Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat raport favorabil la proiectul privind desfiinţarea SIIJ. Un amendament al lui Iulian Stancu, deputat al minorităţilor, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM a fost admis de Comisia juridică a Camerei. Toate amendamentele PSD au fost respinse.
Raportul favorabil cu amendamente admise şi amendamente respinse a fost adoptat cu 17 voturi „pentru” şi 11 „împotrivă”.
Iată articolul menționat anterior:
„Art.95 - (1) Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestaţi la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) Judecătorii şi procurorii pot fi trimişi în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, de corupţie şi de serviciu ori a unei infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
(3) În caz de infracţiune flagrantă, judecătorii şi procurorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei potrivit legii, Secţia pentru judecători sau, după caz, Secţia pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reţinerea sau percheziţia”, prevede amendamentul deputatului minorităţilor Ionel Stancu admis de Comisie.
Un alt amendament adoptat de Comisie prevede că:
„După articolul 5, se introduce un articol nou, articolul 6, cu următorul cuprins:
Art.6 - La articolul 42 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 628 din 1 septembrie 2012, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (4) se introduc patru noi alineate, alin. (5)-(8), cu următorul cuprins:
„(5) Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii încuviinţează trimiterea în judecată a judecătorilor pentru săvârşirea unei infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, de corupţie şi de serviciu ori a unei infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie.
(6) Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii încuviinţează trimiterea în judecată a procurorilor pentru săvârşirea unei infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, de corupţie şi de serviciu ori a unei infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie.
(7) Dacă cererea de încuviinţare a trimiterii în judecată priveşte un magistrat membru al Consiliului Superior al Magistraturii, acesta nu are drept de vot la soluţionarea respectivei cereri.
(8) Analizând cererea de încuviinţare a trimiterii în judecată, secţia nu se poate pronunţa cu privire la temeinicia acuzaţiei şi nici cu privire la oportunitatea trimiterii în judecată, la legalitatea administrării probelor şi a efectuării celorlalte acte de urmărire penală. Secţia corespunzătoare se pronunţă prin hotărâre, în termen de 15 zile de la primirea acesteia. Secţia poate respinge cererea, prin hotărâre motivată”.
Dezbaterile
La dezbateri, USR-PLUS şi PNL au susţinut că SIIJ trebuie desfiinţată, insă PSD şi AUR sprijină continuarea acestei Secţii. Social-democraţii au argumentat că nu i-a fost dată ocazia Secţiei să lucreze deoarece nu a avut resursele necesare.
Preşedinta ÎCCJ Corina Corbu şi preşedintele CSM Bogdan Mateescu au ieşit din sala unde are loc dezbaterea proiectului de lege privind desfiinţarea SIIJ la aproximativ o jumătate de oră de la începerea şedinţei Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, în timpul discursului preşedintelui forului legislativ de specialitate Alexandru Badea.