Cine nu va mai putea construi, în București, dacă se suspendă PUZ-urile de sector. Primarii spun că Nicușor Dan ar fi trebuit să-i consulte

Cine nu va mai putea construi, în București,  dacă se suspendă PUZ-urile de sector. Primarii spun că Nicușor Dan ar fi trebuit să-i consulte
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mai sunt 2 zile până când Consiliul General al Municipiului București ar putea suspenda pentru 2 ani – la inițiativa primarului Nicușor Dan – planurile urbanistice zonale (PUZ) ale sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6.

SpotMedia.ro vă spune, pe larg, ce ar însemna acest lucru pentru bucureșteni, dar și ce cred primarii sectoarelor care ar putea rămâne fără planurile urbanistice zonale.

Potrivit legii, cine vrea să construiască sau să amenajeze un spațiu trebuie să o facă respectând niște reguli de urbanism.

Iar toate aceste reguli sunt cuprinse în niște documente numite planuri urbanistice (care includ un regulament scris, dar și o parte desenată).

Spre exemplu, Bucureștiul are un plan urbanistic general (PUG) adoptat în 2000. Dar acesta a expirat, iar valabilitatea i-a fost prelungită de două ori, în 2012 și 2015. Iar de-a lungul anilor a tot fost modificat prin adoptarea de planuri urbanistice zonale (PUZ) și planuri urbanistice de detaliu (PUD).

Primăria Municipiului București a semnat, în 2014, un contract cu Universitatea de Arhitectură Ion Mincu și cu niște societăți private pentru a întocmi un nou PUG. Proiectul a mers greu, a fost subfinanțat și e încă în etapele inițiale.

În paralel, primăriile de sector au început să își întocmească propriile ”planuri urbanistice zonale coordonatoare” pentru a putea autoriza construcții noi, mai înalte și mai masive decât prevedea PUG din 2000.

Aceste PUZ coordonatoare sunt, însă, pline de prevederi abuzive. Permit constrcuția de clădiri masive pe spațiul verde și chiar pe suprafețe de lac. Așa că parte dintre ele au fost deja atacate și parțial anulate în instanță. Cele mai mult fac, însă, subiectul unor procese de durată.

ADVERTISING

Acum, primarul general Nicușor Dan vrea să suspende cu totul PUZ coordonatoare în sectoarele 2,3,4,5 și 6 pentru o perioadă de 2 ani. În Sectorul 1 nu s-a ajuns la adoptarea unui astfel de plan și, deci, nu e nimic de suspendat.

Întrebarea este: ce efecte va avea suspendarea planurilor urbanistice? Fostul primar general Gabriela Firea (PSD) susține că se va bloca dezvoltarea Bucureștiului vreme de 2 ani.

Iată cum stau lucrurile.

Andrei Rigu, consilier general USR: Autorizațiile deja emise rămân valabile

Ca să construiască, dezvoltatorii au nevoie de autorizații de construire emise de primărie. Aceste autorizații se dau în baza unui dosar care conține mai multe documente. Printre ele e și certificatul de urbanism, care atestă că viitoarea construcție va respecta prevederile planurilor urbanistice în vigoare.

De la adoptarea PUZ coordonatoare în sectoarele 2,3,4, 5 și 6, unii dezvoltatori au obţinut certificate de urbanism, iar alții au deja autorizații de construire și pregătesc șantierele. Ba, unii probabil că s-au și apucat de lucru.

Pe care dintre ei îi va afecta suspendarea planurilor urbanistice coordonatoare? Iată ce spune consilierul general Andrei Rigu, avocat și membru din partea USR-PLUS în Comisia de Urbanism a Consiliului General.

”Suspendarea PUZ coordonatoare ale S2, S3, S4, S5 și S6 produce efecte pentru viitor.

Autorizațiile (de construire - n.red.) obținute și puse în executare până la momentul publicării hotărârii rămân valabile.

Practic, acestea au intrat în circuitul civil, au produs efecte și nu sunt afectate de această suspendare.

Certificatele de urbanism obținute în baza reglementării din PUZ-urile de sector nu vor mai putea fi folosite pentru obținerea unei autorizații de construire pe noua reglementare.

ADVERTISING

Certificatul de urbanism este o imagine de moment a reglementării urbanistice aplicabile pentru terenul pentru care se solicită. Dacă se schimbă reglementarea, este evident necesar un nou certificat de urbanism care să confirme sau nu că se poate realiza construcția avută în vedere.

Andrei-Rigu-Fb
Consilierul general Andrei Rigu (USR). Foto: Facebook/Andrei Rigu

(...) Personal, le voi solicita (primarului general și arhitectului șef al Capitalei - n.red.) să organizeze echipe dedicate, una pentru persoanele fizice, cealaltă pentru persoane juridice sau una pentru imobile pana la P+2 inclusiv, iar cealaltă pentru imobile mai mari.

Scopul acestor echipe ar fi să vină în sprijinul cetățenilor și investitorilor, respectiv să găsească soluții legale pentru realizarea investițiilor cu respectarea indicatorilor urbanistici”, a precizat Andrei Rigu.

Acesta a menționat că soluția optimă este urgentarea realizării PUG început în 2014.

”Din păcate, noul PUG a fost neglijat, deși termenul mai potrivit ar fi sabotat, intenționat pentru a se permite realizarea acestor PUZ-uri coordonatoare de sector. Nu e cazul să ne ascundem în fața evidentului, respectiv că aceste PUZ-uri au rezolvat reglementarea anumitor zone în beneficiul anumitor dezvoltări rezidențiale, rezolvări care nu sunt în beneficiul cetățenilor pe termen lung.

În final doresc să vă reamintesc că poziția USR-PLUS și a primarului general a fost clară de la începutul discuțiilor despre aceste PUZ-uri coordonatoare de sector: acestea afectează negativ dezvoltarea urbanistică, scade calitatea vieții în București și nu asigură o corelație la nivel municipal (...)

ADVERTISING

Situația ideală era să avem noul PUG adoptat odată cu suspendarea acestor PUZ-uri, mai exact cu revocarea lor.

Din păcate, administrațiile anterioare ne-au pus într-o altă situație. Oare ne mai permitem să menținem încă 2 ani aceste PUZ-uri și să mai permitem să fie afectată negativ și mai mult calitatea vieții în București. Eu sunt de părere că nu”, a transmis Andrei Rigu pentru SpotMedia.ro.

Iată ce spun și primarii de sector care ar putea rămâne, în curând, fără PUZ coordonatoare.

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: Niște dispoziții tranzitorii ne-ar fi fost de folos!

PUZ coordonator al Sectorului 2 a fost întocmit în timpul administrației lui Mugur Mihai Toader și adoptat de Consiliul General în august 2020. Ridică mari probleme cu privire la distrugerea spațiului verde, la construcția pe suprafața Lacului Tei și la ridicarea de blocuri înalte în zone unde nu sunt suficiente școli și grădinițe.

În imaginea de mai jos puteți vedea câteva motive pentru care Nicușor Dan consideră că PUZ de sector ar trebui suspendat.

motive-anulare-PUZ-S2
Câteva dintre motivele pentru care Nicușor Dan spune că PUZ coordonator al S2 ar trebui suspendat. Fragment din proiectul de hotărâre de CGMB propus pentru vineri, 26 februarie 2021

Pentru mai multe detalii puteți citi integral proiectul de hotărâre:

Chiar actualul primar de sector, Radu Mihaiu, a contribuit la o acțiune prin care s-a cerut anularea PUZ în instanță. Ulterior, a revenit asupra deciziei și a prezentat mai multor ONG-uri o listă cu obiective din respectivul PUZ care ar putea fi, totuși, construite. Cu alte cuvinte, edilul a luat în calcul doar anularea parțială a PUZ coordonator.

L-am întrebat pe Radu Mihaiu dacă proiectele pe care le consideră bune din PUZ coordonator se vor mai putea începe, dacă acest document de urbanism se suspendă vreme de 2 ani.

Și dacă nu cumva și proiectul pasajului Doamna Ghica e în pericol de a fi amânat (cu toate că acesta are două autorizații de construire emise înainte de adoptarea PUZ coordonator al Sectorului 2).

”Se vor putea demara, dar vor trebui alte PUZ-uri.

Dacă PUZ Sector 2 este suspendat, şanse reale să înceapă (proiectele - n.red.) în următorii 2 ani sunt destul de puţine. Probabil că Pasajul Doamna Ghica este un exemplu important care ar avea şanse mai mari (să continue - n.red.).

Radu Mihaiu
Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2. Foto: Andreea Alexandru/Mediafax.ro/Hepta.ro

Multe proiecte ar fi afectate. Dar nu au pornit foarte multe pentru că PUZ Sector 2 a fost aprobat abia acum 6 luni şi întocmirea documentaţiilor pentru majoritatea proiectelor importante durează mai mult.

Ar fi prins tare bine nişte dispoziţii tranzitorii (legate de ce se întâmplă cu proiectele care se află pe circuitul de lucru). Din păcate, nu le avem, aşa că în acest moment e greu de anticipat.

Din evaluarea de până acum (fără să fie o afirmaţie definitivă), pare că cei care au autorizaţii de construire emise deja vor putea să continue construcţia. Cei care nu au autorizaţie se află într-o situaţie neclară din punct de vedere juridic”, a precizat Radu Mihaiu pentru SpotMedia.ro.

Acesta a precizat că și-ar fi dorit o consultare cu primarul general Nicușor Dan pe aceste probleme.

”Cu siguranţă este nevoie să îndreptăm abuzurile din PUZ Sector 2. Dacă ele pot fi îndreptate fără a afecta şi dezvoltările legitime din sector? Aceasta este o întrebare la care trebuie să răspundem împreună şi ar fi fost excelent dacă am fi avut o consultare cu primarul general în acest sens. Sper că această consultare va veni la un moment dat”, a mai spus Radu Mihaiu.

Robert Negoiță, primarul Sectorului 3: Lucrurile se fac pe șest, din interes

PUZ Coordonator al Sectorului 3 a fost adoptat la începutul lunii ianuarie 2019, când tot Robert Negoiță era primar. Documentul prevede, printre altele, ridicarea de clădiri înalte pe porțiunea retrocedată a Parcului IOR, dar și alte construcții și amenajări care ar reduce masiv spațiul verde din sector.

PUZ coordonator a fost atacat în instanță în mai multe dosare. La acest moment există o decizie a Curții de Apel de anulare a unor părți din PUZ Sector 3, dar și o decizie în primă instanță (care poate fi atacată cu recurs) a Tribunalului București și care prevede anularea integrală a acestui PUZ.

În imaginea de mai jos puteți vedea, pe scurt, câteva dintre motivele pentru care Nicușor Dan susține că ar trebui suspendat pentru 2 ani acest PUZ coordonator.

motive-anulare-PUZ-S3
Câteva dintre motivele pentru care Nicușor Dan spune că PUZ coordonator al S3 ar trebui suspendat. Fragment din proiectul de hotărâre de CGMB propus pentru vineri, 26 februarie 2021

Pentru mai multe detalii, puteți citi integral proiectul de hotărâre de Consiliu General.

BUCURESTI - PRO ROMANIA - ROBERT NEGOITA
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță. Foto: Andreea Alexandru/Mediafax.ro/Hepta.ro

În context, Robert Negoiță a susținut - într-un amplu punct de vedere postat pe o rețea de socializare - că era nevoie de o consultare publică, nu de încercarea de a anula acest document urbanistic ”pe șest”.

PUG, PUZ, PUD, la prima vedere niște simple abrevieri, folosite parcă special așa, ca publicul larg să nu mai înțeleagă...

Posted by Robert Negoita on Tuesday, February 23, 2021

Ce se va întâmplă în Sectorul 4? Primarul tace

Un PUZ pentru zona de Sud a Sectorului 4 a fost adoptată în iulie 2018 de Consiliul General. Primar al Sectorului 4 era (și deci inițiator al documentului de urbanism) era tot Daniel Băluță (PSD).

În zona reglementată de acest PUZ se construiește masiv, fără suficiente spații verzi. În context, Nicușor Dan susține că planul urbanistic ar trebui anulat.

Iată, pe scurt, în imaginea de mai jos, câteva motive pentru care Nicușor Dan consideră că acest PUZ ar trebui suspendat vreme de 2 ani.

motive-anulare-PUZ-S4
Câteva dintre motivele pentru care Nicușor Dan spune că PUZ coordonator al S4 ar trebui suspendat. Fragment din proiectul de hotărâre de CGMB propus pentru vineri, 26 februarie 2021

Pentru mai multe detalii, puteți citi integral proiectul de hotărâre propus de Nicușor Dan:

SpotMedia.ro l-a invitat pe Daniel Băluță să spună dacă suspendarea PUZ va afecta lucrări de interes public și șantiere de locuințe, dar și care este varianta optimă de lucru, în această situație.

BUCURESTI - SCOALA GIMNAZIALA NR 100 - CONFERINTA
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță. Foto: Alexandru Dobre/Mediafax.ro/Hepta.ro

Daniel Băluță nu a dat curs invitației SpotMedia.ro până la momentul publicării acestui material.

Piedone, primarul Sectorului 5: Interesul e să stăm cu mâna întinsă

PUZ Sector 5, realizat în timpul administrației lui Daniel Florea, a fost adoptat de Consiliul General în iunie 2020.

USR a început deja demersurile legale pentru a anula acest document, în condițiile în care el prevede reducerea drastică a spațiilor verzi din sector și transformarea unei suprafețe forestiere în zonă construibilă.

În imaginea de mai jos regăsiți câteva dintre motivele pentru care Nicușor Dan consideră că acest PUZ ar trebui suspendat vreme de 2 ani.

motive-anulare-PUZ-S5
motive-anulare-PUZ-S5Câteva dintre motivele pentru care Nicușor Dan spune că PUZ coordonator al S5 ar trebui suspendat. Fragment din proiectul de hotărâre de CGMB propus pentru vineri, 26 februarie 2021

Pentru mai multe detalii, puteți citi integral proiectul de hotărâre:

Primarul Cristian Popescu Piedone a transmis că respectivul fond forestier este, de fapt, un maidan cu bălării. Și că Primăria Generală putea îndrepta erorile din PUZ Sector 5 și fără să-l suspende.

”Primăria Generală nu este împiedicată de nimic, dar absolut nimic, (cu excepția interesului de a nu avea nicio reglementare și să fie toți cu mâna întinsă la 'mila' semnatarilor) să facă o documentație PUG prin care să corecteze așa-zisele nereguli ale PUZ-ului Sectorului 5. Spun 'așa-zisele' deoarece TOATE argumentele invocate sunt neadevăruri", a declarat Piedone.

BUCURESTI - CENTRU DE VACCINARE - LIBERTY MALL
Primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone. Foto: Andreea Alexandru/Mediafax.ro/Hepta.ro

Pentru mai multe detalii, puteți citi integral comunicatul remis de Primăria Sectorului 5 și analiza realizată de edilul de sector:

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, are nevoie de mai multe informații privind implicațiile

PUZ coordonator al Sectorului 6 a fost realizat în timpul precedentului primar, Gabriel Mutu (PSD). Prevedea o reducere importantă a spațiilor verzi.

În urma unui proces deschis de mai mulță cetățeni reprezentnați în instanță de avocatul Dumitru Dobrev (fost membru USR), PUZ a fost anulat în primă instanță.

În fragmentul de document redat mai jos puteți vedea câteva dintre motivele pentru care Nicușor Dan susține că acest PUZ coordonator ar trebui suspendat 2 ani.

motive-suspendate-PUZ-S6
Câteva dintre motivele pentru care Nicușor Dan spune că PUZ coordonator al S6 ar trebui suspendat. Fragment din proiectul de hotărâre de CGMB propus pentru vineri, 26 februarie 2021

La solicitarea SpotMedia.ro, primarul Ciprian Ciucu a precizat că încă nu are suficiente informații pentru a înțelege pe deplin implicațiile suspendării acestui PUZ pentru o perioadă de 2 ani.

BUCURESTI- PS6- CONFERINTA DE PRESA- CIPRIAN CIUCU
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu. Foto: Alexandru Dobre/Mediafax.ro/Hepta.ro

Nicușor Dan: Cine are autorizație de construire continuă. Pentru ceilalți, vom decide de la caz la caz

Într-o conferință de presă pe care a susținut-o miercuri, 24 februarie, Nicușor Dan a confirmat că dezvoltatorii care au deja autorizații de construire își pot continua lucrările.

Nicușor Dan spune că dezvoltatorii imobiliari care nu încalcă legea ar putea construi în București și după ce se vor suspenda PUZ-urile de sector

În cazul în care dezvoltatorul nu și-a obținut, însă, autorizația de construire, Primăria Capitalei și Consiliul General vor stabili, de la caz la caz și de la lună la lună, dacă le-o acordă.

”Există oameni care nu au apucat să înceapă lucrări pentru autorizări. Ei nu se vor raporta la PUZ-urile de sector, ci la PUG sau la alte PUG-uri emise între timp în afara celor de sector.

Există o categorie de persoane care au apucat să își ia certificate de urbansim potrivit PUZ-urilor de sector și nu a PUG. Pentru aceste persoane, vom evalua de la caz la caz.

Nicusor-Dan-2
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, în cadrul conferinței de presă de miercuri, 24 februarie. Foto: captură video Facebook/Primăria Municipiului București

Dacă sunt chestiuni care nu sunt nelegale, putem da PUZ-uri punctuale (prin intermediul de proiecte votate în ședințele lunare ale Consiliului General - n.red.) care să le rezolve problemele și să rezolve eventuale litigii.

Am luat o perioadă (de suspendare – n.red.) de 2 ani pentru că trebuie să fim cumva predictibili. Dacă am fi spus 5 luni, toată lumea s-ar fi întrebat: ce se întâmplă peste 5 luni”, a precizat Nicușor Dan, în cadrul conferinței de presă.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇