O asociație de magistrați atrage atenția că proiectul de desființare a SIIJ are amendamente prin care orice anchetă poate fi blocată discreționar de către CSM

O asociație de magistrați atrage atenția că proiectul de desființare a SIIJ are amendamente prin care orice anchetă poate fi blocată discreționar de către CSM

O asociație de magistrați cere parlamentarilor să nu voteze proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale în forma în care acesta a ieșit din ședința Comisiei Juridice a Camerei Deputaților.

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor subliniază că proiectul conține două amendamente prin care orice anchetă penală poate fi blocată discreționar de către CSM.

Raportul comisiei care urmează a fi supus votului plenului parlamentului conține două amendamente prin care orice anchetă penală poate fi blocată discreționar de către CSM și care, în mod cu totul greșit, induc societății părerea că magistrații doresc să aibă imunitate pentru infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție, de serviciu și cele asimilate infracțiunilor de corupție prin crearea unei instituții noi, aceea a avizului secțiilor CSM cu privire la trimiterea în judecată a procurorilor și judecătorilor pentru săvârșirea infracțiunilor considerate grave”, se arată într-un comunicat al asociației, transmis SpotMedia.ro.

ADVERTISING

Asociația ține să precizeze că judecătorii și procurorii în nenumărate rânduri s-au exprimat în sensul desființării Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) și revenirea la partajarea competenței în funcție de competența materială, personală și teritorială astfel cum este stabilită în Codul de procedură penală și în actele normative privind funcționarea structurilor specializate, DNA și DIICOT.

Au fost ignorate normele constituționale

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor atrage atenția că, prin amendamentele admise de Comisia Juridică, membrii acesteia au stopat în mare măsură încercarea de revenire la normalitate prin desființarea SIIJ.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Prin amendamentele admise membrii Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților au stopat în mare măsură încercarea de revenire la normalitate prin desființarea SIIJ și au ignorat cu desăvârșire normele constituționale și dispozițiile codului de procedură penală, așa-zisa dezbatere cu sistemul judiciar fiind o simplă formalitate menită să gireze o decizie deja luată.

Atribuțiile Consiliului Superior al Magistraturii sunt limitativ prevăzute în Constituție și în legea nr. 317/2004, scopul acestui organism administrativ nefiind vreodată verificarea corectitudinii rechizitoriilor emise de procurori și validarea sau invalidarea unei decizii de trimitere în judecată.”, se mai arată în comunicat.

ADVERTISING

14 oameni vor decide soarta dosarelor anchetate

Asociația mai precizează că 14 oameni vor decide soarta dosarelor anchetate de sute de procurori înainte ca acestea să ajungă la sutele de judecători de cameră preliminară.

”Ceea ce se obține prin acest amendament este ca un organism administrativ, care nu face parte din structura instanțelor de judecată sau din structura Ministerului Public, să devină o combinație între procurorul ierarhic superior și judecătorul de cameră preliminară, înglobând atribuțiile acestora.

Falsa garanție suplimentară promovată în acest amendament are ca singur rezultat ca 14 oameni să decidă soarta dosarelor anchetate de sute de procurori înainte ca acestea să ajungă la sutele de judecători de cameră preliminară care au atribuția de a verifica temeinicia și legalitatea trimiterilor în judecată”, subliniază asociația.


Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, joi, raport favorabil proiectului privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, adoptând mai multe amendamente.

S-au înregistrat 17 voturi „pentru” şi 11 „împotrivă”.

Dezbaterea pe desfiinţarea Secției Speciale s-a lăsat cu scandal: PSD a vrut amânarea ședinței, dar cererea a fost respinsă

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇