Vultur cu mătrăgună-n cioc ascuns prin subteranele din Siberia

Vultur cu mătrăgună-n cioc ascuns prin subteranele din Siberia

• Ruşii bombardează oraşele şi satele nu doar ca să distrugă rezistenţa ucraineană, ci şi pentru ca soldaţii săi să fie percepuţi ca inamici. Când soldatul rus nu va mai fi perceput ca un „rătăcit,” ci ca un ucigaş de civili, acesta îşi va simţi viaţa în pericol şi va fi silit să lupte, nu să abandoneze tancurile pe câmp, crede propaganda.

• Bombardamentele intense din ultimele zile nu vor distruge armata ucraineană, soldaţii ruşi nu vor scăpa de luptele de stradă. Bombardamentele astea care distrug oraşele ucrainene sunt o expresie a neputinţei militare ruse. Dar pot fi catalogate şi ca răzbunarea prostului şi a neputinciosului comandant suprem rus aflat de atâta curaj pitit într-un buncăr din Siberia. Are dreptate despotul, Kremlinul nu mai este un loc sigur și asta nu din cauza dronelor ucrainene.

• Cică soldaţii ruşi au primit raţii de alimente expirate. Ce altceva puteau primi de la o administrație coruptă și cleptocrată? Ce altceva puteau să primească nişte soldaţi expiraţi, care nu ştiu pe ce lume umblă cu tancul? Iar ucrainenii s-au prins, ca să câştige războiul, lasă supermarketurile goale, nu doar taie indicatoarele rutiere.

ADVERTISING

• Eu nu cred că Putin e nebun, cred că joacă rolul nebunului ca să sperie Occidentul. Ei, uite că nu numai Zelenski este un bun actor. Apoi, fiecare cu rolurile sale, Zelenski cu alea de erou, Putin cu d-alea de groază.

• Putin s-a ascuns într-un buncăr nu numai pentru că vrea să trimită propagandistic în lume imaginea unei ţări asediate. S-a ascuns pentru că se teme. Aşa a făcut şi Stalin în ’41 la începerea războiului şi a ajuns împăiat la mausoleu. Iar domnul Putin ţine morţiş să ajungă şi dumnealui la mausoleu… De ce nu spune nimeni vulturului imperial că împăierea e calea cea mai scurtă şi mai sigură spre nemurire istorică?

• Umblă vorba prin Rusia că, dacă spui adevărul despre ce se întâmplă cu invazia din Ucraina, primeşti 15 ani cazare gratis la mititica. Adevărul pentru Kremlin e mai periculos decât o crimă sau decât un viol în grup. Dar dacă analizăm în logica Dumei, violul este chiar un act eroic, care trebuie premiat cu o sticlă de votcă.

• Termenul pentru război acceptat de propaganda rusă este elevat: operaţiune specială. Pe cât de elevat, pe atât de bombastic şi de mincinos. Cum ar suna sintagma  ,,Marea operaţiune specială pentru eliberarea patriei” aplicată războiului 2 mondial pentru apărarea patriei ruse? Ca dracu'…

• Uite, de aia cad tancurile ruseşti ca muştele date cu flit, rușii purced la o „operaţiune specială”, pe când fasciştii ăia de ucraineni la un adevărat război. De-aia trebuie demilitarizată Ucraina, are dreptate Lavrov. Problema este că n-a demilitarizat-o nimeni înaintea „operațiunii speciale” ruse.

• Serviciile secrete occidentale au ştiut de mult despre intenţiile lui Putin de a invada Ucraina. Chiar dacă politicienii alarmau opinia publică, nu puteau opri invazia, cum nu au făcut-o nici dezvăluirile lui Biden. Cred însă că, dacă ar fi bănuit cât de zdravănă ar putea fi rezistenţa ucraineană, secreții îşi sfătuiau politicienii să înarmeze Ucraina. Yesmen-ii sunt o specie universală, nu doar o creaţie rusă.

• După Cernobîl, ruşii au ocupat şi centrala atomică de la Zaporojie. N-au făcut-o ca să taie alimentarea cu electricitate a buncărului lui Zelenski, ci ca să trimită facturi populaţiei autohtone. Mai scot şi ei o para ca să finanţeze ,,operaţiunea specială”.

• Straşnică dilemă pentru ucraineni: dacă ar recunoaşte Crimeea şi Donbasul ca teritorii rusen poate ar ajunge la recunoaşterea de către Rusia a restului teritoriului lor. Dar astfel dictatorul de la Kremlin ar avea un temei să scape de sancţiunile internaţionale şi tot efortul şi toată suferinţa ucrainenilor ar fi degeaba.

• Un armistiţiu ar fi de folos Rusiei. În vreme ce ucrainenii şi-ar îngropa morţii şi ar extrage populaţia civilă din oraşele asediate, ruşii ar aduce pe front cisterne cu motorină şi şi-ar odihni soldaţii ca să reia cu mai multă forţă atacurile.

• Incet, încet, soldaţii ruşi se prind că sunt captivi într-un război care nu este al lor. La fel se va întâmpla şi cu societatea civilă, care va pricepe până la urmă că războiul în care sunt ucişi ruşi nu este al ei, ci doar al lui Putin. Dacă se va întâmpla asta, Putin va rămâne singur în buncărul lui. Dar tare mi-e teamă că se va întâmpla cu invazia asta cum s-a întâmplat și cu comunismul, lucrurile vor rămâne în societatea rusă în coadă de pește.

• Bineînțeles că NATO nu poate închide cerul Ucrainei cum dorește Zelenski. Indiferent ce se va întâmpla, NATO trebuie să rămână consecvent și să nu fie târât în conflict. Lui Putin i-ar conveni asta, pentru că astfel tezele propagandei sale ar căpăta substanță.

• Italia a confiscat iahturile unor oligarhi ruși și o vilă din Toscana a unui fost generalul rus. De, tati, dacă nu v-ați construit vilele la Buda și Pesta și nu vă țineți iahturile pe Balaton...

• Are dreptate Dmitri Peskov, după ce ai eliberat Ucraina de „ideologia nazistă” și de prezența „infrastructurii NATO”, nu mai e nevoie să „fragmentezi” țara aia pentru că e în întregime a ta.

• Putin a promulgat o lege care poate pedepsi cu 15 ani de închisioare pe cei ce răspândesc vești false despre „operațiunea specială” din Ucraina. Și, ca să fie treaba treabă, a interzis și manifestațiile publice. Acum norodul se poate întreba singur prin izbe de ce marele țar vrea exclusivitate la știri.

• Ăsta va fi viitorul orașelor ucrainene cucerite de ruși: tancuri pe străzi, lunetiști pe clădiri, magazine jefuite, medici amenințați cu glonțul, dacă vor să acorde asistență medicală civililor. Dacă armata rusă crede că asta e calea pentru înfrângerea dârzeniei ucrainenilor, sigur a luat-o pe calea greșită ideologic.

• China nu vrea să transmită meciurile din Premier League, din cauza simbolurilor pro Ucraina ce vor fi afișate pe terenuri de jucători și de fani. Cetățeanul chinez nu trebuie să fie intoxicat cu propaganda vestică. Guvernul chinez, spre deosebire de cel rus, știe care este realitatea: Premier League nu e olimpiada paralimpică de la Beijing, să bruieze comuniștii gălbejiți microfonul la discurs, când un oficial pronunță vorbele alea rușinoase: Ucraina, invazie, pace.

• Dacă voluntarii internaționali se tot îmbulzesc să apere Ucraina, în curând tătuca Putin nu va mai avea de unde pune la bătaie sângeroși ceceni și sosii wagneriene. Singura problemă este că voluntarii internaționali nu pot zbura pe liniile aerine și cu armamentul din dotare.

• Rusia cere comunității internaționale să nu mai trimită rachete Stinger în Ucraina, pentru că ele pot ajunge pe mâinile teroriștilor și sunt puse în pericol zborurile civile. Mai nou, „fasciștii” ucraineni sunt „teroriști”, iar zborurile aviației militare ruse în cadrul „operațiunii speciale” sunt zboruri „civile”. Afurisitul ăsta de DEX rus, cum încurcă el sensurile vorbelor ca să încurce mințile mujicilor...


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇