Instituțiile din sistemul judiciar au participat, miercuri, la dezbaterile din Senat privind desființarea Secției Speciale.
Între altele, Înalta Curte de Casație și Justișție (ICCJ) și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) resping amendamentul UDMR care prevede ca magistrații să nu fie anchetați de DNA, ci de Parchetul General, potrivit G4Media.
Referitor la amendamentul care condiționează trimiterea în judecată a unui judecător sau procuror numai cu avizul secției din CSM, iată care au fost reacțiile:
”Atât președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, cât și președintele CSM au declarat că judecătorii nu au cerut și nu cer “superimunități”, sunt de acord cu principiul egalității tuturor cetățenilor în fața legii și orice magistrat care săvârșește o faptă penală trebuie să răspundă în fața legii, la fel ca orice cetățean.
Amendamentul a fost criticat inclusiv sub aspectul neconstituționalității, înalții magistrați apreciind că forma în care a fost redactat acesta nu oferă premisele unei veritabile garanții pentru independența judecătorilor”.
Laura Scântei, șefa Comisiei Juridice din Senat, a relatat pe Facebook-ul ei mai multe concluzii de la dezbateri.
Postarea integrală a Laurei Scântei referitoare la dezbaterile din Comisia juridică pe desființarea SS:
Context
Comisia Juridică a Senatului a dezbătut, azi, desființarea Secției Speciale (SIIJ), cu instituțiile din sistemul judiciar.
În ședința de miercuri au fost prezentate punctele de vedere ale instituțiilor și ce garanții ar trebui să fie adoptate pentru a se respecta independența justiției.
Între alții, au participat:
- Președinta ÎCCJ, Corina Corbu
- Președintele și Vicepresedintele CSM, Bogdan Mateescu și respectiv Florin Deac
- Procurorul general, Gabriela Scutea
- Procurorul șef DNA, Crin Bologa
- Procurorul șef Adjunct DIICOT, Oana Daniela Pâțu
Comisia nu a votat niciun articol al legii și niciun amendament.