Consiliul general a votat suspendarea PUZ-urilor de sector pentru 1 an. Ce misiune are administrația lui Nicușor Dan în următoarele luni

Consiliul general a votat suspendarea PUZ-urilor de sector pentru 1 an. Ce misiune are administrația lui Nicușor Dan în următoarele luni

Consiliul General a adoptat vineri, 26 februarie, proiectele de suspendare a PUZ-urilor Sectoarelor 2,3,4,5 și 6 pentru o perioadă de 1 an.

Din cauza negocierilor intense dintre grupurile politice pe marginea acestor proiecte, ședința Consiliului General a început la 17.00, cu o întârziere de 6 ore.

În cadrul ședinței, consilierul general Cătălin Deaconescu (PNL) a susținut că, pe măsură ce crește perioada de suspendare a PUZ-urilor de sector, se majorează și riscul ca deciziile Consiliului General să fie invalidate de instanță.

”Sunt câteva lucruri care s-au insinuat și trebuie corectate. Suntem aici să facem lucruri bune pentru bucureșteni, nu să ne împrietenim (...).

Eu și colegul meu Stelian Bujduveanu ne-am opus și când au fost adoptate aceste PUZ-uri de sector.

Dar la prezentarea inițială, proiectele de suspendare conțineau vicii de legalitate. Azi, mare parte dintre ele au fost rezolvate.

ADVERTISING

Nu am înțeles deloc înverșunarea pentru un termen mai larg. Insistența de a avea un termen de 1 an riscă să îi coste pe bucureșteni. Riscul de a avea o suspendare a suspendării (în instanță - n.red.) crește proporțional.

Dacă se suspendă hotărârea de astăzi (în instanță - n.red.), nu vom mai putea decide suspendarea PUZ nici măcar pentru o zi”, a precizat Cătălin Deaconescu.

Acesta a cerut să se publice stenogramele discuțiilor din comisii, astfel încât bucureștenii să vadă cine a insistat pentru un termen mai lung de suspendare a PUZ-urilor.

Ștefania Petre, consilier general al USR PLUS, a susținut că toate termenele propuse pentru suspendarea PUZ-urilor au fost propuse de primarul general Nicușor Dan.

Primarul general Nicușor Dan a declarat că pentru PUZ-uri care reglementează circa 80% din suprafața Bucureștiului și riscă să le scadă serios calitatea vieții oamenilor din oraș, termenul de 1 an i se pare proporțional, în condițiile legii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mai ales că - a mai spus primarul general - 2 dintre PUZ-uri au fost deja anulate de instanțe de fond și în consecință ridică mari suspiciuni în ceea ce privește legalitatea. Iar alte PUZ-uri sunt atacate deja în instanță.

Or, susține Nicușor Dan, Bucureștiul nu se va dezvolta câtă vreme Consiliul General va continua să adopte hotărâri pe care cetățenii și ONG-urile le vor anula în instanță.

În plus, primarul general a spus că dacă PUZ nu se suspendă în ședința de vineri, de luni, 1 martie, oricine are spații verzi pe mal de lac sau între blocuri - pe spațiile prevăzute ca și construibile în PUZ-urile de sector - își poate lua autorizație.

Mesajele PSD: Bădulescu l-a făcut mincinos pe Nicușor Dan, iar alți consilieri și-au avertizat colegii că vor răspunde pentru votul de azi.

PUZ-urile de sector au fost adoptate de Consiliul General în perioada în care majoritatea era deținută de PSD și ALDE.

ADVERTISING

În consecință, consilierii PSD nu au fost de acord cu suspendarea planurilor.

Încă de la începutul ședinței, consilierul Aurelian Bădulescu (PSD) i-a transmis lui Nicușor Dan că e ”cel mai mare mincinos și că PUZ-urile de sector nu sunt nocive pentru București”.

Daniela Raiciu, de asemenea, consilier PSD, a susținut că acei consilieri care vor vota suspendarea PUZ-urilor, vor suferi consecințe individuale.

Marius Pavel (PSD) a prezentat o serie de argumente juridice în baza cărora consideră că proiectele de suspendare a PUZ-urilor de sector sunt ilegale.

Pe de altă parte, primarul general a propus un amendament prin care s-a stabilit că:

  • se suspendă PUZ-urile pe durata de 1 an
  • certificatele de urbanism emise deja in baza PUZ-urilor care se suspendă nu vor fi afectate de suspendare
  • autorizațiile de construire în curs de emitere la momentul suspendării PUZ-urilor vor fi valabile și vor putea fi folosite
  • in 90 de zile, PMB trebuie să comunice public problemele din PUZ-urile pe care le suspendă Consiliul General și să dea startul unor dezbateri publice.
  • Până luni, 1 martie, PMB trebuie să transmită o listă cu toate certificatele de urbanism și autorizațiile de construire aflate în curs de eliberare până la data de 26 februarie
În direct de la Primăria Capitalei | Ședința CGMB din data de 26.02.2021

Ședință ordinară a Consiliului General al Municipiului București din data de 26 februarie 2021

Posted by Nicușor Dan on Friday, February 26, 2021

Amendamentul lui Nicușor Dan a fost același pentru toate proiectele de suspendare ale PUZ-urilor de sector, dar a fost votat, separat, pentru fiecare proiect de PUZ de sector.

Votul s-a desfășurat electronic și au existat mai multe probleme și tergiversări.

În direct de la Primăria Capitalei | Ședința CGMB din data de 26.02.2021

Ședință ordinară a Consiliului General al Municipiului București din data de 26 februarie 2021

Posted by Primăria Municipiului Bucureşti on Friday, February 26, 2021

Iată rezultatele votului Consiliului General:

  • proiectul de suspendarea PUZ Sector 2 a fost adoptat cu 29 de voturi pentru și 23 împotrivă
  • proiectul de suspendarea PUZ Sector 3 a fost adoptat cu 29 de voturi pentru și 23 împotrivă.
  • proiectul de suspendarea PUZ al zonei de Sud a Sectorului 4 a fost adoptat cu 29 de voturi pentru și 25 împotrivă.
  • proiectul de suspendarea PUZ Sector 5 a fost adoptat cu 29 de voturi pentru și 25 împotrivă.
  • proiectul de suspendarea PUZ Sector 6 a fost adoptat cu 29 de voturi pentru și 25 împotrivă.

După vot, primarul general Nicușor Dan a precizat că acest moment e unul de cotitură pentru București.

E un moment de cotitură. Sunt mândru că sunt susținut de această majoritate.

În sfârșit Bucureștiul e susținut de o autoritate publică. Adică o autoritate care lucrează pentru oameni”, a precizat Nicușor Dan.

În direct de la Primăria Capitalei

În direct de la Primăria Capitalei | Declarații de presă după ședința CGMB în care s-a votat suspendarea PUZ-urilor coordonatoare ale sectoarelor

Posted by Nicușor Dan on Friday, February 26, 2021

Citește și:

Lecția lui și despre Nicușor Dan. Decontul trădării

Nicușor Dan face un mare pas înapoi, la cererea PNL: Suspendarea PUZ va fi pentru numai 3 luni, în loc de 2 ani

Cine nu va mai putea construi, în București, dacă se suspendă PUZ-urile de sector. Primarii spun că Nicușor Dan ar fi trebuit să-i consulte

Consilierii PNL votează suspendarea PUZ-urilor de sector: Bucureștenii s-au obișnuit cu tergiversările. Nicuşor Dan ne-a comunicat că 3 luni îi sunt suficiente


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇