A fost descoperit „plasticul bun”, făcut din resturi de peşte

A fost descoperit „plasticul bun”, făcut din resturi de peşte
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În urma eforurilor lor de a găsi o alternativă la plastic, o echipă de cercetători canadieni a descoperit un material biodegradabil derivat din resturi de peşte, care poate fi folosit în variate produse, de la ambalaje la haine.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, capul, oasele, pielea şi intestinele peştilor, care sunt de obicei aruncate de companiile de prelucrare a peştelui, pot fi transformate într-un material care ar putea înlocui poliuretanul derivat din ţiţei pe care îl întâlnim în aproape tot ce ne înconjoară şi care este cunoscut pentru faptul că se descompune foarte greu, scrie The Independent.

ADVERTISING

Noul produs dezvoltat de Francesca Kerton de la Universitatea din Newfoundland şi de echipa sa pe bază de ulei de peşte poate fi, în schimb, descompus cu uşurinţă la finalul vieţii produsului în care este folosit, contribuind în acelaşi timp la gestionarea acestui tip de deşeuri generat de industria alimentară.

Mai exact, cercetătorii au folosit ulei extras din resturile de somon rămase după ce carnea a fost procesată pentru consumul uman, pe care l-au convertit într-un polimer asemănător cu poliuretanul. Acest lucru a fost posibil prin adăugarea, în primă fază, de oxigen, într-o formă controlată, pentru a forma epoxizi, după care de dioxid de carbon şi de amine.

ADVERTISING

Legat de posibilitatea ca noul tip de plastic să aibă mirosul caracteristic de peşte, cercetătorii susţin că doar în prima etapă a procesului există un subtil iz, însă acesta dispare în fazele următoare.

C.S.

Citeşte şi alte articole despre noutăţi în Mediu:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇