De ce a greșit Nicușor Dan când a cerut consultanță juridică de la CAB pentru PUZ-urile suspendate și ce mesaj a transmis mafiei imobiliare

Am stat de vorbă cu 2 avocați cu notorietate, care au spus că solicitarea lui Nicușor Dan e o eroare și că nu înțeleg ce l-a determinat să o trimită la instanță.
De ce a greșit Nicușor Dan când a cerut consultanță juridică de la CAB pentru PUZ-urile suspendate și ce mesaj a transmis mafiei imobiliare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Prin încercarea de a obține – contrar prevederilor legale – opinii juridice de la Curtea de Apel București cu privire suspedarea PUZ-urilor de sector, Nicușor Dan riscă să își saboteze întregul plan prin care și-a propus să facă ordine în urbanismul Capitalei.

PUZ-urile sectoarelor 2,3,4,5 și 6 n-au fost ușor de suspendat. Liberalii și membrii USR PLUS au negociat intens, vreme de mai multe zile, până când au căzut de acord asupra conținutului proiectelor.

Textul propus inițial de Nicușor Dan spre aprobare s-a modificat de mai multe ori.

Și, în cele din, urmă, Consiliul General a votat suspendarea PUZ-urilor pentru un an, în următoarele condiții:

  • certificatele de urbanism emise în baza PUZ-urilor de sector - înainte ca acestea să fie suspendate – au rămas valabile. Iar în baza respectivelor certificate de urbanism, dezvoltatorii imobiliari pot primi și autorizații de construire
  • cererile pentru certificate de urbanism aflate în curs de soluționare la momentul suspendării PUZ-urilor de sector vor fi emise în baza legilor în vigoare (fără înlesnirile din PUZ-urile suspendate)
  • autorizațiile de construire emise înainte de suspendarea PUZ-urilor rămân valabile, iar în baza lor se va putea construi

Dar abia dacă au trecut 2 săptămâni de la suspendarea PUZ-urilor, că dezvoltatorii imobiliari au și început să se agite.

ADVERTISING

Spre exemplu, la finele săptămânii trecute, omul de afaceri cu origini iraniene Manochehr Saadati–Sohi a amenințat Primăria Sectorului 2 că va cere, în instanță, 200 de milioane de euro despăgubiri, dacă nu i se emite un certificat de urbanism în condițiile PUZ-ului de sector suspendat.

Sohi vrea, de fapt, să construiască blocuri pe fosta bază sportivă a RADET din nordul Capitalei.

Primarul Radu Mihaiu a transmis că nu se simte intimidat de astfel de amenințări și vrea ca spațiul respectiv să rămână verde.

De altfel, singura alegere viabilă a unui primar confruntat cu tentative de intimidare este să își păstreze poziția de forță și să se bazeze pe greutatea decizilor deja adoptate.

În mod greu de înțeles, însă, primarul general Nicușor Dan a procedat diferit, zilele trecute.

A ales să ceară Curții de Apel București opinii juridice cu privire la modul în care ar trebui emise documentele de urbanism, după suspendarea PUZ-urilor de sector.

Mai exact, primarul general a cerut ”ajutor instituțional” de la Curtea de Apel București și i-a întrebat pe judecători dacă:

  • certificatele de urbanism aflate în curs de elaborare la momentul suspendării PUZ-urilor de sector trebuie soluționate ținând cont de reglementările din documentele suspendate sau de reglementări anterioare?
  • după suspendarea PUZ-urilor pot primi autorizație de construire doar cei care o solicitaseră anterior și o aveau în curs de eliberare sau și aceia care, în baza unui certificat de urbanism deja emis, abia urmează să o solicite?
  • aceia care au obținut autorizații de constuire în baza PUZ-urilor suspendate pot fi obligați, prin dispoziție de Consiliu General, să respecte normele mai vechi (în vigoare înaintea apariției PUZ-urilor de sector)?
ADVERTISING

Mai multe informații puteți afla consultând documentul remis de Nicușor Dan Curții de Apel București și ajuns în posesia SpotMedia.ro.

solicitare-Nicusor-Dan-pagina-1
Solicitare-Nicusor-Dan-pagina-2

Or, din înțelegea noastră, aceste lucruri sunt deja menționate în hotărârile de Consiliu General pe care chiar Nicușor Dan le-a inițiat și le-a pus pe ordinea de zi.

În aceste condiții, de ce a mai cerut primarul general opinii juridice? De ce nu le-a cerut în perioada în care a pregătit proiectele de hotărâre prin care s-au suspendat PUZ-urile?

La fel de greu de înțeles este de ce Nicușor Dan s-a adresat Curții de Apel București (CAB), în condițiile în care nu e de competența unei instanțe să îi explice unui primar cum să aplice norme de urbanism.

Ca să înțelegem mai bine cum stau lucrurile, am stat de vorbă cu 2 avocați cu notorietate. Ambii au spus că solicitarea lui Nicușor Dan e o eroare și că nu înțeleg ce l-a determinat să o trimită la instanță.

Elenina Nicuț: E împotriva firii și împotriva legii. Cine să răspundă, când eventuale litigii ar fi de compenența Curții?

Înainte de toate – a explicat avocatul Elenina Nicuț pentru SpotMedia.ro – orice solicitare trebuie să se întemeieze pe lege. Or, nu există legi pe care primarul general și-ar fi putut întemeia cererea de consultanță juridică adresată unei instanțe.

”În orice solicitare către o instituție sau autoritate, se indică temeiul de drept al solicitării. Eu în adresa respectivă nu am identificat niciun temei de drept. De ce? Pentru că un astfel de temei de drept nu există.

Deci, pe lângă că e contra firii, temeiul de drept este și contra legii.

În arhitectura statului român, rolul instanțelor este de a înfăptui justiția. Nu de a da consultanță.

ADVERTISING

Mai ales că aici nici măcar nu se solicită o opinie juridică generală, doctrinară, ci una punctuală.

Apoi, prin lege, judecătorii au obligația de rezervă. Aceasta acoperă inclusiv situațiile unor posibile conflicte care s-ar putea ivi.

Eventuale litigii (legate de aceste PUZ-uri și suspendarea lor -n.red.) ar fi, în ultimă instanță, de competența Curții de Apel București. Și-atunci, cine să răspundă: Președintele, Consiliul de Conducere, Adunarea generală de conducere? Toate sunt formate din judecători. Inclusiv de la Secția de Contencios (care ar judeca litigiile pe maginea PUZ-urilor - n.red.).

Eu cred că (primarul general, care semnează solicitarea – n.red.) a subestimat judecătorii Curții de Apel București. Așa aș califica demersul”, a precizat Elenina Nicuț.

Avocatul consultat de SpotMedia.ro a precizat și că Primăria poate cere consultanță juridică de la un avocat (legea îi permite, în cazuri excepționale, chiar dacă are angajați deja consilieri juridici - n.red.), de la un jurist sau de la un profesor de Drept. Dar în niciun caz nu poate cere consiliere juridică de la instanță.

Gabriel Biriș: E o eroare! Ce facem, întrebăm instanța cum ar judeca, în caz de litigiu?

Avocatul Gabriel Biriș e speciaizat în drept fiscal și spune că, uneori, solicită lămuriri de la Ministerul Finanțelor și de la ANAF. Dar niciodată de la instanță.

”Înainte de toate - instanței îi este interzis prin legea de organizare să dea consultanță juridică. E prevăzut clar și în mod corect acest lucru.

Eu nici nu înțeleg o asemenea eroare.

Nu ceri unei instanțe să îți dea consultanță juridică, pentru că instanța trebuie să se pronunțe pe niște dosare (care pot implica și problemele pe care s-a dat consultanță - n.red.).

Putea cere consultanță de la un avocat. Sau poate de la Ministerul Justiției, de la Direcția Juridică.

Asta e neconceput pentru oricine are un minim de pregătire juridică.

Eu sunt specializat pe Fiscal. Și uneori, când legea e neclară, mai cerem opinii de la Ministerul Finanțelor. Dar de la Direcția Legislație. Sau le putem solicita de la ANAF, de la Asistență Contribuabili, în numele clienților noștri.

Dar numai atunci când legea e interpretabilă sau există un conflict între diverse prevederi din lege sau dintre cele din lege și norme.

Dar niciodată nu cerem opinii instanței despre interpretarea legii.

Ce-ar înseamnă asta: să mergem să întrebăm instanța cum ar judeca, în caz de litigiu? Păi judecătorul pronunță o hotărâre în baza unei legi și a unei stări de fapt. De asta nici nu se dau opinii. Și e normal să nu dea”, a explicat avocatul Gabriel Biriș.

SpotMedia.ro a solicitat în scris informații și de la Curtea de Apel București. Când instituția ne va răspunde, vom reveni cu amănunte.

Misterioasele motive ale lui Nicușor Dan

Până la momentul publicării acestui text, n-am reușit să-l contactăm telefonic pe primarul general Nicușor Dan pentru un punct de vedere. I-am trimis întrebări în scris, dar încă nu am primit răspunsuri.

Printre altele, l-am întrebat pe Nicușor Dan de ce a ales să ceară consultanță juridică de la Curtea de Apel București. Și de ce a ales să ceară consultanță juridică abia acum?

Oare nu crede pe deplin în corectitudinea hotărârilor de Consiliu General pe care le-a inițiat pentru suspedarea PUZ-urilor? Vrea să le modifice și încearcă să găsească varianta optimă? Atunci de ce nu a consultat un avocat sau un specialist de la Ministerul Justiției, în loc să ceară tocmai părerea acelor judecători care ar ajunge, în ultimă instanță, să judece spețe legate de PUZ-uri și suspendarea lor?

E greu de crezut că primarul general a făcut solicitarea de consultanță către Curtea de Apel București din cauză că nu cunoaște legile sau procedurile de lucru.

Să ne reamintim că, înainte să ajungă la conducerea Capitalei, Nicușor Dan a fost implicat, alături de Asociația Salvați Bucureștiul, ani la rând, în multe procese care țin de urbanism. Așa că a acumulat experiență relevantă în domeniu.

Oricum, SpotMedia.ro a cerut Primăriei Generale să ne spună dacă Direcția de Asistență Tehică și Juridică din instituție și-a exprimat opinia cu privire la solicitarea formulată de Nicușor Dan către Curtea de Apel București. Și dacă da, am cerut să aflăm ce au spus juriștii Primăriei despre cererea de consultanță juridică către o instanță de judecată?

Dacă instituția va răspunde, vom reveni cu detalii.

În mod normal, cel care ar trebui să le explice bucureștenilor de ce a procedat așa și care i-au fost intențiile e chiar primarul general, Nicușor Dan. Să sperăm că o va face, în zilele care urmează.

Până atunci, întrebarea este: ce pregătesc oare rechinii imobiliari din oraș, după ce au văzut un primar general care - la câteva săptămâni după ce a promis revoluție în urbanism - acționează bizar, cere în locuri greșite opinii despre acte deja adoptate și evită să explice despre ce e vorba?

E vital să aflăm răspunsuri la toate întrebările, pentru că de măsurile luate acum depinde calitatea vieții pentru generații întregi de bucureșteni.

SpotMedia.ro va ține aproape de subiect și va reveni, în curând, cu detaii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇