Când e bine să te vaccinezi dacă ai avut COVID-19, în funcție de tratamentul urmat

Când e bine să te vaccinezi dacă ai avut COVID-19, în funcție de tratamentul urmat

Ministerul Sănătăţii a transmis recomandări legate de vaccinarea împotriva COVID-19 a persoanelor care au fost deja infectate cu SARS-CoV-2, arătând că nu s-a stabilit cât timp durează imunitatea dobândită în urma bolii.

Persoanele care s-au infectat se pot vaccina după cel puţin 14 zile de la ieşirea din izolare, în cazurile asimptomatice, sau de la dispariţia simptomelor.

ADVERTISING

Persoanele care au primit tratament pentru COVID-19 cu anticorpi monoclonali sau plasmă convalescentă ar trebui să aştepte 90 de zile până la vaccinare întrucât aceste tratamente pot reduce eficacitatea vaccinului.

"Experţii recomandă vaccinarea şi pentru persoanele care au fost deja infectate cu SARS-CoV-2, deoarece nu a fost stabilită durata imunităţii dobândite în urma bolii, aceasta putând varia de la o persoană la alta", arată reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, duminică, într-o postare pe Facebook.

ADVERTISING

De asemenea, persoanele care au primit tratament pentru COVID-19 cu anticorpi monoclonali (ex: Anakinra, Tocilizumab) sau plasmă convalescentă este recomandat să aştepte 90 de zile până la administrarea vaccinului, din cauză că tratamentele menţionate pot reduce eficacitatea acestuia.

ADVERTISING

"Este recomandat ca persoanele confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2, cu sau fără simptome, să nu se vaccineze până nu trece perioada de timp precizată mai sus, în funcţie de situaţie", precizează MS.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇