Particulele de microplastic și-au format deja propriul ciclu în natură

Particulele de microplastic și-au format deja propriul ciclu în natură
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mici fragmente din plastic din ambalaje și sticle călătoresc în jurul atmosferei terestre, purtate fiind de vânt, străbătând mii de kilometri. Așa ajung de pe un continent pe altul și contaminează totul, se arată într-un nou studiu.

Deja, spun cercetătorii, se poate vorbi despre un circuit al plasticului în natură, relatează CNN.

Majoritatea deșeurilor de plastic ajung în gropi de gunoi, sunt incinerate sau reciclate. Numai că în jur de 18% din această cantitate ajunge să polueze mediul înconjurător, pentru că plasticul nu se descompune ușor - el se fragmentează în particule din ce în ce mai mici, până ce ajunge aproape microscopic, încât poate fi purtat de vânt.

ADVERTISING

„Asemeni ciclurilor biogeochimice globale, plasticul a ajuns să circule prin atmosferă”, concluzionează studiul efectuat de cercetători de la Universitatea de Stat din Utah și Cornell University.

Astfel, plasticul care nu este reciclat sau distrus ajunge să circule liber în natură, provocând daune mediului înconjurâtor și punând în pericol ecosisteme întregi, inclusiv pe noi.

În ciuda faptului că au început să apară progrese – crearea și folosirea polimerilor biodegradabili -, cercetătorii avertizează că microplasticul și-a format deja propriul ciclu și ne vom confrunta cu probleme generate de el o lungă perioadă.

ADVERTISING

„Am descoperit poluare de la plastic peste tot – călătorește în atmosferă și se depozitează peste tot în lume. Plasticul nu este nou sau recent, este vorba de plasticul pe care omenirea l-a folosit și aruncat de-a lungul mai multor decenii”, spune Janice Brahney, autoarea principală a studiului.

Cercetătorii au colectat informații privind poluarea cu plastic din vestul Statelor Unite între 2017 și 2019 și au observat că aproximativ 22.000 de tone de microplastic se depozitează în SUA în fiecare an.

ADVERTISING

În SUA, plasticul ajunge în aer facilitat de traficul rutier – roțile de mașină, frânele și suprafețele drumurilor conțin plastic care poate fi fragmentat și lansat în atmosferă prin frânare sau mișcarea roților.

Ceva similar se petrece și cu plasticul deversat în oceane, acolo unde se formează „insule” de plastic - valurile acționează ca o forță de fragmentare care micșorează plasticul în particule și îl aruncă în aer.

Te-ar putea interesa și Adidas dezvoltă o piele sintetică pe bază de ciuperci, care va fi folosită la pantofii sport

Există însă și numeroase alte feluri în care microplasticul ajunge în atmosferă, iar odată ce este în aer, el este transportat peste tot: oceane, continente.

Nu în ultimul rând, acesta ajunge să ne afecteze și pe noi: „Inhalarea acestor particule poate să irite țesutul pulmonar și să ducă la boli grave, însă nu există încă date concludente cu privire la toxicitatea sa prin comparație cu alți aerosoli”, mai spun cercetătorii.

Vezi și A fost descoperit „plasticul bun”, făcut din resturi de peşte


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇