De ce nu impune NATO zona de interdicţie aeriană care ar salva Ucraina

De ce nu impune NATO zona de interdicţie aeriană care ar salva Ucraina
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Jurnaliştii CNN explică ce înseamnă impunerea de către NATO a unei zone de interdicţie aeriană şi ce consecinţe ar avea o asemenea măsură în Ucraina.

Secrarul general NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat vineri că alianţa nu ia în considerare impunerea unei zone de interdicţie aeriană („no-fly zone”) în Ucraina. „Am decis să nu avem avioane NATO care să opereze deasupra spaţiului aerian ucrainean şi nici trupe NATO pe teritoriul ucrainean”, a declarat Stoltenberg după reuninea extraordinară a miniştrilor de externe din statele membre.

ADVERTISING

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat Occidentul pentru că refuză să închidă cerul Ucrainei pentru ruși.

Zelenski a avertizat că agresiunea rușilor va crește în zilele următoare și refuzul Occidentului echivalează cu unda verde pentru Putin să bombardeze în continuare orașele.

”Știind că noi bombardamente și victime sunt inevitabile, NATO totuși alege să nu închidă cerul Ucrainei. Astăzi, conducerea alianței a dat undă verde pentru continuarea bombardamentelor orașelor și satelor ucrainene”, a spus Zelenski, tonul devenindu-i tot mai grav.

ADVERTISING

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord este formată din 30 de ţări din Europa şi din America de Nord, obiectivul său fiind acela de a “garanta libertatea şi securitatea membrilor săi prin mijloace politice şi militare”. A fost înfiinţată în 1949, în contextul prefigurării Razboiului Rece, cu scopul de a proteja Occidentul de ameninţarea reprezentată de Uniunea Sovietică. Odată cu încetarea perioadei de tensiuni cunoscute ca Războiul Rece, multe dintre fostele ţări sovietice au aderat la NATO.

ADVERTISING

Punctul cheie al alianţei este articolul 5 din tratat, conform căruia un atac împotriva unui stat membru este considerat un atac împotriva tuturor statelor membre. Acest articol a fost activat o singură dată de la înfiinţarea NATO, în urma atacurilor teroriste care au avut loc pe 11 septembrie 2001 în SUA.

Însă NATO poate lua măsuri colective de apărare şi fără invocarea articolul 5. O astfel de măsură poate fi impunerea unei zone “no-fly”, ceea ce făcut anterior în ţări ca Bosnia şi Libia, care în cazul conflictului din Ucraina ar putea însemna o zonă în care nu este permis accesul avioanelor Rusiei, astfel încât să nu poată fi lansate atacuri aeriene asupra Ucrainei.

Măsura este însă una controversată, întrucât, în cazul în care o aeronavă rusească ar pătrunde în zona de interdicţie aeriană, NATO ar trebui să folosească forţa militară, cu alte cuvinte să doboare avionul, ceea ce Rusia ar considera agresiune, iar conflictul ar putea escalada – ceea ce nu este de dorit cu o putere nucleară rivală, subliniază jurnaliştii CNN.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇