Tensiunile dintre PNL și USR-PLUS fac două victime: Voiculescu și Cîțu. Iohannis, chemat să repare coaliția

Confruntarea dintre premier și ministrul Sănătății a generat o criză politică în mijlocul pandemiei. Marii câștigători, Orban și Ciolacu.
Tensiunile dintre PNL și USR-PLUS fac două victime: Voiculescu și Cîțu. Iohannis, chemat să repare coaliția

Ce s-a întâmplat în Guvern seamănă cu bătaia între doi elevi poznași care, la sfârșitul zilei, sunt exmatriculați.

De mult timp n-am mai fost martorul unui plan politic atât de greșit executat cum a fost cel al premierului Cîțu în ce privește “problema” Voiculescu.

Pare greu de crezut că Florin Cîțu a fost influențat de campania anti Voiculescu dusă de mai multe posturi TV de știri.

Dacă îți faci o strategie politică după o campanie promovată de interese obscure, n-ai cum să sfârșești altfel decât prins în capcană.

Nu știu de ce premierul l-a subestimat atât de tare pe Vlad Voiculescu. Acesta din urmă e unul dintre oamenii politici ai momentului, are o susținere declarată, iar această demitere îi deschide drumul către o carieră publică și în următorii ani.

Are popularitate, are o poveste, are resurse și are imagine – un careu de ași ce reprezintă visul oricărui politician. Acum, va depinde de el în ce mod își va juca aceste cărți.

ADVERTISING

În opinia mea, Vlad Voiculescu a fost un ministru slab, preocupat prea mult de propria persoană. Nu a avut în buzunar un plan pentru Ministerul Sănătății, unul pentru care să lupte, să caute sprijin public ca să-l aplice.

Chiar și deciziile bune pe care le-a luat, cum ar fi publicarea datelor reale despre testare și vaccinare, au fost determinate de reacții impulsive provocate de conflictul deschis pe care l-a avut cu premierul Cîțu.

Acesta din urmă, la rândul său, l-a demis tot impulsiv pe starul politic al USR-PLUS, iar frustrarea formațiunii s-a întors ca un bumerang împotriva sa.

În opinia mea, Florin Cîțu nu are cum să reziste prea mult în fotoliul de premier. Nu mai are susținerea partenerului de coaliție, dar nu o are în totalitate nici pe cea a propriului partid.

Ludovic Orban își freacă mâinile și așteaptă ca acesta să-și piardă funcția. Astfel, contracandidatul său principal la poziția de președinte al PNL a ieșit din joc.

La scurt timp după decizia de a-l demite pe Vlad Voiculescu, această acțiune s-a conturat ca una sinucigașă din punct de vedere politic pentru Florin Cîțu.

Intervenția lui Dacian Cioloș, președintele PLUS, a fost ligheanul cu apă rece aruncat în capul premierului. 

“În Coaliție, am luat până acum decizii împreună, iar acest lucru a făcut-o funcțională”, a scris Cioloș pe pagina oficială de Facebook. 

“Din păcate, nu același lucru s-a întâmplat azi, când premierul Cîțu a decis să ia unilateral o decizie fără o consultare prealabilă cu noi, cei care i-am fost parteneri și l-am susținut pentru a conduce guvernul Coaliției”, a mai scris el.

“Demiterea ministrului Sănătății Vlad Voiculescu este o decizie imatură, care pune sub semnul întrebării capacitatea domniei sale de a conduce un guvern de coaliție funcțional, o echipă pentru reformarea României”, a adăugat, explicând faptul că nu poți să iei o astfel de decizie fără a te consulta cu partenerii de guvernare.

Da, ordinul dat de Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, de asemenea fără consultare, unul care schimba din temelii procedura de carantinare a unei localități, a fost o gafă pe care Vlad Voiculescu a încercat s-o repare, dar a făcut-o tardiv și de formă.

În opinia mea, coaliția va supraviețui pentru o perioadă în urma acestui “schimb de prizonieri”. 

Din declarația lui Dan Barna a reieșit că a intrat în contact cu președintele Klaus Iohannis pe care l-a informat că Florin Cîțu nu mai are susținerea politică a coaliției.

Această criză e o oportunitate pentru Iohannis de a încerca din nou să-și impună viziunea despre cum trebuie administrată pandemia. 

Dar faptul că n-a reușit prima dată, după alegerile din decembrie, când a vrut să-l impună pe Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, în poziția de premier, nu înseamnă obligatoriu că va reuși acum.

Dan Barna a lăsat să se înțeleagă că președintele se va implica în negocierile pentru refacerea încrederii în coaliția de guvernare și alegerea unui nou șef al Executivului în locul lui Cîțu și, într-adevăr, Iohannis a chemat formațiunile din coaliție la negocieri.

Ludovic Orban, președintele PNL, un câștigător indirect al acestei crize, a declarat că liberalii nici nu se gândesc să renunțe la Florin Cîțu.

“Aş vrea să precizez că în ceea ce ne priveşte pe noi (liberalii - n.red.), îl susţinem în acest demers pe domnul premier şi considerăm că e mai importantă pentru România buna guvernare decât persoana unui ministru şi atunci când e necesară schimbarea unui ministru, premierul are deplina capacitate de a propune astfel de decizii”, a declarat Ludovic Orban.

Această declarație e una corectă din punct de vedere politic, dar pentru supraviețuirea actualei majorități e nevoie de mai mult.

În opinia mea, vom asista la o nouă negociere pentru premier, dar și pentru alte poziții.

Pe de altă parte, alianța dintre PNL și USR-PLUS va rămâne fragilă și în viitor, asta pentru că aceste formațiuni se poziționează ca principali competitori la alegerile din 2024.

PSD poate profita, fiind singurul partid care a câștigat susținere publică după alegerile din decembrie 2020. 

E prematur să vorbim de posibilitatea ca social-democrații să revină la putere, dar o guvernare tensionată în condiții de pandemie este extrem de favorabilă formațiunilor politice care se află în Opoziție.

Citiți și alte articole despre Florin Cîțu și Vlad Voiculescu:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇