Primarul general Nicușor Dan a încercat un lucru, cel puțin la prima vedere, bun. Să facă puțină ordine în haosul urbanistic și, mai ales, să salveze ce se mai poate salva din puținul spatiu vedere al Bucurestiului dintre dinții rechinilor imobiliari.
A eșuat deja, chiar înainte de votul de vineri. Din suspendarea de 2 ani a PUZ-urilor coordonatoare, pe care o anunțase într-o conferință de presa, a fost nevoit să se replieze într-o suspendare de 3 luni, pentru că nu a fost susținut de PNL.
„Suspendarea celor 5 PUZ-uri de sector (cel de la sector 1 nici nu a mai ajuns să fie aprobat fiindu-i retrase avizele) și lăsarea Bucureștiului fără niciun fel de reglementare în materie de urbanism, PENTRU O PERIOADĂ DE 2 ANI, așa cum propune primarul general al Capitalei, domnul Nicușor Dan, pentru ședința Consiliului General de mâine, înseamnă mult. Primarul general a înțeles argumentele noastre pertinente.
Această decizie ar însemna blocarea oricărui proiect de dezvoltare în București, inclusiv a celor care respectă toate normele în vigoare. Nu pot fi alungate proiectele viabile în județele limitrofe. Am cerut Primarului General reducerea termenului de suspendare propus. De la 2 ani la 3 luni. Și a fost de acord”, a scris pe Facebook președintele PNL București, Violeta Alexandru.
Nu este încă foarte clar dacă o va obține și pe aceasta cât timp PSD nu vrea să îi acorde nici măcar o zi.
Dar și să o obțină, trei luni reprezintă o perioadă cu mult prea scurtă pentru a reuși ceva într-un domeniu atât de vast și plin de capcane.
Nu voi intra în detaliile de fond ale subiectului. A făcut-o colegul meu specializat, Gabriel Kolbay. Există însă învățăminte politice profunde ale momentului, și pentru dl Dan, dar și pentru electorat.
“Opțiunea mea este PNL pentru votul de duminică. Chiar dacă sunt fondatorul USR, consider că PNL este cea mai bună șansă a României”, a spus dl Nicusor Dan, cu foarte puțin timp înainte de alegerile din decembrie 2020.
S-ar putea numi trădare, având în vedere că principalul bazin electoral care l-a făcut primar a fost al USR-PLUS.
Nicușor Dan miza atunci, probabil, pe puterea lui Ludovic Orban și pe faptul că așa cum a fost făcut de acesta candidat la Primăria Capitalei, eludând competiția interna din USR-PLUS, la fel îi va asigura și succesul.
Iată însă că la prima chestiune cu adevărat importantă a mandatului domniei sale liberalii l-au abandonat și singurii care i-au rămas alături au fost consilierii USR-PLUS.
Dl Orban a întors convenabil capul. Doar și-a făcut treaba electorală cu dl Dan, câtă și-a făcut, ce-i drept.
Este aterizarea brutală în realitate a dlui Nicușor Dan dintr-o schimbare a taberei care a lovit în singurul partid care i-a rămas alături. Oportunismul se plătește întotdeauna, mai devreme sau mai târziu.
Nu cred că Nicușor Dan, deja în politică de ceva vreme și conștient de politica pe care PNL a făcut-o în Consiliul General, putea fi atât de naiv încât să creadă în mod sincer în reformismul liberalilor în coliziune cu mari interese imobiliare și economice.
A făcut o alegere cu rezultate previzibile pe care acum o decontează.
O alta lecție privește modul în care dl primar general a înțeles să-și negocieze susținerea pentru această măsură. În prima întâlnire informală cu presa în calitate de primar general, dl Nicușor Dan se amuza pe seama faptului că nu îi sună niciodată pe primarii de sectoare, iar ei îl sună, dar nu le prea răspunde.
Se pare că nu i-a sunat nici de aceasta dată. Și nu mă refer la dl Popescu Piedone sau la dl Negoiță. Dl Ciucu părea luat cu totul prin surprindere de propunerea lui Nicușor Dan, deși era vizat inclusiv PUZ-ul coordonator pentru Sectorul 6.
Este cea mai păguboasă strategie managerială. Nicușor Dan ar trebui să înțeleagă că nu mai e nici șef de ONG, nici măcar șef de partid, că nu mai e deputat independent, ci este într-o funcție care nu poate fi exercitată cum trebuie fără comunicare, fără negociere, fără persuasiune.
Nu știu ce covor roșu i-o fi fost promis în campanie, dar acum dl primar Dan ar trebui să înțeleagă realitatea dură a funcției sale și poziția extrem de precară politic în care se află. Așa poate începe măcar să răspundă la telefon, dacă nu chiar să sune.
Și, nu în ultimul rând, cred că este o lecție și pentru electorat. Candidatura independenților a rămas pentru mulți, prea mulți mă tem, cum erau mărgelele de sticlă pentru aborigeni. Exercită o fascinație imensă, magnetică, fără a avea, de fapt, vreo valoare.
De ce? Pentu că funcțiile elective sunt funcții POLITICE care presupun abilitați și forță politică.
Daca vrem un city manager, organizăm concurs de proiecte. Dacă vrem primar, facem alegeri pentru o funcție politică pe care să o dețină o persoană care să aibă forță politică pentru a-și duce la îndeplinire mandatul. Sunt chestiuni cu totul și cu totul diferite.
Iar ca să aibă forță politică trebuie să aibă o poziție puternică într-un partid puternic în cadrul majoritații. Altfel, intră în mandat talent și iese din el speranță. Sau invers.