Educația sexuală a copiilor, subiectul momentului în societatea românească. Societatea românească nu mai e cea de-acum 30 de ani. Avem multinaționale, avem jeans, avem Coca Cola si avem o libertate inimaginabilă părinților noștri.
Influențele internaționale ajung la noi cât ai zice „Like” și suntem condamnați la cunoaștere în această epocă informațională.
Chiar post-informațională, cum sunt de părere cei ce studiază fenomenul. Pe cale de consecință, problemele discutate sunt, multe dintre ele, dezbătute într-un context european și global.
Ultimul deceniu a adus cu sine o dezvoltare fantastică din punctul de vedere al transmiterii informației. S-a schimbat fundamental modul în care comunicăm.
Ultimul deceniu a adus și o recalibrare a valorilor pe care stau așezate societățile. Mai ales cele ale căror fundații democratice nu sunt foarte vechi. Cuvinte precum libertate, gen, democrație, autocrație, societate, popor au fost analizate, dezbrăcate de conținut și apoi reașezate conform trendurilor existente.
Aici includem problematica imigranților, religiilor, mișcările #MeToo, Black Lives Matter și multe altele. În acest context incandescent, o țară destul de conservatoare cum e România a fost pusă în fața câtorva teme pe care nu și le-ar fi dorit. Dintre acestea cea mai controversată este educația sexuală în școli.
Gradul de analfabetism funcțional în România este de 42%. România se află pe locul 2 în Europa atunci când vorbim de mame adolescente. Ar putea schimba asta educația sexuală?
Dincolo de propagandă și încrâncenare, statisticile vorbesc de la sine. România se situează pe locul II în Europa atunci când vorbim de mame adolescente. Mai mult decât atât, numărul întreruperilor de sarcină este de asemenea foarte mare.
După cum arată un raport Unicef, nivelul educației este invers proporțional cu numărul de nașteri la adolescente.
Coroborând ce am zis mai devreme cu faptul că România este țara cu cel mai mare grad de analfabetism funcțional din Europa, lucrurile nu par roz deloc.
De ce este nevoie de educație sexuală în școli?
Pentru că majoritatea adolescenților fac sex deja, doar că nu știu exact cum să facă!
În lipsa unei materii puse la punct de medici urologi, ginecologi, psihologi și sexologi, adolescenții își iau informațiile în mare parte din industria pornografică și din manualele de biologie.
Rezultatul: cunosc anatomic părțile corpului și în funcție de filmul văzut, practică sexul din imaginile vizionate. Un băiat și o fată aflați la prima experiență pot fi traumatizați extrem de simplu și cu urmări psihologice de lungă durată.
Îmi veți spune că pentru noi a funcționat:
„Noi așa am crescut și am ieșit bine”, „prea multa bătaie de cap pentru ceva natural”
Păi noi nu am crescut așa. Noi nu am crescut într-o asemenea societate, ci în alta. Și idealul unei societăți este să se dezvolte, nu să stagneze.
Privilegiul unei fete din zilele noastre este că poate învăța cum să aibă orgasm. Ea poate învăța despre acest subiect, fără să fie considerat unul tabu între parteneri. Poate învăța cum să se ferească de o sarcină și în felul ăsta are șansa de a-și planifica acest aspect al vieții. Astfel va reuși să nu rămână în cercul vicios al familiilor distruse de necunoaștere. Cel puțin la fel de important este pentru un băiat.
Așadar, dincolo de fricile transformării copiilor noștri în „ghei” și „depravate” și „sclavi ai masturbării”, dincolo de teama obsesivă că educația sexuală îi va arunca unul în brațele altuia ca într-o orgie instituționalizată, haideți să vedem o posibilă realitate.
Educația sexuală în școli făcută corect, științific și moral. Educația sexuală poate face cifrele prezentate în acest material să scadă. Educația sexuală poate crește nivelul de educație a noii generații și crearea premiselor unei generații în pas cu vremurile spre care ne îndreptăm.
Autor: Gabriela Tomescu, project-e.ro