Stelian Ion cere Comisiei de la Veneţia un aviz pe proiectul de desfiinţare a Secției Speciale

Stelian Ion cere Comisiei de la Veneţia un aviz pe proiectul de desfiinţare a Secției Speciale

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a anunţat că va trimite o solicitare de aviz către Comisia de la Veneţia pe proiectul de lege de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) şi pe amendamentul prin care magistraţii pot fi trimişi în judecată numai cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Stelian Ion a precizat că nu el a venit cu propunerea acelui amendament legat de desfiinţarea SIIJ.

"Eu sunt cel care în proiectul iniţial de lege am eliminat acea variantă şi lucrul ăsta este arhicunoscut. În momentul în care am avut mai multe variante, mai multe ipoteze de lucru, pur şi simplu prin excludere, în urma unor discuţii care au avut loc în alianţă, au fost eliminate rând pe rând din diferite motive, fie că nu se putea scrie din punct de vedere juridic texte coerente pe alte soluţii, fie că ele nu erau primite de unii dintre parteneri, nu erau acceptate, fie pentru că erau propuneri mult mai grave decât cea reprezentată de amendamentul la care v-aţi referit. În urma acestor analize şi discuţii a rămas ca variantă acel amendament.

Nici vorbă să fi venit eu cu propunerea din senin, pur şi simplu prin excludere aceste amendamente au fost înlăturate. Cred că cel mai bine ar fi fost să îşi asume fiecare câte o propunere, să fi fost discutate toate laolaltă, să fi fost eliminate, respinse în comisie, dar această variantă a fost agreată de către alianţă”, a explicat ministrul Justiţiei.

Nu își dorea amendamente

El a precizat că şi-ar fi dorit să fie desfiinţată SIIJ fără a fi aduse alte amendamente.

"Acest amendament a fost votat în Camera Deputaţilor ca o variantă de compromis şi eu cred că trebuie cumva asumat şi este asumat de către cei care au votat acest amendament, dar pe de altă parte ar trebui mai ales asumat de cei care au considerat că este nevoie de garanţii suplimentare.

Noi am spus foarte clar de la bun început că în opinia noastră trebuie să desfiinţăm această secţie specială fără a aduce alte amendamente şi fără a aduce alte aşa-zise garanţii. Aceasta a fost opinia consecventă a Ministerului Justiţiei, a Guvernului, pe această chestiune”, a transmis Stelian Ion.

Proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) a fost adoptat miercuri de Camera Deputaţilor, în calitate de prim for sesizat.

Raportul adoptat de către deputaţi are şi un amendament prin care magistraţii nu pot fi trimişi în judecată fără încuviinţarea CSM în prealabil. Iniţiativa legislativă merge la Senat, care este for decizional.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇