NATO avertizează: Urmează zile grele, cu mai mulți morți și multă suferință. Stoltenberg îi cere lui Putin să oprească imediat războiul (Video)

NATO avertizează: Urmează zile grele, cu mai mulți morți și multă suferință. Stoltenberg îi cere lui Putin să oprească imediat războiul (Video)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că zilele viitoare vor fi „probabil mai grele, cu mai mulți morți”, forțele ruse fiind așteptate să aducă armament mai puternic și să-și continue atacurile în toată Ucraina.

El a descris invadarea Ucrainei de către Rusia drept „cea mai gravă agresiune militară din Europa din ultimele decenii”.

Multe orașe sunt sub asediu, școli, spitale și clădiri rezidențiale sunt bombardate, a spus el, citat de The Guardian.

”Zilele care vor urma vor fi probabil mai grele, cu mai mulți morți, mai multă suferință și mai multe distrugeri”, a declarat Stoltenberg.

ADVERTISING

Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 9-a zi de război

El a ținut să sublinieze că NATO este o alianță defensivă și nu caută un război cu Rusia.

”NATO este o alianță defensivă. Scopul nostru principal este să menținem cele 30 de națiuni în siguranță. Nu facem parte din acest conflict și avem responsabilitatea de a ne asigura că nu escaladează și nu se răspândește dincolo de Ucraina. Ar fi și mai devastator și mai periculos, cu și mai multă suferință”, a spus el.

Stoltenberg i-a cerut lui Vladimir Putin să oprească imediat acest război și să retragă toate forțele din Ucraina.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Am avertizat de multe luni că Putin vrea să invadeze Ucraina și am spus foarte clar că Rusia va plăti un preț foarte mare dacă va face acest lucru. Iar Rusia plătește acum. Îi cer președintelui Vladimir Putin să oprească imediat acest război, să își retragă toate forțele din Ucraina, fără nicio condiție”, a spus secretarul general al NATO.

În același timp, Jens Stoltenberg avertizează că Rusia folosește bombe cu dispersie în Ucraina.

”Am văzut utilizarea bombelor cu dispersie în Ucraina și am văzut rapoarte privind utilizarea altor tipuri de arme care încălcă dreptul internațional”, a declarat secretarul general al NATO.

ADVERTISING

(Bombele cu dispersie sunt muniții formate din alte bombe, de dimensiuni mai reduse, care sunt dispersate pe suprafețe mari, cu scopul de a distruge obiecte în mișcare, invizibile de la distanțe mari)

Totodată, Stoltenberg a mai afirmat că NATO a respins cererea preşedintelui Volodimir Zelenski privind instituirea unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina.

Jens Stoltenberg a comentat și atacul asupra centralei nucleare Zaporojie, afirmând că subliniază pericolele acestui război.

”Atacul nesăbuit asupra centralei nucleare subliniază doar pericolele acestui război”, a subliniat secretarul general al NATO.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇