A 9-a zi de război: Catastrofă nucleară evitată la mustață, beznă informațională peste Rusia, Zelenski superstar (Foto & Video)

A 9-a zi de război: Catastrofă nucleară evitată la mustață, beznă informațională peste Rusia, Zelenski superstar (Foto & Video)

A noua zi de război în Ucraina a adus temeri pentru întreaga lume la care nici nu ne-am fi gândit acum câteva zile.

Rușii au capturat centrala nucleara din Zaporojie, cea mai mare din Europa, cu 6 reactoare nucleare, după ce bombardamentele lor au provocat un incendiu. Lumea a stat ca pe jar ore bune, până focul a fost stins. ”Cu voia lui Dumnezeu, lumea a evitat la mustață o catastrofă nucleară”, a rezumat, la finalul zilei, ambasadoarea SUA la ONU.

Pe de altă parte, bombardamente aeriene au vizat Odesa, Harkov, dar și periferia Kievului. Și la Cernăuți, sirenele antiaeriene au sunat și în această dimineață. Încep să apară informații despre agresiuni, jafuri, intimidări și chiar violuri comise de soldații ruși în orașele prin care trec sau pe care le cuceresc.

Lumea întreagă continuă să adauge sancțiuni și acestea se simt tot mai tare. Putin a avertizat Occidentul că le vede drept o ”escaladare” și va răspunde.

Dacă din Ucraina au fugit deja din calea războiului peste 1,2 milioane de refugiați, oamenii încep să plece și din Rusia. Putin a cufundat astăzi țara în tăcere și beznă informațională. A promulgat legea care îi bagă la închisoare chiar și 15 ani pe cei care vorbesc de invazia Ucrainei, fapt ce a dus la încetarea activității presei independente din țară. Au fost blocate și Facebook, Twitter și YouTube, și au fost interzise protestele de orice fel.

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în marile capitale europene și Zelenski le-a vorbit live, în piețe, prin Zoom, fiind ovaționat ca un rock star. Le-a spus că victoria Ucrainei, de care e sigur, va fi victoria întregii Europe. Apoi a aflat însă că NATO refuză în continuare să închidă cerul pentru Rusia.

ADVERTISING

Secretarul general Jens Stoltenberg, avertizase că zilele viitoare vor fi „probabil mai grele, cu mai mulți morți”. Zelenski a transmis Alianței că pentru toți morții ce vor urma va purta și ea vină, pentru că îi dă undă verde lui Putin să bombardeze în continuare Ucraina.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, desfășurarea evenimentelor din cea de-a noua zi de război din Ucraina:

02:00 - Închidem liveul celei de-a 9-a zi de război în Ucraina cu imaginile din Borodianka, oraș aflat langă Kiev, pe care rușii îl bombardează de mai multe zile, încercând să ajungă în capitală. Așa arată războiul și nimeni nu are cum să câștige din asta.

01:42 - Echipa de jurnaliști a Sky News a fost atacata lângă Kiev. Întâi mașina a fost vizată de un mortier, apoi o ploaie de gloanțe s-a abătut asupra lor. Un jurnalist a fost ranit, altul a primit mai multe gloanțe în vestă.

01:31 - Și Samsung anunță că suspendă comerțul cu telefoane și cipuri în Rusia.

01:25 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a insitat că Rusia nu vrea să fragmenteze Ucraina, ci doar să îi garanteze securitatea și să o elibereze de ”ideologia nazistă” și prezența ”infrastructurii NATO”.

01:14 - Italia a confiscat iahturile oligarhilor ruși Alexei Mordașov și Gnnadi Timchenko. Ar fi fost confiscată și o vilă din Toscana a generalului rus, fost deputat, Oleg Savchenko.

00:53 - Există informații, momentan neconfirmate, că Mikhail Poluboiarinov, șeful Aeroflot, cea mai mare companie aviatică a Rusiei, ar fi demisionat și plecat din țară. Ce este confirmat, însă, este că acest lucru l-a făcut deja șeful Podeba, o subsidiară a Aeroflot. Andrei Kalmikov și-a anunțat angajații că demisionează, dar a precizat că rămâne în Rusia.

ADVERTISING

00:46 - Zelenski a publicat și un mesaj video filmat în reședința sa din Kiev, pentru a combate zvonurile lansate de propaganda rusă că ar fi fugit din țară.

00:35 - Într-un nou discurs susținut vineri la miezul nopții, președintele Volodimir Zelenski a condamnat Occidentul pentru că refuză să închidă cerul Ucrainei pentru ruși.

Zelenski a avertizat că agresiunea rușilor va crește în zilele următoare și refuzul Occidentului echivalează cu unda verde pentru Putin să bombardeze în continuare orașele.

”Știind că noi bombardamente și victime sunt inevitabile, NATO totuși alege să nu închidă cerul Ucrainei. Astăzi, conducerea alianței a dat undă verde pentru continuarea bombardamentelor orașelor și satelor ucrainene”.

Zelenski a adăugat, însă, că NATO este formată din numeroase țări care sunt ”prietenii și partenerii noștri” și au ajutat mult Ucraina din primele zile de război.

00:26 - Presa rusă scrie că ambasadorul Rusiei la ONU Gennadi Gatilov s-a arătat de acord cu propunerea Turciei de a găzdui la Analya o nouă rundă de negocieri de pace între Rusia și Ucraina. Amintim că Vladimir Putin îi spusese mai devreme cancelarului german Olaf Scholz că cea de-a treia rundă ar putea ava loc în acest weekend.

00:18 - Casa Albă a condamnat declarațiile senatorului republican Lindsey Graham, care a cerut ca ”cineva să-l lichideze” pe Vladimir Putin.

00:09 - Emisarul Rusiei la ONU Vasili Nebenzia, a spus în fața Consiliului de Securitate că centrala nucleară de la Zaporojie și terenul adiacent ”sunt păzite” de trupele rusești. El a asigurat că centrala funcționează corespunzător și cp nivelul radiațiilor este în lmite normale.

ADVERTISING

00:04 - Luptele continua în Harkov. Armata ucraineană anunță că a lansat o contraofensivă și că forțele ruse sunt aproape distruse.

23:56 - Rușii nu mai au acces nici la produse de lux: 70 de branduri, printre care Christian Dior, Louis Vuitton, Hermès, Chanel, Cartier, Cleef & Arpels, Gucci, Saint Laurent, Balenciaga, Alexander McQueen sau Moët & Chandon și-au suspendat afacerile în Rusia. Doar Louis Vuitton va închide, începând de duminică, 124 de magazine, pe care le avea în Rusia.

23:52 - Rușii au capturat încă un oraș. Este vorba de Trostianeț, din Sumî. Guvernatorul regiunii, Dmitro Zhyvytskyy, este cel care a făcut anunțul și a descris situația din teren.

El spune că forțele ruse controlează unitatea de ambulanță și nu permit medicilor să ajungă la civili, cu excepția copiilor. Medicii au fost avertizați că vor fi împușcați dacă vor pleca fără permisiune, a declarat guvernatorul.

El a adăugat că toate magazinele au fost jefuite, orașul este percheziționat în permanență și supravegheat de lunetiști. Nimeni nu poate cumpăra alimente, iar forțele ucrainene nu reușesc să aducă ajutoare în oraș.

23:48 - Astfel, din 23 februarie şi pănă pe 2 martie 2022, investitorii au retras de pe bursele europene 6,7 miliarde de dolari, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, fiind cele mai mari vânzări din istorie la nivel de cinci zile de tranzacţionare.

23:43 - Premierul canadian, Justin Trudeau, a anunţat vineri că se va deplasa săptămâna viitoare în Europa pentru a discuta cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia, relatează AFP. În cursul acestui turneu european, programat în perioada 6-11 martie, premierul canadian va merge la Londra, Riga, Berlin şi Varşovia pentru a se ''întâlni cu parteneri şi aliaţi şi a discuta despre susţinerea Ucrainei''.

23:39 - Iată cum arată după bombardamente Borodianka, oraș de la periferia Kievului.

23:29 - Mariupol, oraș bombardat de 9 zile, de la începutul invaziei.

23:07 - Roskomnadzor a anunțat oficial că a blocat și Twitter în Rusia. Platforma oricum abia mai funcționa de joi noapte.

22:55 - În Rusia Auchan a impus rații la zahăr și făină, din cauza cererii crescute.

22:34 - Oleksîi Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Urainei, spune că vineri seară cele mai grele lupte se dau pentru Mariupol și Nikolaev. Mariupol e sub bombardamente de 9 zile, de când a început invazia.

22:15 - După Facebok, nici Twitter nu mai funcționează în Rusia.

22:07 - Protest masiv la Praga pentru Ucraina. Președintele Zelenski le-a vorbit prin videoconferință oamenilor adunați în capitala Cehiei și mulțimea l-a primit ca pe un star rock.

21:45 - ONU dă noi cifre despre numărul refugiaților ucraineni - peste 1,2 milioane de oameni și-au părărsit casele și țara.

Majoritatea, peste 700.000, au plecat în Polonia, restul în Ungaria, Moldova, România, Slovacia și alte țări europene. ONU avertizează că în acest ritm vom avea foarte curând cea mai mare criză a refugiaților din acest secol.

21:40 - Dacă în Georgia sunt proteste pentru pacea în Ucraina, în Belgrad se desfășoară un protest de susținere a Rusiei.

21:33 - După ce Apple a anunțat stoparea operațiunilor comerciale în Rusia, Roskomnadzor a cerut companiei să schimbe de îndată denumirea pe Apple Maps a Ministerului Apărării. Anterior, figura drept ”Ministerul Fascismului al Federației Ruse”. Acum apare corect pe hărțile din Rusia, dar în alte țări denumirea nu a fost schimbată.

21:21 - Președintele Vladimir Putin a promulgat legea care prevede că cei care răspândesc ”informații false” despre ”operațiunea specială din Ucraina” pot fi condamnați până la 15 ani de închisoare. Astfel, în Rusia devi pasibil de o astfel de pedeapsă și doar dacă vorbești de război sau invazie în loc de sintagma agreată de Kremlin - ”operațiune militară specială”. Această lege este motivul pentru care toate publicațiile de presă independente au fost închise sau au decis să se închidă.

21:15 - Trei lanțuri de supermarkete din Uraina au scos de pe rafturi produsele Coca Cola, compania americană continuând operațiunile în Rusia.

21:13 - Refugiații din Irpin încearcă să treacă spre Kiev, după ce podul care lega localitatea de capitală a fost distrus.

21:11 - Fostul președinte american Barack Obama cere oamenilor să ajute Ucraina.

21:10 - Odesa e pregătită de atacul rușilor.

21:02 - Un pod care leagă Transnistria de Odesa a fost aruncat în aer.

21:00 - Jurnaliștii de investigație de la grupul Bellingat susțin că Rusia mai are resurse pentru război doar până duminică, după care declinul forțelor în Ucraina va deveni tot mai vizibil.

20:58 - Liderii G7 au decis că trebuie să facă tot ce pot să reducă rapid dependența de gazul rusesc.

20:53 - În capitala Georgiei, zeci de mii de oameni protestează față de războul lui Putin din Ucraia.

20:46 - În Herson rușii au vrut să se filmeze în timp ce oferă ajutoare umanitare cetățenilor, pentru a transmite imaginile propagandei ruse. Localnicii nu au acceptat.

20:43 - La centrala nuclearelectrică Zaporoje au fost repornite 2 unităţi, potrivit ultimelor informaţii pe care le avem de la colegii din Ucraina, iar în acest moment funcţionează 3 unităţi, din cele 6 de pe amplasament, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook.

20:17 - Rusia a lansat deja circa 500 de rachete asupra Ucrainei de la începutul invaziei sale în 24 februarie, a declarat vineri un înalt oficial american din domeniul apărării, care a oferit presei - sub rezerva anonimatului - informaţii despre desfăşurarea luptelor în Ucraina.

20:11 - Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat vineri că Uniunea Europeană este pregătită să adopte "noi sancţiune dure" dacă preşedintele rus Vladimir Putin "nu opreşte războiul pe care l-a declanşat" în Ucraina, informează AFP şi DPA.

Von der Leyen a avut și o conversație cu Zelenski, după cum a anunțat președintele ucrainean: ”Am discutat cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Am informat-o despre terorismul nuclear al agresorului”, a scris zelen . Prevenţia este sarcina noastră comună”, a scris Zelenski.

20:06 - Roskomnadzor a anunțat oficial că a blocat Facebook în Rusia. Rețeaua avea probleme de funcționare încă de noaptea trecută.

20:02 - Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat, la ședința Consiliului de Securitate, că acțiunile rușilor de la centrala nucleară de la Zaporojie au fost periculoase și neglijente.

”Cu voia lui Dumnezeu, lumea a evitat la mustață o catastrofă nucleară noaptea trecută. Toți ne-am ținut respirația cât ne-am uitat la imaginile îngrozitoare transmise în timp real. Atacul Rusiei de azi noapte a în mare pericol cea mai mare centrală nucleară a Europei. A fost ceva incredibil de neglijent și periculos. Și a amenințat securitatea civililor din Rusia, Ucraina și Europa”, a spus ea, cerând ca un astfel de atac sa nu mai aibă loc niciodată.

19:47 - Comisia Europeană a decis să suspende cooperarea cu entităţile ruse în domeniul cercetării, al ştiinţei şi al inovării, ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia şi din solidaritate cu poporul ucrainean. Comisia nu va mai încheia niciun fel de contracte sau acorduri noi cu organizaţiile ruse în cadrul programului Orizont Europa.

De asemenea, Comisia suspendă plăţile către entităţile ruse care trebuie efectuate în baza contractelor existente. Toate proiectele aflate în derulare la care participă organizaţii de cercetare ruse sunt în curs de revizuire - atât cele din cadrul programului Orizont Europa, cât şi cele din cadrul programului anterior al UE pentru cercetare şi inovare, Orizont 2020, conform unui comunicat de presă al Reprezentanţei Comisiei europene la Bucureşti. 

19:42 - Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat că a purtat o discuţie telefonică cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, cu privire la interesul Belarusului de a avea acces la Marea Baltică, potrivit CNN.

„Chiar astăzi am discutat cu preşedintele Belarusului pe această temă. Prietenii noştri din Belarus sunt interesaţi să fie prezenţi în Marea Baltică, interesaţi să îşi dezvolte propriile baze portuare. Ştiţi că şi eu îi susţin”, a spus Putin în timpul unei ceremonii pentru inaugurarea unui nou feribot rusesc, la care a participat virtual.

Membrii NATO baltici - Estonia, Letonia şi Lituania - sunt printre cei mai preocupaţi de invadarea Ucrainei de către Rusia.

19:31 - Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, vineri, la telefon, cu preşedintele Columbiei, Ivan Duque, despre implicaţiile globale ale agresiunii militare din Ucraina.

19:30 - Ambasada SUA la Kiev a catalogat atacul asupra centralei nucleare de la Zaporojie ”crimă de război”. Potrivit informațiilor CNN, Departamentul de stat a transmis un mesaj tuturor ambasadelor americane să nu preia mesajul de pe Twitter. ”Către toate ambasadele - nu retweet-uiți tweet-ul Ambasadei de la Kiev că bombardarea centralei e o posibilă crimă de război. Dacă ați făcut-o, ștergeți cât mai repede posibil”, e mesajul intrat în posesia CNN.

19:23 - A doua reședință a președintelui Zelenski din Kiev a fost ținta unor bombardamente. Purtătorul său de cuvânt, Serghei Nikiforov, a postat pe contul său de Facebook imagini.

На подвір"я президентської дачі у Конча-Заспі впав, ймовірно, уламок ракети. “Мимо”, - прокоментував це Володимир Зеленський.

Publicată de Sergii Nykyforov pe Vineri, 4 martie 2022

19:20 - În timp ce ucrainenii încearcă să fugă din calea războiului, și rușii fug de sub dictatură. La punctul de trecere a frontierei de la Vaalimaa, din Finlanda, fluxul nu este mare, dar este constant. Rușii spun că pleacă de teamă că va fi instaurată legea marțială.

”Ucrainenii sunt oamenii noștri, familiile noastre. Nu ar trebiui să-i omorâm”, spune o tânără în glasul căreia se citea disperarea. A spus că nu se va mai întoarce în Rusia până nu se schimbă conducerea țării: ”Este îngrozitor de trist”.

19:11 - Cel puțin trei comandanți ruși au fost uciși de la începutul invaziei în Ucraina, susțin surse din rândul liderilor occidentali pentru BBC.

18:56 - 7 persoane au murit, între care doi copii, după ce rușii au comis un nou atac cu rachete asupra unei zone rezidențiale din regiunea Kievului, a anunțat poliția.

18:45 - În Rusia oficial nu mai există presă independentă.

Detalii aici - Rusia nu mai are, oficial, presă independentă. Kremlinul a trecut de la cenzură, la amenințări și înăbușe protestele

18:25 - Uniunea Europeană se confruntă cu un deficit de ulei de floarea soarelui, deoarece războiul blochează exporturile de la furnizorul cheie Ucraina, a avertizat vineri Asociaţia europeană a industriei uleiurilor vegetale, FEDIOL, transmite Reuters.

18:18 - Un tanc rusesc a rămesas blocat într-un șanț și soldații l-au abandonat. 1-0 pentru drumurile ucrainene, glumesc jurnaliștii de la Nexta.

18:14 - Soldații ucraineni au respins atacurile rușilor în Mykolaiv. Ocupanții obținuseră mai devreme controlul aeroportului Kulbakino.

18:09 - Mesajul general al ucrainenilor pentru invadatori este ”Soldați ruși, duceți-vă dracului”. Este pe panouri publicitare, pe semnele de circulație modificate, scris pe praful de pe spatele camioanelor sau cu vopsea pe șosele.

18:00 - Novaya Gazeta, ultima publicație independentă din Rusia, a anunțat că șterge tot conținutul despre război: ”cenzura s-a transformat acum în amenințări la adresa jurnaliștilor”, a anunțat publicația.

17:56 - La Irpin rușii continuă atacul, localnicii sunt îngroziți.

17:53 - Locuitorii orașului Odesa se pregătesc de un posibil atac al armatelor ruse și au format un lanț uman pentru a umple saci cu nisip, anunță CNN.

„Ne vom apăra orașul și țara, cu siguranță”, a spus un localnic.

17:48 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a discutat prin telefon, vineri, cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

"În conversaţia de aproximativ o oră, cei doi lideri au făcut un schimb de puncte de vedere pe subiecte de dispută. Cancelarul s-a declarat preocupat în legătură cu informaţiile şi imaginile grave care vin de zile întregi din Ucraina. A cerut Rusiei să oprească imediat operaţiunile militare şi să permită accesul organizaţiilor umanitare", anunţă Guvernul de la Berlin într-un comunicat.

"Preşedintele Putin l-a informat pe cancelar că Rusia şi Ucraina au programat pentru acest sfârşit de săptămână a treia rundă de negocieri. Putin şi Scholz au stabilit să aibă noi discuţii", precizează Guvernul Germaniei.

17:30 - Reprezentanții Aeroportului Otopeni transmit oamenilor să se prezinte cu 2,5-3 ore înainte de zbor, pentru că traficul de pasageri a crescut în ultimele zile cu 40-50%, după ce ucrainenii au fugit în masă din calea războiului.

17:23 - UE a activat mecanismul de protecție temporară pentru refugiații ucraineni.

17:21 - Ucrainenii au doborât încă un avion rusesc Sukhoi Su-34, în apropiere de orașul Volnovakha, din estul Ucrainei.

17:17 - Duma de Stat din Rusia susține că Volodimir Zelenski a plecat din Ucraina. Paramentarii ucraineni neagă informația: ”Președintele e în Kiev, alături de poporul său”.

17:14 - Calsberg oprește investițiile în Rusia și exporturile cu bere către această țară.

17:05 - Rusia a putea anula alegerile regionale ce erau programate pentru septembrie 2022.

16:54 - Oficialii Uniunii Europene analizează posibilitatea de a limita influența și accesul Rusiei la finanțare în cadrul Fondului Monetar Internațional, ca urmare a invaziei sale în Ucraina.

16:47 - Este momentul ca ruşii să se unească în jurul preşedintelui Vladimir Putin, a declarat Kremlinul, în a noua zi a invaziei Rusiei în Ucraina.

"Nu este momentul pentru divizări, este momentul de a ne uni. Să ne unim în jurul preşedintelui nostru", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

16:39 - Peste 300 de civili au murit și alți 675 au fost răniți de la declanșarea conflictului din Ucraina, au anunțat vineri reprezentanții ONU.

16:28 - Încă o mare companie anunță că își întrerupe activitățile în Rusia ca urmare a războiului din Ucraina. Este vorba despre Microsoft care a făcut anunțul azi.

16:22 - O rachetă rusă a lovit o clădire rezidențială din Irpen, regiunea Kiev.

16:04 - Jens Stoltenberg avertizează că Rusia folosește bombe cu dispersie în Ucraina.

”Am văzut utilizarea bombelor cu dispersie în Ucraina și am văzut rapoarte privind utilizarea altor tipuri de arme care încălcă dreptul internațional”, a declarat secretarul general al NATO.

15:57 - NATO a respins cererea preşedintelui Volodimir Zelenski privind instituirea unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina.

15:53 - Mai multe persoane au fost ucise sau rănite în incendiul izbucnit în urma bombardamentelor rușilor asupra centralei nucleare Zaporojie, a anunţat Ministerul de Externe al Ucrainei.

15:47 - Și în Herson, oraș ocupat de ruși, oamenii au ieșit în stradă cu steaguri ucrainene.

15:34 - Locuitorii din Melitopol au ieșit în stradă pentru a protesta față de invazia rușilor.

15:21 - Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat vineri că soldaţii ruşi au comis violuri în oraşele ucrainene, relatează Reuters.

Agenţia britanică de presă menţionează că nu a putut verifica acuzaţia din surse independente şi că şeful diplomaţiei ucrainene nu a adus dovezi în sprijinul afirmaţiei sale.

15:08 - NATO va discuta astăzi despre introducerea unei zone aeriene interzise deasupra Ucrainei.

15:02 - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că zilele viitoare vor fi „probabil mai grele, cu mai mulți morți”, forțele ruse fiind așteptate să aducă armament mai puternic și să-și continue atacurile în toată Ucraina.

El a descris invadarea Ucrainei de către Rusia drept „cea mai gravă agresiune militară din Europa din ultimele decenii”.

Multe orașe sunt sub asediu, școli, spitale și clădiri rezidențiale sunt bombardate.

14:58 - Ambasada Statelor Unite în Ucraina spune că atacarea unei centrale nucleare constituie o crimă de război.

14:44 - Consiliul ONU pentru drepturile omului a aprobat vineri, cu o majoritate covârşitoare, o rezoluţie care solicită crearea unei comisii de anchetă internaţională cu privire la încălcările drepturilor omului şi a dreptului umanitar în Ucraina după începerea invaziei ruse.

14:36 - Cea mai mare bancă din Georgia obligă cetățenii din Rusia și Belarus să semneze un formular de condamnare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și Georgiei înainte de a deschide un cont.

14:20 - Compania care operează centrala nucleară de la Zaporojie anunță că specialiștii din conducerea unității lucrează sub amenințarea armei.

14:11 - Președintele Vladimir Putin a avertizat țările care se opun acțiunilor Rusiei în Ucraina să nu escaladeze tensiunile prin impunerea mai multor restricții asupra țării sale.

"Nu avem intenţii rele la adresa vecinilor noştri. Şi i-aş sfătui şi pe ei să nu escaladeze situaţia, să nu introducă nicio restricţie. Ne îndeplinim obligaţiile şi vom continua să le îndeplinim", a declarat Putin.

14:06 - Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a negat din nou implicarea ţării sale în războiul împotriva Ucrainei.

"Armata Republicii Belarus nu a participat la operaţiunile speciale ale Rusiei în Ucraina şi nu intenţionează să participe", a spus Lukaşenko.

13:49 - Sirenele antiaeriene au sunat și în această dimineață în Cernăuți. În oraș e pace momentan, dar oamenii sunt îngrijorați, potrivit corespondentului SpotMedia, Emilian Isaila, care se află în Ucraina.

Emilian Isaila a fost la Cernăuți și povestește pentru cititorii spotmedia.ro cum se trăiește în Ucraina, în plin război, și care este situația la graniță:

Publicată de spotmedia.ro pe Vineri, 4 martie 2022

13:42 - Jack Sweeney, adolescentul din Florida care care monitoriza online avionul lui Elon Musk, are acum o nouă țintă: oligarhii și miliardarii ruși. Tânărul în vârstă de 19 ani, care a respins oferta de 5.000 de dolari a lui Musk de a-și șterge contul de Twitter, a lansat recent două noi conturi de Twitter: @RUOligarchJets şi @Putinjet.

Cele două conturi au strâns aproape 300.000 de urmăritori și oferă actualizări în timp aproape real ale deplasărilor avioanelor private ruse, precum și imagini cu hărți care ajută la o mai bună localizare a aeronavelor.

13:30 - Corespondentul SpotMedia.ro, Emilian Isaila, este în satul Oprișeni (Опришени) din Ucraina, cu luptătorii pentru libertate. Oamenii sunt îngrijorați și au ridicat baricade la intrarea în localitate, în așteptarea rușilor, la numai 9 kilometri de granița cu România. Vă ținem la curent cu cele mai noi informații!

#EXCLUSIV Emilian Isaila este în satul Oprișeni (Опришени) din #Ucraina, cu luptătorii pentru libertate. Oamenii sunt...

Publicată de spotmedia.ro pe Vineri, 4 martie 2022

13:25 - UE a anunțat că suspendă programele de cooperare transfrontalieră cu Rusia și Belarus.

13:09 - Preşedintele Volodimir Zelenski a lansat vineri un apel direct către cetăţenii ruşi, cerându-le să protesteze față de atacul asupra centralei nucleare Zaporojie şi a ocupării acestui obiectiv de către forţele militare ruse. "Mă adresez ruşilor: cum este posibil? După ce am luptat atâta împreună în 1986 împotriva catastrofei de la Cernobîl", a spus Zelenski.

Ми боремося проти потужного ворога, який переважає нас за чисельністю. Який переважає нас за кількістю техніки. Але який...

Publicată de Володимир Зеленський pe Vineri, 4 martie 2022

13:01 - Reactoarele centralei nucleare din regiunea ucraineană Zaporojie, la care a izbucnit un incendiu după bombardamente ruse, nu au avut de suferit, a anunţat directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.

(2022-03-04) Press Conference with IAEA Director General Rafael Mariano Grossi

12:50 - România donează Ucrainei 12 ambulanţe de transport şi urgenţă. Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a precizat că ambulanţele nu sunt noi, pentru că toate ambulanţele noi sunt pe fonduri europene şi nu pot fi donate, însă se vor asigura că sunt perfect funcţionale şi echipate.

12:42 - Clădirile de locuințe din Harkov au fost din nou bombardate. Orașul este învăluit în fum.

12:39 - Trupele ruse au intrat în oraşul-port ucrainean Nikolaev de la Marea Neagră, care are aproape 500.000 de locuitori, pentru prima dată de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei. Guvernatorul Vitali Kim a declarat că au loc lupte în mai multe zone din oraş. "Să nu ne pierdem cumpătul", a spus el.

12:32 - Herson, situat în sudul Ucrainei, este primul oraș important capturat de Rusia după mai bine de o săptămână de lupte intense. La o zi după ce trupele ruse au pus stăpânire pe oraș, locuitorii sunt însă plini de energie și de optimism și cred că războiul se va termina în curând.

12:20 - Forțele ruse au tras focuri de armă într-o ambulanță din Sumî.

12:15 - Două şcoli dintr-o comună aflată la marginea municipiului Cernăuţi, cu o importantă comunitate de etnici români, s-au transformat, de la declanşarea războiului, în "fabrici" care produc plase de camuflaj pentru armata ucraineană.

11:58 - Apar tot mai multe filmări în care soldați ruși, care au fost capturați de ucraineni, spun că au fost păcăliți să meargă la război și că s-ar întoarce mai bine cu toții acasă, dacă ar fi după ei.

Sigur că filmările sunt folosite de propaganda ucraineană, pentru a crește moralul trupelor și a-l scădea pe cel al inamicului, pentru a crește presiunea publică asupra lui Vladimir Putin, dar asta nu înseamnă că nu sunt și adevărate, mai ales că apar zilnic noi înregistrări.

Mai multe detalii AICI

11:47 - Ministrul de Interne, Lucian Bode, a afirmat, vineri, că, de la începutul războiului, în România au intrat 172.935 de cetăţeni din Ucraina. Totodată, în ţara noastră se mai află 58.000 de ucraineni, restul părăsind România.

11:35 - Ruinele unei școli din Jîtomîr.

11:18 - Pentagonul a stabilit o nouă linie telefonică directă cu Ministerul Apărării al Rusiei pentru a preveni „erorile de calcul, incidentele militare şi escaladarea” în regiune, pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina avansează

10:59 - Numărul persoanelor ucise în atacurile aeriene care au avut loc joi într-un cartier rezidențial al orașului Cernigău a ajuns la 47, au declarat autoritățile regionale.

10:49 - Autorităţile din Rusia au restricţionat, vineri, accesul pe site-urile a patru organisme media independente, între care ediţia locală a BBC, întărind în continuare controlul asupra informaţiei. Pe listă se mai află și Deutsche Welle (DW), Meduza şi Radio Svoboda.

10:41 - Cum arată un bloc din Mariupol după ce a fost bombardat.

10:26 - Liderul trupei rock germane Rammstein, Till Lindemann, își anulează concertele din Moscova și Novosibirsk.

10:18 - Forțele militare ruse au capturat centrala nucleară Zaporijjea, cea mai mare din Europa, a anunțat vineri administrația regională de stat din Ucraina.

10:14 - Ministerul Apărării al Regatului Unit anunță că Mariupol rămâne sub control ucrainean, dar a fost înconjurat de forțele ruse, în timp ce infrastructura civilă a orașului a fost supusă unor bombardamente intense.

10:03 - O petiție în care se cere închiderea spațiului aerian deasupra Ucrainei a strâns peste un milion de semnături.

09:57 - Orașul Jîtomîr a fost distrus de bombardamente.

09:40 - Situația în Energodar este calmă după incendiul de la centrala nucleară de la Zaporojie, localnicii au voie să-și părăsească adăposturile. Orașul a rămas însă fără încălzire.

09:28 - „În prezent, autoritățile din România nu detectează radioactivitate crescută. Conform măsurătorilor efectuate astăzi se înregistrează niveluri normale de radiații după ce centrala nucleară din Zaporijjia din sud-estul Ucrainei a fost atacată de forțele armate ruse. Nu există nici un pericol pentru populația din România”, a scris vineri dimineața pe Facebook Tánczos Barna, ministrul Mediului.

09:17 - Șeful Camerei de Comerț Americană în Ucraina a cerut tuturor companiilor americane să oprească toate operațiunile din Rusia.

”Companiile americane trebuie să înceteze să facă profit într-o țară care ucide femei și copii nevinovați și atacă o centrală nucleară în Europa secolului 21”, a scris Andy Hunder pe Facebook.

09:01 - Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că a ucis și capturat 9.166 soldați ruși. Totodată, armata ucraineană a distrus: 251 de tancuri, 939 mașini blindate de luptă, 105 sisteme de artilerie, 33 de avioane și 37 de elicoptere.

???????? Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 04.03 орієнтовно склали / ???????? The total combat losses of the enemy from...

Publicată de Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine pe Joi, 3 martie 2022

08:56 - Grupul finlandez de construcții YIT anunță că nu mai construiește locuințe în Rusia, potrivit unui comunicat al companiei.

08:48 - Antrenorul care a produs surpriza sezonului în Liga Campionilor, în vârstă de 56 de ani, s-a înrolat în armata ucraineană și încearcă să oprească invazia rușilor.

08:41 - Pe măsură ce asaltul rusesc asupra Kievului se intensifică, pentru cel mai mare spital de copii din capitala Ucrainei închiderea nu este o opțiune. Copiii care sunt prea bolnavi pentru a fi transferați au fost mutați la subsol. În subteran sunt tratați aproximativ 10 pacienți.

Unul dintre pacienți este Milena, în vârstă de 3 luni, care are o tumoare pe creier. Mama ei, Sonia, a declarat pentru CNN că a dormit pe podea lângă Milena în ultimele șapte nopți, pe măsură ce bombardamentele se apropie.

„Trebuie să stăm în subteran și nu știm cât timp”, a spus ea. „Sunt singură aici, la spital, iar soțul meu este acasă cu celălalt copil.” Mama e atât de stresată, încât nu poate alăpta și acum foloseşte lapte praf.

08:34 - Actrița Mila Kunis și soțul ei Ashton Kutcher au înregistrat un videoclip în sprijinul Ucrainei. Ea spune că „azi mai mult ca niciodată este mândră că este ucraineană”. Cuplul va dona 3 milioane de dolari ca ajutor umanitar Ucrainei.

08:26 - Ministerul de Externe polonez își îndeamnă cetățenii să părăsească urgent Belarus și Rusia.

08:22 - Primarul oraşului Bucha, din apropiere de Kiev, povesteşte pe Twitter că a avut o noapte grea. O coloană de vehicule militare inamice a fost distrusă.

08:21 - Un avion charter care transporta cetățeni ruși a fost reținut pe aeroportul Yellowknife din Canada, a declarat ministrul Transporturilor, Omar Alghabra. „Vom continua să tragem Rusia la răspundere pentru invazia sa în Ucraina”, a adăugat Alghabra. Nu este clar dacă ulterior pasagerii au fost transportați la destinația lor.

08:14 - Serialul animat „South Park” este primul care abordează războiul din Ucraina. Episodul intitulat „Back to the Cold War” (Revenirea la Războiul Rece) menţionează o ameninţare de război nuclear în lume şi râde de preşedintele Vladimir Putin. 

08:11 - ONU estimează că peste 10 milioane de oameni ar putea fi nevoiţi să-și părăsească locuinţele din Ucraina, inclusiv 4 milioane care ar putea trece granița în țările vecine.

07:50 - Banca Centrală a Rusiei a redus comisionul pentru cumpărarea de valută. Din 4 martie, acesta este 12%, după ce ieri anunţase un comision de 30%.

07:45 - Japonia trimite veste antiglonţ în Ucraina.

07:33 - Din cauza lipsei de componente, mai mulţi producători auto opresc producţia din Rusia, iar unii şi exporturile.

Cel mai mare producător de automobile din Rusia, Avtovaz, controlat de Renault, îşi va opri activităţile fabricilor Togliatti şi Izhevsk, pentru trei zile.

Nissan a suspendat exporturile de vehicule către Rusia, în timp ce Toyota va suspenda producţia la fabrica sa din Rusia şi va opri pe termen nelimitat exporturile.

07:27 - Producătorul brazilian de avioane Embraer s-a alăturat Airbus şi Boeing pentru a opri livrările de piese către companiile aeriene ruse, în timp ce Lufthansa ia în considerare redirecţionarea zborurilor de marfă către Asia prin Alaska, pentru a evita spaţiul aerian rusesc.

07:23 - Bogdan Aurescu e azi la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a miniştrilor de Externe din NATO. Se va discuta situaţia din Ucraina şi consolidarea apărării pe Flancul Estic, iar Aurescu va cere constituirea accelerată a grupului de luptă din România.

07:07 - Companiile din Rusia se grăbesc să îşi deschidă conturi la bănci chineze. ”În ultimele zile, 200-300 de companii ne-au abordat, dorind să deschidă noi conturi”, a declarat pentru Reuters un oficial care lucrează la filiala din Moscova a unei bănci de stat chineze.

07:02 - Primarul Harkovului a declarat pentru CNN că armata rusă „încearcă în mod intenționat să elimine poporul ucrainean”, deoarece țintește zonele civile. „Situația este extrem de dificilă”, a spus primarul Igor Terekhov. „Până în prezent, Harkov a fost puternic afectat de bombardamentele continue. Avioanele zboară constant, (rachete) sunt lansate, grenade sunt lansate și case de locuit sunt lovite”. Nu există trupe ucrainene staționate în blocurile de locuit, potrivit lui Terekhov. „Asta înseamnă că ei lovesc intenționat clădirile rezidențiale”, a spus el.

06:52 - Serviciile de urgență ucrainene au confirmat că incendiul de la centrala nucleară Zaporojie a fost stins. Nu au fost raportate victime.

06:43 - Airbnb suspendă toate operațiunile din Rusia și Belarus, potrivit directorului executiv Brian Chesky.

06:25 - Focul de la centrala nucleară de la Zaporojie a fost localizat. Este vorba despre o suprafaţă de 2.000 mp care arde.

06:17 - Primarul orașului Energodar spune că s-au oprit bombardamentele la Zaporojie, dar autorităţile din regiune nu pot evacua locuitorii.

06:03 - Echipajele de pompieri au putut intra în centrală pentru a stinge incendiul. Anterior, autorităţile ucrainene au declarat că trupele ruse au împiedicat echipele de urgență să ajungă la incendiu.

05:54 - Secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, să asigurări că nu s-au observat valori ridicate de radiație în apropierea centralei. Reactoarele sunt protejate de structuri robuste de izolare şi au fost oprite în siguranță.

05:38 - Joe Biden cere Rusiei să înceteze activităţile militare în zona centralei de la Zaporijie şi să permită accesul pompierilor şi echipelor de intervenţie, într-un scurt comunicat de presă dat publicităţii de Casa Albă, după discuţia telefonică cu liderul de la Kiev.

05:25 - Primarul din Energodar, Dmitro Orlov, anunță că sunt trei răniți la centrala nucleară.

05:21 - Una dintre clădirile de la centrală încă arde. Trei din 5 etaje sunt cuprinse de flăcări. Forțele ruse continuă să împiedice pompierii să intervină. Reactoarele nu sunt însă amenințate, spun reprezentanții centralei de la Zaporojie.

05:06 - Cehia va trimite Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 730.900 de dolari, inclusiv armament uşor şi muniţie.

05:05 - Paginile de Internet ale Facebook şi de la mai multe mass-media independente erau parţial inaccesibile vineri în Rusia, pe măsură ce autorităţile strâng laţul în jurul vocilor critice, informează AFP.

Serviciul de monitorizare GlobalCheck şi jurnalişti AFP din Moscova au constatat probleme la accesarea site-ului Facebook, precum Meduza, Deutsche Welle, RFE-RL şi serviciului în limba rusă al BBC.

05:02 - Forţele ruse au bombardat și localitatea Ohtirka din regiunea Sumî, situată în nord-estul Ucrainei, lăsând populaţia fără electricitate şi încălzire.

05:00 - Casa Albă anunță că informațiile colectate nu arată că nivelul de radiație a ieșit din limitele normale la Zaporojie.

04:57 - Între timp, Intel, producătorul de cipuri, a anunțat că nu va mai face livrări în Rusia și Belarus.

04:54 - Și Boris Johnson l-a sunat pe Zelenski și i-a transmis că va convoca o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în orele următoare.

04:50 - Igor Murașov, directorul centralei, spune că incendiul încă nu a fost stins, pentru că pompierii încă nu au fost lăsați să intervină.

”Securitatea nucleară la Zaporojie a fost afectată. Facem tot ce putem, dar incendiul continuă, pompierii nu sunt lăsați să intervină. Riscurile sunt mari. Luptele continuă în jurul centralei. Reactoarele sunt în pericol”, a spus el.

04:45 - Purtătorul de cuvânt al centralei de la Zaporojie, Andrei Tuz, a transmis care e situația în acest moment.

”Au bombardat tot ce au putut, inclusiv reactoarele și orice altceva. Apoi, o mașină albă cu reprezentanți ai armatei ruse a venit la centrală. Acum decidem dacă negociem sau nu cu ei”, a spus Tuz.

04:30 - Președintele Volodimir Zelenski a transmis un mesaj video în care cere liderilor europeni să ia acțiune, după incidentul de la centrala nucleară.

”Europenilor, vă rog, treziți-vă!”, a transmis el.

"Avertizăm pe toată lumea că nicio altă ţară cu excepţia Rusiei nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară", a adăugat Zelenski.

04:24 - Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a vorbit cu premierul Ucrainei, Denis Şmihal, cu autoritatea de reglementare în domeniul nuclear din Ucraina şi cu operatorul despre "situaţia serioasă" de la centrala nucleară Zaporojie, arată reprezentanţii Agenţiei, într-un mesaj pe Twitter.

El a făcut apel la încetarea folosirii forţei şi a avertizat cu privire la pericolul grav, dacă reactoarele sunt lovite.

"Autoritatea de reglementare din Ucraina a informat Agenţia că nu a fost raportată o modificare a nivelului radiaţiilor la centrala nucleară Zaporojie", se arată într-un alt mesaj pe Twitter al Agenţiei.

04:06 - Președintele Joe Biden l-a sunat pe Zelenski pentru detalii despre incidentul de la Zaporojie. Și secretarul de Stat Antony Blinken a avut o convirbire cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, pentru a stabili necesarul de suport militar, economic și umanitar.

03:57 - Un singur reactor mai e acum în funcțiune la centrala nucleară din Zaporojie. Nivelul de radiații e în limitele normale. Centrala are 6 reactoare.

03:32 - Pompierii au reușit să intre pe terenul centralei, anunță oficialii ucraineni.

03:27 - Andrei Tuz, purtătorul de cuvânt al centralei, spune că nu există risc de radiații.

03:18 - Pompierii cer încetarea focului, pentru a putea ajunge la fața locului, să stingă incendiul. Rușii continuă să tragă și să bombardeze clădirile administrative, care se află însă la o distanță mică de reactoare. Riscul ca acestea să fie lovite este mare.

03:13 - Garda Naţională a confirmat incendiul din uzină pe canalul său Telegram: „Este un incendiu la baza centralei nucleare Zaporojie. În pofida acestui fapt, inamicul continuă să tragă în direcţia staţiei”.

„Garda Naţională, care păzeşte uzina, rămâne să o apere”, se subliniază în postare, care adaugă că „reprezentanţii centralei afirmă că în prezent există o ameninţare reală de pericol nuclear”.

03:00 - Un incendiu a izbucnit la centrala nucleară Energodar din regiunea Zaporojie, situată în sud-estul Ucrainei, după ce forţele ruse au tras asupra uzinei, a relatat primarul oraşului, Dmitri Orlov, pe contul său Telegram.

„Ameninţare la adresa securităţii mondiale! Ca urmare a bombardării inamice continue a clădirilor şi unităţilor celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala nucleară Zaporojie este în flăcări”, a scris el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇