A venit poziţia Comisiei de la Veneţia referitoare la Secţia Specială şi "super-imunitatea" magistraţilor

A venit poziţia Comisiei de la Veneţia referitoare la Secţia Specială şi "super-imunitatea" magistraţilor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Comisia de la Veneția a răspuns, în sfârșit, ministrului Justiției, Stelian Ion, care a cerut un aviz pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ sau Secția Specială/ SS).

Într-un document de 14 pagini, Comisia de la Veneția reia scurta istorie a SIIJ și deciziile CCR pe marginea acestei secții, apoi, reamintește punctele de vedere pe care le-a adoptat în 2018 şi 2019.

Comisia comentează acum atât pe desființarea SS, cât și pe amendamentele adoptate în Camera Deputaților. Unul dintre acestea prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM.

„Proiectul de lege pregătit de Guvern a fost depus în februarie 2021 la Camera Deputaților din Parlament, care a modificat textul prin introducerea unor garanții suplimentare sub forma inviolabilității judiciare. Prin urmare, introducerea acestor amendamente ridică probleme cu privire la standardele privind inviolabilitatea judecătorilor și procurorilor.

ADVERTISING

Comisia de la Veneția dorește să reitereze faptul că judecătorii și procurorii ar trebui să se bucure de imunitate pur funcțională pentru acțiunile desfășurate cu bună credință în exercitarea atribuțiilor lor sau în exercitarea funcțiilor lor. Nu ar trebui să existe imunitate pentru infracțiunile intenționate, de ex. luarea de mită”, se arată în documentul Comisiei de la Veneția.

Trimite un semnal greșit

Referitor strict la acordul care trebuie dat de CSM pentru trimiterea în judecată, iată ce opinează forul:

„Distingerea judecătorilor și procurorilor ca având nevoie de garanții speciale suplimentare - dincolo de cele care se bucură pe bună dreptate sub imunitatea funcției - poate transmite un semnal greșit și ar putea afecta imaginea profesiei în România”.

Super-imunitatea, criticată

Totodată, Comisia de la Veneția critică această super-imunitate de care s-ar putea bucura magistrații.

ADVERTISING

„În plus, orice inviolabilitate, de regulă, trebuie să fie înrădăcinată în Constituție, deoarece inviolabilitatea unui anumit grup de oameni încalcă principiul egalității. Modificările propuse dau impresia că introducerea unui nou tip de inviolabilitate combinată cu desființarea SIIJ ar putea servi ca un fel de protecție (super-imunitate) împotriva răspunderii pentru acte de corupție.

În mod evident, nu acesta este scopul care trebuie atins, iar Comisia de la Veneția este extrem de critică cu privire la o astfel de imunitate, deoarece inviolabilitatea împiedică lupta împotriva corupției”.

Recomandă desființarea SS

Așadar, Comisia recomandă desființarea Secției Speciale:

Comisia de la Veneția este de părere că este crucial ca procedurile penale, care nu intră sub incidența imunității date de funcție, să nu intre în competența CSM. CSM este un organism administrativ care nu ar trebui să aibă nicio sarcină judiciară (care în România include procurori). Este, de asemenea, o problemă a separării puterilor și, ca atare, o problemă constituțională. Astfel de cazuri ar trebui să fie aduse direct în fața instanțelor de judecată fără examinarea prealabilă a CSM”.

ADVERTISING

În plus, recomandă ca amendamentele adoptate de Camera Deputaților să fie înlăturate complet.

În fine, „Comisia salută intenția autorităților române de a reforma sistemul judiciar și de a restabili competența parchetelor specializate precum DNA și DIICOT și înțelege că primul pas urgent în această reformă mai amplă este desființarea SIIJ”.

Însă forul subliniază că desființarea SS este abia primul pas spre reformă, așa că încurajează „autoritățile române să continue reforma lor mai largă și rămâne la dispoziția lor pentru orice asistență suplimentară de care ar putea avea nevoie”.

Raportorii sunt Johan Hirschfeldt, Jean-Claude Scholsem, Hanna Suchocka și Kaarlo Tuori.

Context

La sfârștiul lunii martie, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a anunţat că a trimis o solicitare de aviz către Comisia de la Veneţia pe proiectul de lege de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ).

CCR a transmis, în 8 iunie, că Secția specială pentru anchetarea magistraților este constituțională și că o eventuală desființare a ei poate fi decisă doar în Parlament.

În aceeaşi zi, a fost publicat şi noul raport MCV. Stelian Ion a spus că ridicarea MCV depinde doar de viteza și soluțiile cu care vor veni parlamentarii pentru desființarea Secției Speciale, dar și pentru modificarea Legilor Justiției.

Prima sesiune a Parlamentului din acest an s-a terminat a sfârșitul lunii iunie. Vicepremierul Dan Barna spunea că va fi convocată o sesiune extraordinară în luna iulie, pentru a fi încheiată ”povestea” cu Secția Specială.

În schimb, prim-ministrul Florin Cîţu susţine că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) ar trebui să fie desfiinţată până la finalul acestui an.

Citește și articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇