Alegerile din PNL par să fi fost într-adevăr tranșate, după cum spunea foarte sigur pe domnia sa, la dezbaterea moțiunii de cenzură, premierul Cîțu.
Cum anume avea să deslușească peste foarte puțin timp însuși președintele Iohannis.
Întrebat dacă și domnia sa consideră, asemenea dlui Orban, că premier trebuie să fie cel care va fi ales președinte PNL, dl Iohannis a răspuns: „Eu cred că așa cum este acum este foarte bine, fiindcă așa a decis coaliția prin vot și premierul nu se stabilește prin vot de partid, ci prin vot în Parlament, ceea ce s-a și întâmplat”.
Cum președintele este cel care desemnează premierul, chestiunea șefiei Guvernului este închisă, indiferent de rezultatul congresului.
Dl Iohannis i-a anunțat pe liberali că Florin Cîțu va rămâne premier, chiar dacă vor vota împotriva lui la congres. Iar liberalii au înțeles imediat mesajul, dovadă zicerea care circulă acum între ei: „fie pâinea cât de rea, tot Cîțu o va tăia”.
Oamenii politici, mai ales primarii, sunt pragmatici. Și calculul e simplu. Dacă situația ar rămâne după congres ca acum, cu doi poli de putere, ar însemna să stea tot la două cozi, una mai mică, una mai mare, dar două cozi. Dacă îl aleg pe Cîțu, care oricum rămâne premier, vor sta la o singură coadă și, dacă se așază de acum, vor prinde loc mai în față.
A fost un mesaj de susținere din partea dlui Iohannis cu mult mai valoros decât toate zâmbetele și ocheadele pe care și le aruncă președintele și premierul la toate aparițiile publice comune.
Dar în afară de această susținere și de adversitatea unei părți din PNL împotriva dlui Orban, alte atuuri Florin Cîțu nu are. Dimpotrivă, se dovedește pe zi ce trece un autentic antitalent politic și, mai ales, total lipsit de direcție politică.
Discursul public al domniei sale, cu declarații și postări pe Facebook contradictorii, arată ca un platouaș cu de toate pentru toți, însă total incoerent ca viziune.
De la tribuna Parlamentului, la dezbaterea moțiunii de cenzură, dl Cîțu ataca violent PSD și dădea asigurări că domnia sa nu va colabora niciodată cu acest partid.
Mesajul nu a fost pentru activul PNL, al cărui principal adversar acum nu este PSD, ci USR-PLUS. Pentru cei mai mulți dintre liberali, cândva parte a USL, excluderea PSD din calcul nu este o veste bună.
Disocierea de "pe-se-de" este însă viziunea prezidențială consacrată și un mesaj către USR-PLUS, mereu temător că va fi evacuat de la guvernare pentru a fi înlocuit cu PSD. Adică ceea ce, sugerează cumva Florin Cîțu, ar intenționa să facă Ludovic Orban.
Este un mesaj și către partea anti-PSD din electoratul liberal, mai ales cel urban. Dar și către un electorat nehotărât care nu a fost convins de USR-PLUS, pentru care dl Cîțu pune pe Facebook citate sau parafraze din piese rock celebre, poartă tricouri „supărate” și face caz de atașamentul față de Vamă.
În același timp, însă, dl Cîțu are pe platouaș și niște delicatese pentru liberali. Ca să răspundă tensiunilor de la Sectorul 1, domnia sa anunță că de acum PNL va avea numai candidați proprii la alegerile din București.
Ceea ce a tensionat exact relația cu USR-PLUS, după cum arată replica acidă a lui Vlad Voiculescu, recent ales președinte USR-PLUS București.
Totodată, dl Cîțu pare dispus să cedeze Bucureștiul către PSD, pentru că acesta ar fi efectul candidaturilor individuale. Plănuiește revenirea la alegeri în două tururi cu susținerea AUR? De ce nu le-o spune primarilor liberali, care nu l-ar mai vota la congres, dacă ar ști că are așa ceva în cap, și colegilor de coaliție UDMR?
Deci în același timp dl Cîțu exclude colaborarea cu PSD, dar și tensionează relația cu URS-PLUS. Dacă le iei în serios pe amândouă, rezultatul ar fi izolarea PNL pe scena politică.
Sau nimic din ce spune nu trebuie luat în serios. Atunci care sunt cu adevărat intențiile dlui Cîțu?
Pe platouaș sunt și mesajul de reformă, și defilarea cu "tinere" speranțe precum Gh. Flutur și Florin Roman sau cu oportuniști precum Mara Calista, Cristian Băcanu sau Monica Anisie, până mai ieri încărcați de osanale pentru Ludovic Orban și beneficiari ai puterii politice a acestuia.
Pe platouaș și liberalismul de la Brătianu, și acordurile din pedelistul „Verde înrourat”.
Nu cred că Ludovic Orban mai are benzină politică. Dar inconsistența dlui Cîțu nu e cu nimic mai bună pentru PNL și pentru România. Iar dacă va ajunge acolo doar pentru că acolo l-a vrut președintele, decontul imposturii va veni pe măsură ce acesta își va pierde puterea, spre finalul mandatului.
Un președinte PNL fără autoritate proprie nu va putea impune niciuna dintre reformele așteptate de la actuala putere, mai ales pe cele respinse de activul de partid precum depolitizare sau primari în două tururi.