper, de asemenea, ca toţi partenerii din majoritatea parlamentară să ajungă la un punct de vedere comun, pentru ca unul dintre cele mai importante puncte din programul de guvernare să fie îndeplinit, odată cu desfiinţarea controversatei Secţii speciale.   

ADVERTISING

Vom închide, prin acest demers, un capitol ruşinos al ultimilor ani, când independenţa magistraţilor a fost luată cu asalt.

E o chestiune de zile, cel mult de câteva săptămâni, până când vom putea să punem în locul promisiunilor alte fapte concrete în privinţa reformelor necesare în justiţie.  Totul depinde de vocaţia respectării independenţei magistraţilor şi de îndeplinirea unor mari aşteptări, între care ridicarea MCV este, pentru PNL, o piatră de hotar.

De îndată ce sesiunea extraordinară va fi iniţiată, voi convoca Comisia Juridică pentru adoptarea raportului asupra legii. Senatorii PNL au depus deja amendamentele pentru eliminarea superimunităţilor.

ADVERTISING

SIIJ va fi aruncată la coşul de gunoi al istoriei”, a scris Iuliana Scântei, luni pe Facebook.   

Ministerul român al Justiţiei a solicitat punctul de vedere şi acoperă atât proiectul de lege adoptat de Guvern, cât şi versiunea cu amendamente adoptată de Camera Deputaţilor, pe care Senatul o analizează în prezent.

Comisia de la Veneţia a emis câteva recomandări autorităţilor române cu privire la desfiinţarea Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Puteţi consulta aici pe larg poziţia Comisiei de la Veneţia referitoare la Secţia Specială şi „super-imunitatea” magistraţilor

Prima sesiune a Parlamentului din acest an s-a terminat a sfârșitul lunii iunie. Vicepremierul Dan Barna spunea că va fi convocată o sesiune extraordinară în luna iulie, pentru a fi încheiată ”povestea” cu Secția Specială.

În schimb, prim-ministrul Florin Cîţu susţine că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) ar trebui să fie desfiinţată până la finalul acestui an.

Citește și articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇