Cum a cheltuit Primăria Capitalei peste 3,5 milioane de euro din banii bucureștenilor pentru un spital care nu se va mai construi

Cum a cheltuit Primăria Capitalei  peste 3,5 milioane de euro din banii bucureștenilor pentru un spital care nu se va mai construi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Administrația Firea a cheltuit peste 3,5 milioane de euro doar ca să înceapă lucrările la un spital uriaș în Pipera, pe care Nicușor Dan nu îl va construi.

Administrația Firea a anunțat încă de pe 11 decembrie 2019 că a terminat un studiu de fezabilitate pentru Spitalul Metropolitan ”Sfântul Sebastian”.

N-a spus atunci cât a costat întocmirea documentului, ci doar că viitorul spital urma să fie a doua cea mai mare clădire din România după Palatul Parlamentului.

Urma să aibă, printre altele, saloane pentru 1.000 de paturi, 37 de săli de operație, un turn cu locuințe pentru medici și cu un heliport pe acoperiș, dar și o aripă dedicată doar mamei și copilului nou-născut (care n-ar trebui considerați bolnavi și nici cazați laolaltă cu ei – n.red.).

Firea avea chiar și o machetă de mari dimensiuni a spitalul metropolitan, la intrarea în birou.

Pe 10 iulie 2020, fostul primar general a anunțat că a semnat un contract cu două companii municipale – Trustul de Clădiri Metropolitane SA și Consolidări SA – care urmau să proiecteze și construiască spitalul.

Incep lucrarile la Spitalul Metropolitan

Zi memorabila pentru domeniul sanatatii! Azi au inceput sapaturile la fundatia Spitalului Metropolitan Sf. Sebastian. Am muncit doi ani, cu cei mai buni arhitecti, structuristi, ingineri, proiectanti, din tara si din Franta, pentru a construi cel mai modern spital din tara. 3 corpuri de cladire, un turn cu heliport, corp pentru mama si copilul, cazare pentru familiile pacientilor, locuinte pentru medici, cresa si gradinita pentru copiii acestora. Va fi un centru de excelenta, cu sectii unice sau foarte rare in intreaga tara. Sa fiti sanatosi! Sa nu aveti nevoie de spital. Dar daca, totusi, viata va aduce si in aceasta situatie, sa stiti ca noi suntem aici si construim pentru dumneavoastra!❤️#SpitalulMetropolitan #SpitalulSfantulSebastian#PromisiuniOnorate#DinGrijăPentruOameni#PentruSănătate

Posted by Gabriela Firea on Friday, July 10, 2020

Pe 10 iulie 2020 - cu mânecile suflecate și cască de constructor – Firea s-a dus la fostă autobază STB din Pipera pentru a inaugura lucrările.

ADVERTISING

Cu zâmbetul pe buze, fostul primar general a arătat la o planșă instalată adhoc, s-a urcat într-un buldoexcavator și a susținut că e o zi istorică.

În ciuda insistențelor Spotmedia.ro, fostul primar general, care se pregătea de alegeri, a evitat să răspundă la o serie de întrebări esențiale, cum ar fi:

  • de ce s-a apucat de construit, dacă proiectarea nu era gata?
  • cum de companii care erau în urmă cu multe alte lucrări urmau să construiască un mare spitalul de unele singure?
  • câți bani avea de dat Primăria Capitalei – care deja nu mai făcea față cu plata salariilor la companiile municipale - pentru aceste lucrări megalomanice?
santier-3
Un muncitor obosit de organizarea de șantier se odihnește la umbră, pe locul unde ar fi urmat să se construiască spitalul metropolitan. Foto: Gabriel Kolbay

În lunile care au urmat, pe la fosta autobază Pipera s-au perindat câteva zeci de muncitori și utilaje. S-a săpat o groapă destul de adâncă. Ba chiar la un moment dat a apărut o cifă care părea să toarne ciment.

ADVERTISING

Dar se muncea fără chef și era clar că acolo nu urma să se ridice a doua cea mai mare clădire din România după Palatul Parlamentului!

Iar după ce Firea a pierdut alegerile, șantierul a înghețat.

Nicușor Dan a spus că vrea să facă un spital nou pentru bucureșteni, dar nu va continua proiectul megalomanic al Gabrielei Firea din Pipera.

Așa că Spitalul Sfântul Sebastian a rămas doar un alt proiect ratat al fostei administrații. Dar unul care i-a costat deja pe bucureșteni o grămadă de bani.

Milioanele bucureștenilor, ”sparte” pe spitalul uriaș promis de Firea

La solicitarea Spotmedia.ro, Primăria Capitalei a transmis că pentru studiul de fezabilitate al spitalului, întocmit de Trustul de Clădiri Metropolitane, a plătit deja 17.108.673 lei (echivalentul a circa 3,5 milioane de euro).

ADVERTISING

Contractul pentru proiectarea și construcția spitalului – semnat de primărie cu Trustul de Clădiri Metropolitane și compania Consolidări SA – avea o valoare uriașă: 2.845.256.168 (echivalentul a puțin peste 581 de milioane de euro).

Companiile n-au ajuns, însă, să construiască, ci doar să facă puțină organizare de șantier și să pregătească terenul pentru amplasarea spitalului modular pentru bolnavi de Covid 19, administrat de Victor Babeș.

Per total, valoarea lucrărilor este estimată la 24.298.160 lei (circa 4,9 milioane de euro - n.red.). Dar PMB susține că n-a plătit încă niciun ban și că nici nu o va face, din cauză că, până la acest moment, companiile municipale n-au prezentat o scrisoare de garanție bancară, așa cum erau obligate, prin contract.

Și – mai spune PMB – doar după prezentarea respectivei scrisori de garanție bancară se va putea vorbi despre estimarea unui termen de plată.

santiier-1
Lucrări de organizare de șantier pentru spitalul metropolitan care nu se va mai construi. Foto: Gabriel Kolbay

Dar cum nici Trustul de Clădiri Metropolitane și nici compania municipală de Consolidări nu mai au bani și nici nu mai lucrează, e greu de crezut că vom mai obține vreodată vreo scrisoare de garanție bancară.

Situația acestor plăți este incertă. Dar de vreme ce ambele companii au fost bugetate cu bani publici, lucrările de 24 de milioane care s-au făcut degeaba la spitalul metropolitan reprezintă tot o pierdere majoră pentru bucureșteni.

Cu alte cuvinte, oamenii, utilajele, materialele și resursele care puteau fi folosite la ceva util pentru viitorul Capitalei au fost alocate pentru pregătirea unei lucrări megalomanice și care a fost abandonată înainte să prindă contur.

Tot pentru realizarea Spitalului Metropolitan Sfântul Sebastian, Primăria Capitalei a semnat, în 19 iunie 2020, un contract în valoare de 47.075.889 de lei pentru servicii de consultanță și dirigenție de șantier cu Compania Municipală Dezvoltare Durabilă.

Primăria n-a plătit niciun leu din acest contract. Ba, după o lună de la semnare, a suspendat chiar și plata salariilor la Compania Municipală de Dezvoltare Durabilă.

În concluzie, cam tot ce se mai poate spune despre proiectul spitalului metropolitan promis de Firea este că e încă o ratare a administrației care i-a costat pe bucureșteni, fără niciun rost, câteva milioane de euro.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇