Comisia Juridică a Senatului a început, joi, dezbaterile asupra proiectului de lege al Guvernului privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).
Laura Scântei, șefa aceste comisii, spune că actul normativ adoptat de Executiv respectă recomandările exprese ale Comisiei de la Veneţia, Comisiei Europene, GRECO, Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni.
”Azi, la Senat am început dezbaterea acestui proiect de lege in cadrul comisiei juridice împreună cu ministrul Justitiei Stelian Ion. În perioada 2017-2019, PSD a urmărit prin înfiinţarea Secţiei Speciale creşterea influenţei politice asupra autorităţii judecătoreşti, folosirea Secţiei Speciale ca un instrument de presiune asupra magistraţilor care s-au opus modificărilor Legilor Justitiei, dar şi pentru a bloca investigarea unor dosare de corupţie la nivel înalt.
(...) Guvernul condus de Florin Cîţu şi coaliţia din jurul PNL au un angajament politic ferm asumat în faţa partenerilor europeni şi a celor strategici de a consolida statul de drept în România si independenta justitiei”, a scris Laura Scântei joi pe Facebook, între altele.
După ce Comisia Juridică va da raport pe acest proiect, el va fi votat într-un plen al Senatului, care este decizional.
Deputaţii au adoptat, pe 24 martie, în plen, proiectul privind desfiinţarea SIIJ, cu mai multe amendamente, printre care şi unul al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM.
Senatorii PSD s-au opus miercuri, în plen, aprobării procedurii de urgenţă pentru dezbaterea proiectului, solicitând o analiză detaliată a actului normativ după primirea avizului Comisiei de la Veneţia.
Senatorii urmează să se pronunţe asupra acestei solicitări în sesiunea de vot final de lunea viitoare.
Argument pentru ridicarea MCV
Preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Iulia Scântei, a susţinut că desfiinţarea SIIJ va fi un argument pentru ridicarea, anul acesta, a MCV pentru România.
"PNL susţine procedura de dezbatere în regim de urgenţă a proiectului de desfiinţarea SIIJ, pentru că, prin opiniile emise în 2018 şi 2019, Comisia de la Veneţia a solicitat expres Legislativului să revină asupra acestei anomalii legislative pe care a creat-o PSD-Dragnea şi, da, Guvernul dă curs tuturor recomandărilor avute în vedere de Comisia de Veneţia în rapoartele MCV.
Desfiinţarea secţiei speciale va fi un argument forte pentru România în relaţia cu Comisia Europeană pentru ridicarea MCV anul acesta", a spus Scântei.