Nicușor Dan spune că dezvoltatorii imobiliari care nu încalcă legea ar putea construi în București și după ce se vor suspenda PUZ-urile de sector

Nicușor Dan spune că dezvoltatorii imobiliari care nu încalcă legea ar putea construi în București și după ce se vor suspenda PUZ-urile de sector

Nicușor Dan susține suspendarea PUZ-urilor de sector pentru ca bucureștenilor să nu le scadă calitatea vieții.

Și mai spune că acei dezvoltatori imobiliari care nu au în plan proiecte ilegale – cum ar fi ridicarea de clădiri pe spațiul verde – pot primi, în continuare, autorizații de construire, individual, din partea Consiliului General.

Mai exact, primarul general al Capitalei a precizat că i se pare inadmisibil ca, într-un oraș deja aglomerat și cu mulți oameni bolnavi din cauza poluării, PUZ-urile coordonatoare ale sectoarelor 2,3,4,5 și 6 să prevadă distrugerea a sute de hectare de spațiu verde și densificarea orașului.

ADVERTISING

Pentru a exemplifica, Nicușor Dan a arătat planșe cu imagini din Sectorul 3, unde s-au construit blocuri cu 14 etaje care au ieșire la străzi late de doar 7 metri. Odată ce oamenii se vor muta în acele blocuri, în zonă se va crea o aglomerație greu de suportat.

De asemenea, primarul general s-a referit la cazul Bulevardului Camil Ressu. Aici există blocuri construite în perioada comunistă, despărțite de zone verzi. Or – atenționează Nicușor Dan – PUZ Sector 3 (a cărui suspendare o cere) prevedea ca între blocurile existente și în locul spațiilor verzi să se construiască alte blocuri.

Un alt caz prezentat de Nicușor Dan este din Sectorul 6, unde în Planul Urbanistic General (PUG) este prevăzută o pădure urbană. Dar dacă PUZ coordonator al Sectorului 6 s-ar adopta, în loc de pădure s-ar amenaja ”cazări și pușcării”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Și în Sectorul 5 ar fi probleme, din cauză că s-ar face blocuri în locul unui traseu de cale ferată pe care Nicușor Dan vrea să construiască metroul de suprafață.

Întrebarea este: cine va putea construi de acum încolo? Cei care au autorizație de construire trebuie să se oprească? Se va mai putea lucra la marile proiecte de infrastructură din oraș?

Nicușor Dan a susținut această conferință de presă în care a confirmat informațiile pe care SpotMedia.ro vi le-a oferit în cursul dimineții de miercuri, 24 februarie.

ADVERTISING

”PUZ-urile au produs efecte pentru oameni care și-au luat autorizații în baza lor. Acei oameni rămân cu autorizațiile date și continuă investițiile, așa cum le-au fost autorizate. Pentru că un act normativ nu poate să retroactiveze.

Există alți oameni care nu au apucat să înceapă lucrări pentru autorizări. Ei nu se vor raporta la PUZ-urile de sector, ci la PUG sau la alte PUG-uri emise între timp în afara celor de sector.

Există o categorie de persoane care pe durata valabilității PUZ au apucat să își ia certificate de urbansim, potrivit PUZ-urilor de sector și nu a PUG. Pentru aceste persoane, vom evalua de la caz la caz.

Dacă sunt chestiuni care nu sunt nelegale, putem da PUZ-uri punctuale (prin intermediul de proiecte votate în ședințele lunare ale Consiliului General - n.red.), care să le rezolve problemele și să rezolve eventuale litigii.

Am luat o perioadă (de suspendare – n.red.) de 2 ani pentru că trebuie să fim cumva predictibili. Dacă am fi spus 5 luni, toată lumea s-ar fi întrebat: ce se întâmplă peste 5 luni”, a precizat Nicușor Dan, în cadrul conferinței de presă.

PUZ de sector vor fi suspendate pentru o perioadă de 2 ani doar dacă așa va decide, prin vot, în ședința de vineri, 26 februarie, Consiliul General al Municipiului București.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇