Planul coaliției pentru desființarea Secției Speciale, viziunea Dan Barna

Planul coaliției pentru desființarea Secției Speciale, viziunea Dan Barna

Vicepremierul Dan Barna a explicat, luni, care este planul coaliției cu privire la desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ sau Secția Specială/SS).

Acum, coaliția așteaptă avizul Comisiei de la Veneția pe acest subiect, iar apoi va fi convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului.

Barna a fost întrebat, luni, ce părere are despre faptul că Ludovic Orban spunea că vina aparține ministrului Justiției, care a cerut un punct de vedere de la Comisia de la Veneția, referitor la desființarea SS, fără a discuta acest lucru în coaliție.

ADVERTISING

”Da, într-adevăr, s-a solicitat un punct de vedere Comisiei de la Veneția și este firesc să se întâmple lucrul acesta, pentru că încercăm să construim sistemul de justiție din România astfel încât să fie într-o concordanță și cât mai sincron cu ceea ce înseamnă sisteme de justiție moderne și europene.

Este o decizie de săptămâna trecută, asumată de coaliție, să așteptăm avizul Comisiei de la Veneția, care va veni undeva pe 2 – 3 iulie și apoi, în două săptămâni, sesiune extraordinară și adoptarea desființătii SIIJ”, a afirmat vicepremierul.

ADVERTISING

Context

La sfârștiul lunii martie, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a anunţat că va trimite o solicitare de aviz către Comisia de la Veneţia pe proiectul de lege de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ).

CCR a transmis, în 8 iunie, că Secția specială pentru anchetarea magistraților este constituțională și că o eventuală desființare a ei poate fi decisă doar în Parlament.

În aceeaşi zi, a fost publicat şi noul raport MCV. Stelian Ion a spus că ridicarea MCV depinde doar de viteza și soluțiile cu care vor veni parlamentarii pentru desființarea Secției Speciale, dar și pentru modificarea Legilor Justiției.

ADVERTISING

Prima sesiune a Parlamentului din acest an se termină a sfârșitul lunii iunie.

În schimb, prim-ministrul Florin Cîţu susţine că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) ar trebui să fie desfiinţată până la finalul acestui an.

Citește mai multe despre desființarea SS:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇