Deputații au votat, miercuri, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), cunoscută ca Secția Specială.
Proiectul inițiat de Guvern a suferit săptămâna trecută, în Comisia Juridică, o modificare, fiind adoptat un amendament al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu avizul CSM.
La dezbaterile de azi din plenul Camerei, ministrul Justiției Stelian Ion a spus că ar fi preferat să nu existe acel amendament, dar a precizat că noi corecții vor fi făcute și prin pachetul de modificare a Legilor Justiției, pe care chiar joi îl va trimite la CSM.
De asemenea, și PNL a anunțat că votează în această formă, ca să treacă de Cameră, dar premierul Florin Cîțu spusese dinainte că el va fi modificat în Senat astfel încât amendamentul lui Stancu să dispară.
Vot pentru a dat și UDMR, dar deputații maghiari l-au atacat pe Stelian Ion, susținând că el este cel care a propus amendamentul.
PSD a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională proiectul, considerând că amendamentul adoptat de Comisia Juridică este neconstituţional. Cei mai virulenți au fost însă deputații AUR, care au spus că desființarea e făcută doar pentru că a fost supărată ”regina justiției, Laura Codruța Kovesi” și au susținut că, de îndată ce va dispărea SIIJ, ”DNA va începe jihadul”.
Camera Deputaţilor este primul for legislativ sesizat cu acest proiect, votul final urmând să fie dat în Senat.
SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, dezbaterea din Camera Deputaților și rezultatul votului:
12:46 - Ședința e declarată închisă.
12:44 - Dan Barna ia cuvântul: ”Astăzi coaliția USR-PLUS-PNL-UDMR desființează Secția Specială. Mergem mai departe la Senat, unde suntem total deschiși să găsim o variantă și mai echilibrată. Reforma Justiției va continua, așa cum ne-am asumat-o”.
12:40 - Deputatul PSD Simona-Maya Teodoroiu cere Senatului să respingă proiectul și anunță că social-democrații vor ataca la CCR legea, dacă trece de Parlament.
12:36 - Deputații au votat desființarea Secției Speciale. Din cei 309 deputați prezenți au votat pentru 171, 136 împotrivă și doi deputați nu au votat.
”Moment istoric, adoptat”, a spus președintele de ședință.
12:12 - Începe sesiunea de vot. Simonis de la PSD cere să fie dat votul final altădată, pentru că nu ar fi cvorum. Președintele de ședință îl contrazice. Simonis nu se lasă și solicită verificarea cvorumului prin apel nominal, dar solicitarea nu e supusă votului și este ignorată.
11:19 - S-au încheiat dezbaterile pe proiectul pentru desființarea SIIJ. Continuă dezbaterea pe celelalte proiecte de pe ordinea de zi și urmează ca, în jurul orei 12:00, să fie dat votul final în Cameră.
11:15 - Ludovic Orban solicită dreptul la replică.
”Aș vrea să spun două lucruri. Faptul că am fost achitat arată că există justiție în România și judecători care judecă în baza legii și a faptelor prezentate. Nu vreau să fie folosită perioada foarte dificilă prin care am trecut în asta, dar vreau să spun că am fost achitat înainte de înființarea Secției Speciale”.
11:04 - De la PSD ia cuvântul Alfred Simonis.
”Am auzit câteva chestiuni extrem de interesante. Noi credem că România are cu totul alte probleme decât aceasta. Prima măsură importantă, greșită, pe care o propune guvernul dvs e desființarea SIIJ, un atac la adresa Justiției. Nici DNA nu e perfect, nici Parchetul General nu e perfect, nici USR nu e perfect. Ce facem, desființăm tot ce nu e perfect? (...)
Comisia de la Veneția nu a vorbit de desființare, ci de reorganizare. CSM a dat aviz negativ. (...) USR cerea ca avizul CSM să fie obligatoriu. Uitați-vă la acest carton pe care USR l-a sponzorizat masiv când Iohannis și Predoiu nu au respectat avizul CSM. I-ați mințit pe români. Care de diferența dintre Stelian, Barna și Șerban Nicolae sau Mitralieră (Cătălin Rădulescu, ambii plecați din PSD în 2020) care făceau aceleași lucruri și greșeau.
Fac apel și la dl Orban care a suferit în urma unui abuz săvârșit de un procuror. Fac apel la UDMR, PNL și grupul minorităților naționale să asculte vocea oamenilor din justiție”.
11:01 - Un alt deputat AUR acuză că desființarea SIIJ se dorește pentru că ”a fost supărată regina Justiției, dna Kovesi”.
10:59 - Stelian Ion răspunde UDMR și spune că în niciun caz amendamentul nu a fost ideea lui.
”Am avut de ales între mai multe rele și la un moment dat trebuie să alegi din punct de vedere politic. Și vă spun că aceasta este o soluție actuală. În această săptămână, chiar mâine, voi trimite către CSM pachetul referitor la cele trei legi ale Justiției.
Și vom vedea acolo care sunt cele mai bune măsuri care să dea garanții pentru independența magistraților și pentru posibilitatea ca cei care săvârșesc fapte de corupție să răspundă pentru ele. Justiția nu începe și nu se termină cu Secția Specială”, a spus Stelian Ion.
10:48 - Cristian Băcanu de la PNL: ”Vă îndemn să votați pentru desființarea SIIJ”.
10:43 - De la UDMR a luat cuvântul Csoma Botond. Anunță că UDMR v-a vota desființarea SIIJ, dar a acceptat cu inimă grea amendamentul.
”Îmi pare rău că acest subiect a fost atât de politizat. Noi am agreat în decembrie, partidele care alcătuiesc coaliția de guvernare, și noi am spus atunci că suntem de acord cu desființarea SIIJ-ului. A venit un proiect de la Guvern și au fost diverse discuții. S-a spus că acest amendament a fost propus de UDMR. Nu este adevărat, a fost propus chiar de către ministrul Justiției, Stelian Ion.
Noi am avut o altă propunere, și anume ca dosarele care au fost la SIIJ să meargă la Parchetul General. Noi am acceptat acest amendament propus de USR cu inimă grea din două motive. Acele probleme semnalate de Inspecția Judiciară au existat în faza de urmărire penală înaintea trimiterii rechizitoriul la instanță.
Al doilea motiv pentru care am acceptat cu inimă grea a fost că pot exista elemente de neconstituționalitate în acest amendament, pentru că face diferențiere pe infracțiuni. Noi vom vota desființarea SIIJ-ului”.
10:38 - Ioan Cupșa de la PNL anunț că liberalii vor vota desființarea SIIJ.
”După 4 ani se întâmplă să ne încununăm cu succes eforturile pe care le-am făcut”.
10:35 - A luat cuvâtul Georgel Badiu de la AUR.
”După 1990 erau niște indivizi prin țara asta care doreau să dărâme această clădire pentru că, vezi Doamne, era construită pe vremea lui Ceaușescu. Așa și cu aceste comisii (sic!). Vine altul la putere o desființează. (…)
Totul se face la comandă, se votează după cum e trasată agenda celor de la guvernare. Dacă vrem să facem Justiție în țara asta, să facem în așa fel încât să fie pentru toți. Haideți să facem într-un fel și să corectăm și DNA-ul (…)
Curățarea DNA-ului de lepre nu s-a făcut și nici nu se vrea să se facă, pentru că DNA-ul este folosit ca armă politică. Ați mai auzit ceva de DNA de când a plecat Codruța Kovesi? Nimic nu mai face DNA-ul. N-ați mai auzit și nu veți mai auzi până nu se scapă de acest SIIJ, după care o să înceapă jihadul”, a spus deputatul AUR.
10:27 - S-a ajuns la proiectul pentru desființarea Secției Speciale. Ia cuvântul din partea Guvernului ministrul Justiției, Stelian Ion.
”Înființarea acestei Secții Speciale a fost o mare eroare. Consider că e o rușine. (...) Dincolo de câteva anchete targhetate pe magistrații curajoși care au criticat Legile Justiției sau au îndrăznit să se ia în piept cu corupția, nu avem niciun fel de rezultate.
De aceea, este foarte important să privim adevărul în față. Am asumat pe bază de argumente, nu pe bază de emoție, desființarea Secției Speciale. Ne dorim o soluție legislativă echilibrată. Pentru noi era cea pe care am trimis-o în Parlament, fără alte prevederi speciale.
Sub nicio formă nu vom admite ideea ca aceste dosare să nu fie anchetate de DNA. Miza acestei Secții a fost aceea ca printr-un sistem ingenios dar parșiv să fie atrase spre Secția Specială dosare de corupție. Și lucrul ăsta s-a întâmplat. E esențial să nu se atingă nimeni de competența DNA”, a spus ministrul.
”Guvernul susține varianta în forma inițială trimisă în Parlament, e la latitudinea dvs cum veți vota, cert este că această Secție Specială trebuie desființată”, a conchis Stelian Ion.
10:18 - Camera Deputaților a început dezbaterea proiectelor aflate pe ordinea de zi. Proiectul de Lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (PL-x 108/2021) este numărul 17.
Citește și: