Constatări, întrebări și răspunsuri. Mică divagație despre organizarea muncii

Constatări, întrebări și răspunsuri. Mică divagație despre organizarea muncii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Orice șef, fie el de minister, fie de atelier de făcut cuie, are două niveluri de probleme de rezolvat. Primul nivel este cel al gestionării situației de fapt, al doilea nivel este cel al viziunii pe termen lung care să asigure pe viitor o mai bună gestionare a situației.

Deci domnul Vlad Voiculescu avea două direcții majore de gestionat: pandemia și reformele din sănătate.

Ca să te achiți de cele două probleme majore, ar trebui să ai două grupuri de lucru, unul care să lucreze non-stop la rezolvarea problemelor stringente cauzate de pandemie și unul care, dincolo de zarva zăpăcitoare a problemelor zilei, să aibă liniștea necesară și timpul necesar să gândească cum va arăta sistemul mâine, mai pe placul lumii spus, să gândească reforma.

Este clar că domnul Voiculescu nu a procedat corect, nu a aranjat problemele pe căprării, așa cum cer regulile de organizarea muncii. Dacă proceda așa cum spune teoria, înțelegea din primul minut că situația este în favoarea lui: mai avea de gestionat o jumătate de an de pandemie și apoi se putea dedica marotei sale, reforma.

Dar ministrul nu a înțeles asta, a amestecat caprele cu varza enervând pe toată lumea, pe pacienți, pe managerii de spitale, pe politicienii din coaliție.

ADVERTISING

Comunicare pe facebook versus comunicare prin presă

La capitolul comunicare, Vlad Voiculescu a ales să găvărească cu prietenii săi pe facebook în loc să dialogheze civilizat, prin intermediul presei, cu toată lumea. A ales să spună lucruri alandala jurnaliștilor, unele bune și corecte, altele de toată jena.

Dacă nu se pricepea la comunicare, colegii săi de pardid care deplâng cu lacrimi de crocodil demiterea sa ar fi trebuit să-l sfătuiască, dacă au văzut că este atât de slab la acest capitol.

Despre ideea trecerii spitalelor înapoi la Sănătate

Ca să înceteze tot acest circ al neputinței medicale spitalele trebuie trecute înapoi la Ministerul Sănătăţii. Ideea a fost enunţată de ministrul Vlad Voiculescu, dar se pare că chiar el a renunţat repede la ea.

N-ar da bine ca spitalele să treacă în ograda dumnealui taman acum, la vreme de pandemie. N-ar fi bine ca ministrul să schimbe acum manageri ca să i se spargă în cap toate boacănele acestora.

Mai ales că în probleme de concursuri trucate şi de numiri de consilieri mediocri domnul ministru are o apetenţă deosebită.

Frica politică nu păzește pepenii imaginii publice.

Din nou despre reorganizarea muncii, în drum spre reformă

Din păcate, nici pandemia nu lasă loc de asemenea ,,reforme”-reorganizări. Pentru un om aplecat asupra urgenţelor pandemiei nu mai există timp fizic pentru o atare întreprindere decât dacă acel ins deleagă competenţe, asta dacă are cui.

N-am impresia că în echipa ministrului ar exista aceşti oameni care să conducă şi să coordoneze o asemenea treabă.

Dacă acești oameni nu sunt aleși și adunați după competențe, cum spune organizarea muncii, dacă nu sunt grupați după afinități și puși să rezolve probleme care sunt de competența lor, acești oameni nu vor livra nimic, doar cioburi din oglinda visată.

O singură frază despre curaj

Faptul că ministrul aflat la ananghie a lăsat pe seama Andreei Moldovan ,,reforma” criteriilor după care este apreciată carantinarea dovedește multă lașitate dincolo de crasă nepricepere.

La beție bei cu bețivii, la drum mergi asemenea cu cămilele din caravană

Că Vlad Voiculescu nu este om de echipă s-a văzut de la bun început. Trebuie să fii infantil (puștan, după zicerea lui Barna) ca să nu înțelegi că fără acordul tovarășilor de drum nu poți face mare lucru.

Vrei reformă, trudește să rezolvi problemele pandemiei, ca să-ți faci faimă și să poți, folosindu-te de ea, să treci la lucruri mai adânci.

Dacă ai colegi care vor măsuri de relaxare ca să facă industria să meargă sau pur și simplu doresc să nu scadă în sondaje, vino în întâmpinarea lor rezolvând problema paturilor de la ATI.

Mai târziu poți cere trecerea spitalelor înapoi la minister bătând obrazul durilor din PNL pentru că le-ai făcut pe voie, poți să dai năvală peste parte din camarila lor de partid sigur că vei rămâne pe scaunul ministerial. Chestiunea asta ține de orientarea politică, ori Vlad Voiculescu, din bula lui, n-a ținut cont de ea.

În plus, să te comporți ca și cum ai fi singur pe moșia ta și nu conectat la guvern e dovadă de infantilism politic. Dacă nu știi ce ai de făcut, întreabă-l pe ministrul Drulă, care are și planuri de perspectivă și se războiește cu cei ce-l împiedică azi să meargă mâine înainte.

Ce folos că ai devoalat niște disfuncționalități ale sistemului, dacă nu termini ce ai început?

Răspunsul este simplu și frust: niciunul.

O cameră se luminează cu opaițul, cu lumânarea, cu focul din vatră, nu cu chibritul.

De la pandemie spre reformă, un drum ratat înainte de a fi început

De altfel am impresia că Vlad Voiculescu a nimerit în pandemie nu din necesitate medicală, ci din pură întâmplare a unui imens orgoliu politic. Dacă omul ar fi avut chef şi aplecare spre gestionarea pandemiei, ar fi făcut echipă cu Arafat şi cu Cîţu, nu şi-ar fi cultivat şi periat imaginea pe facebook.

Dacă ar fi obţinut nu rezultate notabile în gestionarea pandemiei, ci doar bune, ar fi căpătat dreptul de a impune o atare reorganizare şi, odată spitalele aduse la matcă, ar fi fost îndrituit să pornească a reaşezare de fond a lucrurilor din sănătate.

Dar să vrei nu este destul, trebuie să mai şi poţi, iar nemişcarea ministrului ne arată că a putea nu face parte din ecuaţia profesională a dumnealui. Aşa cum se comportă, să-mi scuzaţi limbajul, ministrul arată ca o curcă plouată lângă o poiată goală. Ca un om care trăieşte într-o realitate paralelă din care trebile de zi cu zi vor să-l dea afară.

Divagație despre Primăria Capitalei

Ca o divagaţie, trebuie să spun că mult criticata nepăsare a primarului Nicuşor Dan vis-a vis de tragedia din containerul de la spitalul Victor Babeş de aici vine din convingerea acestuia că nu e treaba lui gestionarea marilor spitale. Lucru cu care sunt de acord ca principiu, lucru cu care nu sunt de acord practic, pentru că ce ai în ogradă e deocamdată problema ta.

Concluzii finale

Cel ce nu ştie cum să gestioneze pandemia nu va şti nici să facă reformă, asta e cert. Ca atare  imaginea politică a domnului Voiculescu s-a tocit cu fiece eveniment nenorocit din pandemia asta petrecut prin spitalele covid până când, în ciuda popularităţii false de pe facebook, omul a devenit nefrecventabil politic pentru partidul din alianță, PNL.

a fost schimbat ieri sau urma să fie schimbat mai târziu în pandemia asta n-are importanţă. Ce e relevant este că omul nu avea nici viziune şi nici puterea de a-şi asuma decizii esenţiale, iar pentru reorganizarea Sănătăţii acesta este singurul lucru care contează.

Că premierul Cîțu l-a schimbat pentru deviaționism de la linia guvernamentală, pentru insubordonare, mai precis, ne va lipsi de enervarea de a avea parte de lumea paralelă a fostului ministru.

Citeşte şi analiza Magdei Grădinaru pe criza Cîţu-Voiculescu:

Cui a dat premierul Florin Cîțu satisfacție și ce cap mai trebuie să cadă. Capcana pentru USR PLUS


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇